GÜNDEM - 19 Ocak 2020 Pazar 09:37

Savaşın çocukları acılarını oyun oynayarak unutmaya çalışıyor

A
A
A
Savaşın çocukları acılarını oyun oynayarak unutmaya çalışıyor

Suriye iç savaşının mağduru çocuklar, savaş psikolojilerini oyunlar oynayarak üzerlerinden atıyor. Çocuklar, yağmura, çamura aldırmadan çeşitli oyunlarla günlerini geçiriyor.

Suriye’nin İdlib ve Halep kentlerindeki bombardımanlardan kaçarak, Türkiye sınırına yakın güvenli bölgelere çadır kuran ailelerin çocukları acılarını oyunlarla unutmaya çalışıyor. Güvenli bölgelerdeki çadırlara getirilen çocuklar, burada tanıştıkları arkadaşlarıyla beraber seksek, misket, körebe, saklambaç gibi oyunlarla günlerini geçirmeye çalışıyor. Havaların soğuk, yerlerin çamur olmasını umursamayan çocuklar, sabahın erken saatlerinde çadırlarından çıkarak, karanlık çökene kadar birbirleriyle oynuyor.

Oyun oynamaktan başka yapacak bir şeylerinin olmadığını söyleyen Emine Hammud (9), “Daha önceki kaldığımız yerlerde de sadece oyunlar oynuyorduk, burada da yapacak bir şeyimiz yok sadece oyun oynuyoruz” dedi.

Zamanlarını oyun oynamakla geçirdiklerini söyleyen 10 yaşındaki Omar Mahmud, “Sabahleyin kalktık çadırlarımıza ekmek getirdik. Yemeklerimizi yedikten sonra da oyunlar oynadık, günlerimiz hep böyle geçiyor. En çok oynadığımız oyun ise kedra (seksek) oluyor” dedi.

10 yaşındaki Türki El Ahmed ise evlerine ve okullarına geri dönmek istediklerini söyledi. Türki, “Herhangi bir okula falan gitmiyoruz, eğitim alamıyoruz. Bizler bir an önce evlerimize, okullarımıza dönmeyi istiyoruz. Evlerimiz ve okullarımızı çok özledik” diye konuştu.

Adnan Kulak - Adem Karagöz - Mehmet Bayrak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.