SAĞLIK - 02 Eylül 2019 Pazartesi 11:20

Sedef, Vitiligo, Egzema PUVA ile son buluyor

A
A
A
Sedef, Vitiligo, Egzema PUVA ile son buluyor

Sedef, Vitiligo, Egzema, Kronik kaşıntı gibi birçok insanın muzdarip olduğu deri hastalığının tedavisinde PUVA ya da diğer adıyla ‘Fototerapi tedavi yöntemi’ hakkında Dr. Öğr. Üyesi Didem Mullaaziz açıklamalarda bulundu.

 Cilt yüzeyinde istenmeyen görüntülere neden olmaları, kaşıntı, ağrı ve yanma gibi durumlara yol açmaları nedeniyle günlük hayatı olumsuz etkileyen deri hastalıkları, kimi zaman vücutta bulunan başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabildikleri gibi alerjik reaksiyonlara, dış ortamda bulunan etkenlere ve mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlara bağlı olarak oluşabilir. Özellikle yaz aylarında daha belirgin bir şekilde ortaya çıkan deri hastalıkları, bazen kısa soluklu bazen de uzun soluklu tedavi sürecinin kapısını aralayabilir. Bu nedenle deri hastalıkları hakkında gerekli önlemlerin alınması ve ‘PUVA yöntemi’ olarak bilinen tedavi süreci hakkında açıklamalarda bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Didem Mullaaziz, en önemli noktanın hastanın kendisine uygun PUVA yönteminin tercih edilmesi ve hayata geçirilmesi olduğunu belirtti.

 “Tedavi süreci hastalığa göre değişiyor”

PUVA’nın, hastalığı durdurduğunu, yeni lezyonların oluşumunu azalttığını veya hafifletip kontrol altına alınmasını sağladığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Didem Mullaaziz, tedavideki amacın, hastalarda uzun süreli iyileşme dönemi sağlamak olduğunu söyledi. Mullaaziz sözlerine şöyle devam etti, “Ortalama tedavi süresi genellikle 2 - 3 ay olarak belirtilse de bazı deri hastalıklarında daha uzun tedavi süresine gereksinim olabilmektedir. Tedavi programı deri hastalığının türüne ve tutulum alanının yoğunluğuna göre aralıklı olarak, başlangıçta haftada 2 veya 3 olup, tedaviden yanıt alındıkça haftada 1, zamanla 2 haftada 1 veya ayda 1 sıklıkta uygulanabilmektedir. Bazen hastalara devam tedavisi de verilebilmektedir. Tedavi seansları sadece birkaç saniyelik ışığa maruz kalma ile başlayıp, süreler her seansta kademeli olarak artırılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Çeşitli Puva uygulamaları var”

PUVA tedavisinin hastalığın türüne, yerleşimine ve hastanın durumuna göre farklılaştığını söyleyen Mullaaziz, genel PUVA, lokal PUVA, tarak PUVA ve banyo PUVA şeklinde farklı uygulamaları olduğunu belirtti. Mullaaziz şöyle devam etti; “Genel PUVA tedavisi kapalı bir kabin içerisinde yapılmakta ve tedavi günlerinde hastaya ışık tedavisinden önce foto duyarlandırıcı yani ışığa karşı duyarlandırıcı ilaç verilmektedir. Lezyonların el ve ayaklarla sınırlı olduğu hastalıklarda lokal PUVA tedavisi tercih edilmektedir. Lokal PUVA tedavisinde, ışık tedavisi öncesi lezyonlu alanlara foto duyarlandırıcı jeller uygulanmaktadır. Saçlı deri lezyonu olan hastalarda ise tarak PUVA tedavisi kullanılmaktadır. Banyo PUVA tedavisi, vücutta yaygın lezyonları olan fakat ağızdan foto duyarlandırıcı ilaç kullanılamayan hastalarda tercih edilmektedir. Hasta foto duyarlandırıcı jel katılarak hazırlanan su ile dolu bir küvet içerisinde bekletildikten sonra kabin içerisine alınarak ışık tedavisi uygulanmaktadır.”

Tedavide dikkat edilmesi gereken hususlar

Tedavi öncesi ve sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da açıklamalarda bulunan Mullaaziz, PUVA tedavisi öncesi yüz ve vücuttaki benlerin kapatıldığını, tedavi sırasında UV ışığının gözlere zarar verme ihtimaline karşın, kabin içerisinde iken hastalara güneş koruyucu gözlük kullandırıldığını söyledi. Mullaaziz, genel PUVA tedavisi öncesi hastaya kullandırılan sistemik foto duyarlandırıcı ilaçlar gözlerde ışık hassasiyeti oluşturacağından, hastaların tedavi seansı sonrası 24 saat süre ile UV koruyuculu güneş gözlüğü kullanması gerektiğine de dikkat çekti.

“Güneş koruyucu kullanılmalı”

PUVA tedavisi sonrası oluşacak deri kuruluğuna karşın hastalara nemlendirici krem kullanmaları yönünde öneride bulunan Mullaaziz, “Tedaviden çıktıktan sonra ve tedaviye girilmeyen günlerde, güneş gören bölgelere, en az 30 koruma faktörlü güneş koruyucu krem sürülmelidir. Şapka ve benzeri giyeceklerle vücudun açıkta kalan kısımları güneşten korunmalıdır” dedi.

PUVA tedavisinin uygun olmadığı hastalıklar ve hastalar

PUVA tedavisinin güneşe duyarlılığı olan lupus ve rosacea gibi deri hastalıklarında kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Mullaaziz, gebeler ve emziren hastaların da PUVA tedavisinde kullanılan psoralen madde nedeniyle tedavisinin uygun olmadığını, bu durumlarda mümkünse tedavinin ertelendiği ya da gebeliğin ilk üç ayından sonra tedavinin UVB şeklinde uygulandığını söyledi. Mullaaziz son olarak, on iki yaşından küçük deri kanseri öyküsü olan çocuklarda ise tedavinin kullanılamadığını ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Gençlik Merkezleri’nde 33 farklı branşta bin 400 öğrenciye eğitim veriliyor Bahar dönemi eğitimlerinin sürdüğü Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezleri’nde ücretsiz gerçekleşen 33 farklı branştaki eğitimler için kayıt yaptıran bin 400 öğrenci Rusça’dan işaret diline, diksiyondan bağlamaya kadar pek çok eğitim ile kendisini geliştiriyor. Tepebaşı Belediyesi her yıl binlerce kişinin faydalandığı Gençlik Merkezleri ile gençlerin gelişimine destek olmayı ve geleceklerine katkı sağlamayı sürdürüyor. Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezleri’nde gençlere yönelik ücretsiz olarak düzenlenen bahar dönemi programları 33 farklı branşta, bin 400 öğrencinin katılımıyla devam ediyor. Programlar çerçevesinde gençlere sanattan spora, yabancı dillerden hayal gücünü geliştirecek etkinliklere kadar pek çok eğitim olanağı sunuluyor. Gençlik Merkezleri’nde düzenlenen eğitimler 19 Mayıs Gençlik Merkezi ve 29 Ekim Gençlik Merkezi’nde gerçekleşen eğitimler arasında oluşturucu yazarlık, İngilizce speaking intermediate, gitar, bağlama, tango, Almanca A1, İngilizce A1, işaret dili, fitness, pilates, hit cardio, zumba, wing tzun, salsa, bachata, American English Advanced Master Class (C1-C2), İngilizce speaking (A1, A2, B1, B2), web yazılım, grafik tasarım, Rusça A1, resim, diksiyon, klasik gitar ve nefes eğitimi gibi branşlar yer alıyor. Eğitimlere katılan gençler de Tepebaşı Belediyesi’ne ücretsiz olarak düzenlenen imkanlardan ve gençlere verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyor.
Eskişehir Hatipoğlu’dan Eskişehirspor paylaşımı AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Eskişehirspor ile ilgili sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımında, 26 Mayıs’da gerçekleşecek Genel Kurul öncesi halen bir yol haritası oluşturulmadığını belirterek, "Belediyeler mutlaka taşın altına ellerini koymalıdırlar. Yine söylüyorum; yıllardır süren bahane üretme, görmezden gelme politikası son bulmalıdır. Seçim dönemi verilen sözler tutulmalıdır" dedi. Hatipoğlu, yapmış olduğu paylaşımında, "Eskişehirspor için 20 gün önce mevcut belediye başkanlarının çağrısı ile gerçekleştirilen istişare toplantısından sonra gelişmeleri yakından takip etmekteyim. Davet edildiğimiz toplantıya hiç düşünmeden katıldım ve tüm düşüncelerimi açık sözlülükle kendileri ile paylaştım. Ancak, 26 Mayıs’ta gerçekleşecek Genel Kurul öncesi halen önümüze bir yol haritası konulmadı. Anlaşılamaz şekilde derin bir sessizlik hakim. Seçim dönemi hem Ayşe Hanım hem de Kazım Bey iddialı açıklamalarda ve vaatlerde bulunmuşlardı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ’Verin bize Eskişehirspor’u 5 yıl dolmadan Süper Lig’e çıkartalım’ demişti. Hatta kendisi TV ekranlarından neler yapılması gerektiğini de uzun uzun anlatmıştı. Yine Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce Hanımefendi, ’Her türlü desteği hem kulübe hem taraftara vereceğiz. Eskişehirspor’un deplasman masraflarını biz karşılayacağız’ demişlerdi. Şu an artık inisiyatif alma zamanıdır. Belediyeler mutlaka taşın altına ellerini koymalıdırlar. Yine söylüyorum; yıllardır süren bahane üretme, görmezden gelme politikası son bulmalıdır. Seçim dönemi verilen sözler tutulmalıdır. Şahsım, konu Eskişehir veyahut Eskişehirspor olunca her desteği vermeye hazırdır. Bu geçmişte böyleydi, gelecekte de böyle olacak" ifadelerini kullandı.
Gaziantep GAÜN Tıp Fakültesi öğrencileri beyaz önlüklerini gururla giydi Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi tarafından, Türkçe ve İngilizce Tıp Programları Dönem 3 öğrencileri için GAÜN Mâvera Kongre ve Sanat Merkezinde “Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenlendi. Tören, öğrencilerin heyecan dolu anlar yaşadığı bir atmosferde gerçekleşti. GAÜN Tıp Fakültesi akademisyenleri, öğrenciler ve aileler bu özel günü birlikte kutladı. GAÜN Mavera Sahnesi’nde gerçekleştirilen törende akademisyenler tarafından 320 öğrenci beyaz önlüklerini giymeye hak kazandı. “Hipokrat yemini etmek için mezuniyeti beklemeyin” Programın açılışında konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat, tıp fakültesinde eğitim ve öğretimin zorlu ve uzun bir süreç olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Balat, “Bazı öğrenciler diyor ki; ’Biz dar bir tünelde yol alıyor gibiyiz.’ Haklılar, insanla uğraşıyorsunuz. Üstelik uğraştığınız insanlar sağlık sorunları olan insanlar, sıkıntı yaşamanız çok normal. O nedenle Hipokrat Yemini etmek için mezuniyeti beklemeyin. Hipokrat Yemini’nin özünü içeren bazı cümleleri hep hatırlamanızı isteyeceğim. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri olarak eğitiminiz ve bütün meslek yaşamınız boyunca çalışma ve öğrenmenin sınırsız olduğunun bilincinde olarak, bilgi ve becerilerinizi sürekli geliştireceğinize, iyi bir hekim olmanız için çaba gösteren öğretim üyelerine, çok değerli hocalarınıza hak ettikleri saygıyı göstereceğinize yürekten inanıyorum. Bir hekim adayı olarak ’yaşamın en kutsal hak’ olduğunu daima göz önünde bulundurarak, toplum ve bireyin sağlığını korumaya çalışacağınıza inanıyorum” dedi. “İyi hekimlik teknik yetkinliğin ötesinde” İyi bir hekimin sadece hekimlik mesleğinin gereklerini teknik ve bilimsel anlamda yerine getiren kişi olmadığını belirten GAÜN Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Hakan Eren ise, “İyi hekim aynı zamanda bu meslek için kutsal olan, etik değerlere önem veren, hatasına, hastasına ve değerlerle yaklaşmayı bilen, bilimsel ve çağdaş bir sorumluluk anlayışıyla mesleği icra edendir. Hekim sorgulayıcıdır, rasyoneldir. Hekim gerektiğinde duygusaldır olması da gerekir. Stres yönetimi becerisi vardır, yüksek konsantrasyon sahibidir” diye konuştu. Güzel Sanatlar Fakültesi görsel şölen yaşattı GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde ayrıca GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve koordinatörleri Öğretim Görevlisi Özlem Coşkun ve Araştırma Görevlisi Bekir Baba’nın katkılarıyla, Beyaz Önlük Giyme Töreni için özel bir resim sergisi düzenlendi. Programa katkıları sebebiyle GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atalay’a ise çiçek takdim edildi.