TEKNOLOJİ - 31 Aralık 2021 Cuma 11:28

Savunma Sanayii Başkanı Demir, yılın son gününde çok önemli bir teslimatı açıkladı

A
A
A
Savunma Sanayii Başkanı Demir, yılın son gününde çok önemli bir teslimatı açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yılın son gününde milli yazılım ve donanım altyapısına sahip VURAL Radar Elektronik Harp Sistemlerinin Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimatının başladığını duyurdu. SSB Başkanı Demir, "Daha önce ED (elektronik destek) unsurlarını teslim ettiğimiz VURAL’ın ilk kez ET sistemlerini (elektronik taarruz) hizmete sunduk. Hayırlı olsun” dedi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, teslimat hakkında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, “2021 yılında savunma sanayiinde birçok ilki gerçekleştirdik. Yılın son gününde de Türk Silahlı Kuvvetlerimiz (TSK) için elektronik harpte çok önemli bir güç oluşturacak sistemleri teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Milli yazılım ve donanım altyapısına sahip VURAL Radar Elektronik Harp Sistemleri Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gücüne güç katmaya devam edecek. VURAL, hedef radar sistemlerinin kapsama alanlarını azaltmaya ve baskılamaya yönelik yüksek çıkış gücü, gelişmiş elektronik taarruz (ET) teknikleri, birden çok radara eş zamanlı olarak taarruz edebilme gibi özellikleri ile TSK’nın elektronik harp gücüne önemli bir kuvvet çarpanı olarak katkı sağlayacaktır. Daha önce ED (elektronik destek) unsurlarını teslim ettiğimiz VURAL’ın ilk kez ET sistemlerini (elektronik taarruz) hizmete sunduk. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayii Başkanı Demir, yılın son gününde çok önemli bir teslimatı açıkladı

VURAL Radar Elektronik Harp Sistemi TSK’ya teslim edildi
Savunma Sanayi Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde geliştirilen milli yazılım ve donanım altyapısına sahip VURAL Radar Elektronik Harp Sistemleri, taktik araç platformu üzerine ergonomik bir şekilde yerleştirildi. Hedef radar sistemlerinin kapsama alanlarını azaltmaya ve baskılamaya yönelik yüksek çıkış gücü, gelişmiş ET teknikleri, birden çok radara eş zamanlı olarak taarruz edebilme gibi özellikleri ile TSK’nın Elektronik Harp gücüne önemli bir kuvvet çarpanı olarak katkı sağlayacak. VURAL ED sistemlerinin teslimatları 2020-2021 döneminde tamamlanmıştı. VURAL ET sistemlerinin ilk paketinin kabul test faaliyetleri de tamamlanarak TSK envanterine kazandırıldı. Bu sayede VURAL Radar Elektronik Harp Sistemi tüm yetenekleri ile göreve başlamış oldu.

Savunma Sanayii Başkanı Demir, yılın son gününde çok önemli bir teslimatı açıkladı

VURAL Radar Elektronik Harp Sistemi, muhasım radar ve radar güdümlü hedef sistemlerin tespiti ve bu sistemlere ait teknik parametrelerin çıkarılması faaliyetlerini gerçekleştiren Elektronik Destek (ED) alt sistemi ve söz konusu hedef sistemlerin sahadaki etkinliğini azaltmak/yok etmek için elektronik taarruz faaliyetlerini gerçekleştiren Elektronik Taarruz (ET) alt sisteminden oluşuyor. ET alt sistemi, hedef sistemlerin dost unsurları tespit ve bu dost unsurlara karşı güdüm yeteneklerinin engellenmesi, zayıflatılması veya yanlış bilgi iletimine sebep olunarak dost birliklere taktik sahada avantaj sağlanması amacıyla kullanılması hedefleniyor.

Utku Şimşek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Köpek saldırısında yaralanan 3 yaşındaki bebek 34 gün sonra evine kavuştu Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir köpeğin saldırısına uğraması sonucu ağır yaralanan ve Ankara’da tedavi edilen 3 yaşındaki bebek geçirdiği 5 operasyonun ardından 34 gün sonra evine döndü. 34 gün boyunca bebeğinin evine dönmesini bekleyen baba bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Öte yandan, köpeğin resmi olmayan sahibinin babaya şikayetini çekmesi için para teklif ettiği öğrenildi. Anbar Mahallesi Beydağ Sokak’ta 20 Mart günü yaşanan olayda, başıboş köpek, sokakta oynayan 3 yaşındaki yabancı uyruklu A.D.’ye saldırdı. Olayda A.D. ağır yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve belediye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından talihsiz çocuk ambulansla Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Başıboş köpek belediye ekipleri tarafından uyuşturucu iğne ile bayıltılarak barınağa götürüldü. Köpek saldırısı sonucu başından ağır yaralanan çocuk, Kayseri Şehir Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından tedavi için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne nakledildi. Köpeğin resmi olmayan sahibi ortaya çıktı Ayrıca, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında A.D.’ye saldırarak ağır yaralayan köpeğin Ö.Y. tarafından kayıt altına alınmadan sahiplenildiği tespit edildi. Ö.Y.’ye Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından ’hayvanın kayıt altına alınmadan beslenmesi’, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından da ’önlem alınmadan köpek beslemek’ suçundan ceza yazıldığı öğrenildi. Bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı Köpek saldırısına uğrayan 3 yaşındaki A.D. geçirdiği 5 operasyonun ardından 34 gün sonra evine döndü. Kafasındaki ağır yaranın dışından bacaklarında da yaralanan A.D.’nin tedavisi Kayseri’de devam edecek. Bebeğinin eve dönmesiyle büyük mutluluk yaşadığını dile getiren baba Salih D., "Bebeğim Ankara’da 5 tane operasyon geçirdi. 34 gün sonra evine döndü. Evine dönmesine mutlu oldum. Geldiğine inanamadım. Allah’a şükürler olsun. Çocuğumun hastanede tedavisi sürecek. Çünkü hala yaraları mevcut" diye konuştu. Aileye şikayetçi olmamaları için para teklif etmişler Kendilerine mahalle bakkalı aracılığıyla para teklif edildiğini dile getiren Salih D., "Mahallemizdeki bakkalı aracı tutarak şikayetçi olmamamız için para teklif etmişler. Ben oğlumun hakkını istiyorum. Her yeri yara içerisinde Ben çocuğum için varım. Onun için yaşıyorum. Şikayetçiyim" ifadelerini kullandı.
Antalya Antalya’da derbi galibiyetini kutlayan bir taraftar bıçakla yaralandı Antalya’da derbi coşkusu sokaklara taştı. 3-0’lık galibiyet sonrası Galatasaray taraftarı sokakları bayram yerine çevirirken, bir taraftar bıçaklanarak yaralandı Süper Lig’de derbi zaferi yaşayan Galatasaray’ın galibiyeti, Antalya’da sokaklara taşındı. Sarı-kırmızılı taraftarlar maçın ardından bir araya gelerek tezahüratlar eşliğinde kutlama yaptı. Kent merkezinde Işıklar Caddesi ve Kültür Kafeler Caddesi’nde toplanan taraftarlar, bayraklar ve meşalelerle renkli görüntüler oluştururken, bazı taraftarlar ise araçları ile konvoy düzenledi. Galibiyet sevincini yaşayan sarı kırmızılı taraftarlar, marşlar söyleyerek derbi zaferini kutladı. Maçın bitiş düdüğü ile Kültür Mahallesi Kafeler Caddesi olarak bilinen 3805 Sokak üzerinde zaman zaman karşı karşıya gelen iki takım taraftarları arasında küçük çaptı tartışmalar yaşandı. Bir taraftar bıçaklanarak yaralandı Öte yandan kutlamalar sırasında derbi maçını arkadaşları ile birlikte izleyen ve galibiyet coşkusunu yaşamak isteyen ve isminin Mehmet A. olduğu öğrenilen bir Galatasaray taraftarı ise kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bıçaklanarak yaralandı. Olay sonrası kimliği belirsiz şahıslar olay yerinden kaçarken polis ekipleri kaçan şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. Olay yerine gelen sağlık ekibinin ilk müdahalesinin ardından arkadaşının verdiği formasını sallayarak bindiği ambulansla hastaneye kaldırıldı.