GÜNDEM - 24 Temmuz 2014 Perşembe 11:27

Şekerleme alırken dikkat

A
A
A
Şekerleme alırken dikkat

Adana Tatlıcılar, Şekerlemeciler ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Metin Taylancı, Ramazan Bayramı yaklaşırken, seyyar tezgahlarda kilosu 3-4 liraya tatlı, çikolata ve şeker satıldığını belirterek, halkı sahte şekerlemelere karşı uyardı.

Taylancı, yaptığı açıklamada, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin yeniden tarihleri değiştirilerek tüketicilere satıldığına dikkat çekerek, “Bu fiyatlara şeker, çikolata ve tatlı olmaz. Vatandaşlar dikkatli olsun, bayramda ağızlarının tadı kaçmasın" dedi.

Adana'da birçok cadde, meydan ve sokaklarda seyyar olarak çalışan şekerlemecinin bulunduğunu belirten Taylancı, esnafın seyyar satıcılar nedeniyle mağdur olduğunu söyledi. Esnafın, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden aldıkları üretim izin belgesiyle çalıştığını aktaran Taylancı, "Seyyar satıcılar ise belge olmadan merdiven altında üretilen ürünleri satıyor. Sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda, üretim izin belgesi olmayan kişiler, lokum, çikolata, şekerleme ve tatlı üretip satıyor. 3-4 liraya tatlı, 4-5 liraya baklava satılıyor. Bu fiyatlar maliyetin bile altında" diye konuştu.

SON KULLANMA TARİHİNİ SORGULAYIN
Bayram şekeri alacak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyaran, Taylancı, şöyle konuştu:
"Sağlıksız koşullarda, üretim izin belgesi olmayan kişi veya kuruluşlar, lokum, çikolata, şekerleme ve tatlı üretip satıyor. Kilosu 3-4 liraya lokum, çikolata ve şekerler seyyar tezgahlarda satılıyorsa bunda bir sorun var demektir. Çünkü bu fiyatlara bu ürünler satılamaz. Bu ürünlerin üretiminde kullanılan maddelerin maliyeti bile daha fazladır. Maliyetini bile kurtarmaz. Vatandaşlar şekerleme alırken dikkatli olsun. Sürekli alışveriş yaptıkları yerleri tercih etsinler. Alışveriş yaptığınız tatlıcılara üretim izin belgesini sorun. Seyyar satıcılardan alışveriş yaparken, aldığınız ürünün son kullanma tarihine dikkat edin."

GENZİ YAKAN ŞEKERLEMELERİ TÜKETMEYİN
Açık tezgahlarda satılan şekerleme ve çikolata tarzı ürünlerde gerek sağlık risklerinin, gerekse gıda hilelerinin birçoğunu tüketicinin anlamasının mümkün olmadığını, ancak, sahte şeker ve çikolatanın gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaması için yine de tüketiciye önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Taylancı şunları söyledi:

"Tüketiciler bir denetçi olarak biraz daha duyarlı olmalı, önüne gelen her ürünü kabul etmemeli ve aldığı ürünle ilgili bir tereddüdü varsa bunu soruşturmalıdır. Üründe fiyat farkı çok bariz ise alırken bir kere daha düşünmelidir. Vatandaşlarımız özellikle ambalajı açılmış, rengi solmuş, deforme olmuş çikolata, lokum, akide şekeri gibi ürünleri kesinlikle almamalıdırlar. Bu tür ürünler alınırken denenmeli, mümkünse ağızda biraz bekletilip tadı alınarak yenmelidir. Tüketildiğinde genzi yakan ve midede rahatsızlık yaratan şekerlemelerden uzak durulmalıdır."

FISTIKLI ÜRÜNLERDE DİKKATLİ OLUN
Tatlı ve şekerleme yapımında kullanılan en önemli maddelerden birinin Antep fıstığı olduğunu belirten Taylancı, “Antep fıstığı ortalama 35 TL’den esnafımız alıyordu. Fakat bu fiyat ortalama 90 TL oldu. Bizde bir öneride bulunduk ve fıstık ithalatının serbest bırakılmasını istedik. Ve bu öneri ile fiyatlar ortalama 70 TL’ye kadar düştü. Esnafımız birçok tatlı ve şekerlemede Antep fıstığını kullanmaktadır. Fakat merdiven altı diye tabir edilen kaçak şekerlemeciler fıstık yerine bezelye, ıspanak gibi çeşitli sebzeleri kullanıyorlar. O yüzden denetim ve tüketim esnasında dikkat edilmesi gereken önemli nokta fıstık kullanımıdır. Tüketiciler alışveriş yaparken daha dikkatli olsunlar" dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Çiçekçilerden yazlık bakım uyarısı Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte şehrin her köşesinde rengarenk çiçeklerin açmasıyla Aydınlılar baharın coşkusunu doyasıya yaşarken, 30 yıldır çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteren Şenol Karakol çiçeklerin güzelliklerini korumak ve daha uzun süre canlı kalmasını sağlamak için doğru bakımın öneminin büyük olduğunu ifade ederek çiçek bakımı hakkında bilgiler verdi. 30 yıldır çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteren Şenol Karakol her çiçeğin kendi özel bakım ihtiyaçları olduğunu belirtip, "Çiçeklerin bakımı, onların sağlıklı ve canlı kalması için hayati bir öneme sahiptir. Doğru sulama, güneş ışığı ve toprak seçimi, çiçeklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Çiçeğin türüne ve özelliklerine göre uygun sulama, gübreleme ve ışık alımı gibi faktörlerin belirlenmesi gerekmektedir" diye konuşarak çiçek bakımında dikkat edilmesi gereken konuları aktardı. Yaz aylarında çiçek bakımının önemini vurgulayan Karakol, "Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bitkilerin bakımı da daha dikkatli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır. Yaz aylarında sıcaklıkların yüksek olması bitkilerin daha sık sulanmasını gerektirir. Ancak suyun aşırı verilmesi de bitkiler için zararlı olabilir. Sulama zamanlarına dikkat etmek ve toprağın nemini kontrol etmek önemlidir. Çoğu çiçek, doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yanabilir. Bu nedenle çiçekler doğrudan güneş ışığından korumak için gölge alanlarda veya hafif gölge yerlerde tutulmaya çalışılmalıdır. Yaz aylarında toprak nemini korumak için organik gübreler kullanabilir. Ayrıca, toprakta biriken tuz ve minerallerin çiçeğin köklerine zarar vermemesi için zaman zaman toprak değişimi yapılmalıdır. Yazın sıcak ve nemli hava şartları zararlı böceklerin çoğalmasına neden olabilir. Bitkilerinizde görülen zararlıları tanımak ve doğru ilaçları kullanarak mücadele etmek, çiçeklerinizin sağlığını korumak için önemlidir" dedi. Çiçeklerin düzenli olarak budanmasının daha sağlıklı ve güçlü budama sağlayacağını sözlerine ekleyen Karakol, "Yaz aylarında çiçeklerinizi düzenli olarak budamak, daha sağlıklı ve güçlü bir büyüme sağlar. Ayrıca, solmuş çiçekleri düzenli olarak temizlemek, bitkinin daha fazla enerjiye sahip olmasını ve yeni çiçeklerin daha çabuk açmasını sağlar" diye konuştu.
Muş Hazine avcıları ahırdan tünel kazarak tümülüsün altını oydu Muş’ta yapısı itibarıyla piramitleri andıran topraktan yığma ve içinde mezar odası bulunan binlerce yıllık tümülüsler, definecilerin tahribatına uğrayarak yok olma ile karşı karşıya kaldı. Muş Ovası’nda yer alan ve antik dönemlere ait önemli yapılardan biri olan Yaygın Çarşı Tümülüsü, altın bulma iddiasıyla hazine avcıları tarafından tahrip edildi. Tarihi ve kültürel değer taşıyan bu tarihi eserin zarar görmesi, kamuoyunda büyük tepki uyandırdı. Tepenin yakınında bulunan bir ahırın içerisinden tünel kazarak tümülüsün altına kadar ilerleyen hazine avcıları, tümülüsün yanı sıra çevredeki diğer tarihi yapıları da tehdit ederek ciddi zararlara yol açtı. Hazine avcılarının izinsiz ve kontrolsüz kazı faaliyetleri, Yaygın’daki tarihi binaya da ciddi zarar verdi. Bu kazılar sırasında, binanın duvarlarında çatlaklar oluşurken temellinde ise ciddi hasarlar meydana geldi. Ahırdan kazılan tünel yağmurun yağması ile çökünce durumu fark eden vatandaşlar jandarma ve AFAD ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen ekipler, burada yaptıkları çalışmalar neticesinde konu ile ilgili soruşturma başlattı. Tarihi yapılara zarar veren hazine avcılarına tepki gösteren Maşallah Çelik, “Tepenin yakınındaki bir ahırın içinden tünel kazarak binanın altına kadar gelmişler. Yağmurların yağması ile tünel çöktü. Biz de fark ederek jandarmaya haber verdik. Jandarma ve AFAD gerekli incelemelerini yaptı. Burası tarihi bir yer, burayı korumamız lazım. Devletin desteği ile bu hazineciler yakalanmalı. Bina şu an çökme riski yüksek. Hazineciler binanın altını ağaç kütükleriyle destek vermişler. Bu bina ve bu tepe bizler için çok önemli” dedi.