ASAYİŞ - 24 Şubat 2020 Pazartesi 17:15

Şehit Emniyet Müdürü Verdi soruşturmasında tetikçi ile ilgili çarpıcı detaylara ulaşıldı

A
A
A
Şehit Emniyet Müdürü Verdi soruşturmasında tetikçi ile ilgili çarpıcı detaylara ulaşıldı

Rize eski Emniyet Müdürü Altuğ Verdi'yi şehit eden tetikçinin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) içerisinde bağlı olduğu hücreyi deşifre eden polis, sanığın lise yıllarından itibaren örgütsel faaliyetlerini ortaya koydu. Tetikçi Sarıcaoğlu'nun ağabeyi M.S. ve eşi de ifadelerinde FETÖ yapılanmasında yer aldıklarını itiraf ederek itirafçı oldu. M.S., kardeşini örgüte kendisinin yönlendirdiğini anlattı.

Şehit Emniyet Müdürü Altuğ Verdiğ ile ilgili yürütülen soruşturmada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, İstanbul MİT Bölge Başkanlığı, KOM Daire Başkanlığı ve İstihbarat Daire Başkanlığınca müşterek yürütülen operasyonlarda 13 ve 20 Şubat'ta FETÖ bağlantılı hücreye peş peşe operasyonlar yapılmıştı. Haklarında gözaltı kararı bulunan 35 kişiden 26'sı gözaltına alınırken, zanlılardan 7'sinin farklı FETÖ soruşturmalarından tutuklu bulunduğu, 2'sinin ise yurt dışına kaçtığı belirlenmiş, şüphelilerden 2'si, 19 Şubat'ta, 2’si 21 Şubat Cuma günü ve 2 şüpheli de Pazar günü etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak serbest bırakılmıştı.

Emniyet Müdürü Altuğ Verdi'yi şehit eden tetikçi İsmail Hakkı Sarıcaoğlu’nun Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) içerisinde bağlı olduğu hücreyi deşifre eden polis, sanık ile ilgili çok çarpıcı detaylara ulaştı. Tetikçinin lise yıllarından eylem gününe kadarki tüm yaşantısını çok titiz şekilde inceleyerek, görüştüğü kişiler, sosyal, iş ve aile hayatı mercek altına alındı. Buna göre 11 Aralık 2018’de suikastı gerçekleştiren tetikçi Sarıcaoğlu’nun yapmış olduğu tüm telefon görüşmeleri incelendi.

Polisiye soruşturmaya dayanan delillere göre, saldırıyı düzenleyen İsmail Hakkı Sarıcaoğlu, FETÖ ile lise son sınıfta Trabzon’da ilk teması kurdu. Trabzon’da faaliyet gösteren FETÖ/PDY terör örgütüne ait dershaneye gittiği anlaşılırken, mezun olduktan hemen sonra Samsun’da doktor olan ve FETÖ/PDY üyeliğinden işlem görmüş ağabeyi M.S. aracılığı ile Samsun’da örgüte ait dershaneye gittiği ve bu örgütün yurtlarında kaldığı belirlendi. Tetikçinin bu dönemde örgüt dershaneleri ile doğrudan temas halinde olduğu, aynı dershaneye giden FETÖ/PDY şüphelilerin ifadelerinin yanı sıra, kendi ifadeleri ve babası, ağabeyi ve eşinin beyanları ile de örtüştüğü kaydedildi.

FETÖ/PDY bağlantıları ortaya çıkan tetikçinin bilgisayarında yapılan incelemelerde ise o döneme ait örgüt dershaneleri notlarına ulaşan polis, bunları soruşturma dosyasına da koydu. Erzurum Üniversitesinde okuduğu dönemde FETÖ/PDY ye ait yurt ve evlerde kaldığı, KHK ile kapatılan örgütün yayın organlarından Zaman Gazetesi ve Sızıntı Dergisi gibi yayınlar ile ilgili abone çalışmaları yaptığı anlaşılırken, örgütsel toplantılara katıldığı ve bu toplantılara davette bulunduğu belirlendi.

17 yıl önce 2003 tarihinde Niğde Polis Okulu’nu kazanmış aynı dönemde birçok emniyet mensubu ve askerin “sorumlu imamı” olduğunu tespit eden emniyet güçleri, M. Ç. ile irtibat ve görüşmelerinin olduğu, yapılan baz çalışmaları ile bu irtibatları delil dosyasına koydu. Sarıcaoğlu’nun 2005 yılında İstanbul’da göreve başlamasının ardından örgütün sözde “Polis Mahrem İmamı” E.E. isimli şahsa devredildiği bu süreçte “Mahrem İmam” ile birçok kez telefonla ve yüz yüze görüştüğü kaydedildi.

Tetikçi, 2008 yılında tayin olduktan sonra E.E. ile irtibatını keserek 2008 yılında Ardahan’a tayin olduktan sonra örgütün başka bir “hücre sorumlusuna” devredildi. Ardahan’da “Mahrem İmam Vekili” H.U. adlı FETÖ/PDY hücre sorumlusuna devredilen tetikçi, bu süreçte örgütün kapatılan yayın organlarından Cihan Haber Ajansı çalışanı B. E. ile görüşmelere başladı. Tayin olduğu Ardahan’da örgütün “sohbet” ve “toplantılarına” düzenli olarak katıldığı saptanan saldırganın, o döneme ilişkin ev aramasında elde edilen ve 2010 yılında yapıldığı anlaşılan CD’de FETÖ/PDY terör örgütü elebaşı Fethullah Gülen’in sohbetlerini kapsayan dosyaların olduğu ortaya çıktı. Bu CD’yi kendisinin oluşturduğunu itiraf eden tetikçi, Ardahan dönemindeki örgütsel faaliyetlerinin doğrular nitelikteki delilerin kendisine ait olduğunu kabullendi. Yine Ardahan’da kendi zorlaması ile eşi S.S.‘nun da örgütün kadın yapılanmasında “Mahrem Abla” hücresindeki toplantılara katıldığı ifade edildi. Örgütün organize ettiği sohbetlere gittiğini itiraf eden S.S. nin itirafları da soruşturma dosyasına sokuldu.

Rize eski Emniyet Müdürü Altuğ Verdi'yi şehit eden tetikçinin 2012 yılında Rize’ye tayin olduğunda bu kez örgütün sözde “Rize il imamına” devredildiği tespit edildi. Bu devir teslim işlemlerinin FETÖ/PDY’ye ait Cihan Medya çalışanı A.L. tarafından sağlandığı öğrenilirken, “Polis Mahrem İmamı” A.E. isimli kişi ile 2016 yılına kadar yüz yüze görüştüklerine dair deliller elde edildi. 2016 yılında Rize’de örgüt imamı A.E.’nin tutuklanmasının ardından tetikçi Sarıcaoğlu bu kez gizlilik içinde yürüttüğü görüşmelerini bu sefer A.E.’ın eşi G. E. ile sürdürdü. G.E.’nin “Mahram Abla” konumunda olduğu eşinin ceza evine girmesinden sonra toplanan “Himmet” paralarından ‘pay’ aldığı belirlendi.

Tetikçinin eşi Kakako Talk programı kullanmış

Saldırgan İsmail Hakkı Sarıcaoğlu’nun eşi S.S.’nin telefonunda yapılan tespitlerde bir dönemde FETÖ/PDY terör örgütü tarafından kullanılan “Kakako Talk” isimli programı kullandığı, yine bu programı İsmail Hakkı Sarıcaoğlu’nun mesai arkadaşı ve örgütün “Abla” yapılanması içerisinde faaliyet gösteren B. O. tarafından yüklendiği tespit edildi.

İsmail Hakkı Sarıcaoğlu’nun FETÖ/PDY örgütü yapılanması içerisinde Grup Sorumlusu M. Ö.’nın yapılan ev aramasında bir not kağıdı bulan polis, bu notta şüphelinin kendi kendine bir ifade formatı hazırlayarak içeriğinde hali hazırda gözaltında bulunan grup elemanları ile nerede ne zaman birlikte olduklarını anlattığın belirledi. Polis, hayatın olağan akışına aykırı şekilde kimle ne zaman iftar, piknik, akşam yemeği vb. toplandığını kaleme alan tetikçinin, bu durumu bu konudan dolayı gözaltına alınacağını öngörerek muhtemel baz tespitleri ile ilgili uyduracağı hikaye için kaleme aldığını belirledi. Gözaltı süresi boyunca örgütsel bir tavır sergileyerek tüm iddiaları reddeden İsmail Hakkı Sarıcaoğlu’nu, emniyet kuvvetlerince yapılan baz tespitleri ve telefon görüşmelerini yalanladı.

Ağabeyi ve eşi itirafçı oldu

Operasyon kapsamında gözaltına alınan sanığın abisi M.S.'nin kendisi ile alakalı FETÖ/PDY üyeliğini itiraf ettiği ortaya çıktı. Tetikçinin ağabeyi M.S. ayrıca, kardeşi İsmail Hakkı Sarıcaoğlu ile ilgili ifadesinde özetle "kardeşini FETÖ/PDY dershanesine ve yurtlarına kendisinin yönlendirdiğini” söyledi. M.S.’nin emniyetteki ifadelerine göre, kardeşinin FETÖ/PDY harici başka hiçbir grup ile ilişkisi olmadığını söylediği kaydedilirken, bir tıp doktoru olarak yapmış olduğu eylemin bir cinnet hali olamayacağı hususunu kendisine cezaevi ziyaretinde söylediğini anlattı. M.S., kardeşinin cinayeti tayin sebebiyle değil 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ’cülere karşı kötü muamele ve işkence yaptığı bahanesiyle işlediğini söylediğini de vurguladı. Emniyet Müdürünün kardeşine küfür etmediğini, “Çık dışarıya” gibi kelimeler kullandığını söyleyen M.S. itirafçı oldu.

Tetikçi cezaevi arkadaşına da itiraf etti

Tetikçi Sarıcaoğlu’nun ceza evindeki O.Ü.’ya da cinayeti itiraf ettiği ortaya çıktı. Sarıcaoğlu'nun itiraflarını cezaevi yönetimine bildirmesiyle ifadeler dosya içeriğine de girdi. O.Ü.'nün ifadelerinin de etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan ağabey M.S.'nin ifadeleri ile örtüştüğü belirtildi. O.Ü'nin ifadelerinde tetikçi Sarıcaoğlu'nin cezaevinde sözde örgüt lideri Fethullah Gülen’in rüyasında görerek ağladığını, Karlov Suikasti sanığından ‘o asil bir şehittir’ şeklinde bahsettiğini anlattı.

Tetikçi İsmail Hakkı Sarıcaoğlu’nun eşi S. S. gözaltında bulunduğu süreçte vermiş olduğu beyanlarda kendisini FETÖ/PDY ye ait sohbetlere kocasının zorladığını, FETÖ/PDY sohbet ve toplantılarına katıldığını, tespit edilen FETÖ/PDY haberleşme programını doğruladığını, eşinin son 1,5 seneden beri evle hiçbir ilişkisinin olmadığını, son zamanlarda sinirli ve agresif olduğunu, cinayet konusundan dolayı çok şaşkın ve üzüntülü olduğunu, eşi cezaevindeyken yapmış olduğu görüşmelerde bile Şehit Emniyet Müdürüne karşı kin dolu söyleminin devam ettiğini söylediği ortaya çıktı.

Sadık Kahraman
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.