ÇEVRE - 18 Ağustos 2021 Çarşamba 12:28

Sel bölgesinde zarar gören dilsiz canlar böyle tedavi ediliyor

A
A
A
Sel bölgesinde zarar gören dilsiz canlar böyle tedavi ediliyor

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde meydana gelen sel felaketinde enkaz altında kalan veya selden zarar gören hayvanlar, bölgeye kurulan Afet Bölgesi Sokak ve Ev Hayvanları Geçici Rehabilitasyon Ünitesinde tedavi ediliyor.

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde 11 Ağustos tarihinde meydana gelen sel felaketinde bir çok ev ve iş yeri zarar gördü. Afet bölgesinde insanlar gibi pek çok hayvan da enkaz altında mahsur kaldı. Türkiye’nin dört bir yanından ekipler ve vatandaşlar, ilçede yaraların sarılması için çaba sarf ediyor. Bu kapsamda felaketin ilk anından itibaren harekete geçen Türk Veteriner Hekimleri Birliği, bölgede zarar gören hayvanların tedavi ve rehabilitasyonu için Afet Bölgesi Sokak ve Ev Hayvanları Geçici Rehabilitasyon Ünitesi’ni kurdu.

Sel bölgesinde zarar gören dilsiz canlar böyle tedavi ediliyor

Sel bölgesinde enkaz altında mahsur kalan, zarar gören hayvanlar bu üniteye getiriliyor. Her türlü hayvan için gece gündüz çalışan veteriner hekimleri, daha sonra hayvanları sahiplendirerek onlara yeni bir yuva kazandırıyor. Burada tedavi edilemeyecek hayvanlar ise, Kastamonu Belediyesi’ne ait bakım evine gönderiliyor.

Sel bölgesinde zarar gören dilsiz canlar böyle tedavi ediliyor

Ekipler ayrıca hayvanları tedavi etmekle kalmıyor, ayrıca enkaz bölgelerinde dolaşarak, buradaki hayvanlara da yem ulaştırıyor. Sel bölgesinde evlerindeki besledikleri hayvanlar için yem isteyen vatandaşlara da yem desteği sağlanıyor.

Sel bölgesinde zarar gören dilsiz canlar böyle tedavi ediliyor

“Bu çok önemli bir hizmet”

Sel felaketini haber alır almaz Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak Kastamonu Veteriner Hekimleri Odasıyla istişare ettiklerini ve bir an önce çalışmaya başladıklarını söyleyen Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu, “Yöredeki bütün meslektaşlarımız, özellikle selden zarar gören hayvanlarımıza müdahale için kolları sıvadılar, bölgeye intikal ettiler. Hem Kastamonu’daki serbest veteriner hekimleri arkadaşlarımız hem kamuda çalışanlar, ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüzdeki ve Kastamonu Belediyesinde çalışan veteriner hekimler buraya intikal ettiler. Bugüne kadar da yüzlerce hayvan müdahale ettiklerini söylediler. Selden çok fazla zarar gören hayvanların olmadığını, zarar görenlerin en kısa zamanda bu geçici ünitede tedavi edildiğini, ileri bakım için Kastamonu Belediye Bakım Evi’ne ve serbest veteriner hekimi arkadaşlarımızın kliniklerine gönderiyorlar. Ben mahalli idareler birliğine, hem bizim veteriner hekimliği odasındaki arkadaşlarımıza hem Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın buradaki yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu çok önemli bir hizmet, acil müdahale için kurulmuş. Buradaki çalışan veteriner hekimleri arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Büyük bir gayretle ve fedakarca 7/24 burada hizmet veriyorlar” dedi.

Sel bölgesinde zarar gören dilsiz canlar böyle tedavi ediliyor

"Birkaç gün bulunduğu evde mahsur kalmış"

Rehabilitasyon ünitesinde tedavi edilen kedinin selden zarar gördüğünü söyleyen Eroğlu, “Burada şu an bir kedimiz var, zarar görmüş. Birkaç gün bulunduğu evde mahsur kalmış. Buraya getirmişler, burada meslektaşlarımız müdahale etmişler, yavrusu da var. Bundan sonraki süreçte sahiplendirme ya da hangi işlem yapılacağını belediyeyle de görüşerek karar verecekler. Bu çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

Sel bölgesinde zarar gören dilsiz canlar böyle tedavi ediliyor

Hayvanları ücretsiz tedavi ediyorlar

Öte yandan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu, Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, Kastamonu Mahalli İdareler Birliği Müdürü Adnan Tot ve beraberindeki heyet, afet bölgesinde incelemelerde bulunarak, selzedelere geçmiş olsun dileklerinde bulundu, kurdukları Afet Bölgesi Sokak ve Ev Hayvanları Geçici Rehabilitasyon Ünitesi hakkında bilgi vererek hayvanları burada ücretsiz bir şekilde tedavi ettiklerini söyledi.

Mustafa Uslu - Harun Yıldız - Burak Can Tokyürek
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.
Kocaeli TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 2 - Denizlispor: 1 TFF 2.Lig Kırmızı Grup 38. hafta karşılaşmasında Belediye Derincespor, matematiksel olarak ligden düşen Denizlispor’u 2-1 mağlup etti. TFF 2.Lig Kırmızı Grup’ta sezonun son maçına çıkan Belediye Derincespor, matematiksel olarak geçen hafta ligden düşmesi kesinleşen Denizlispor’u ağırladı. Ev sahibi sahadan 2-1’lik skorla galip ayrılmasının ardından, Etimesgut-İnegölspor maçının bitmesini bekledi. Ankara oynanan mücadelenin 1-1 berabere bitmesi sonrası Kocaeli ekibi sahanın ortasında ligde kalmanın sevincini yaşadı. Hakemler: Eren Özyemişçioğlu, Denizcan Şahin, Eren Öksüzler Belediye Derincespor: Hüseyin Yılmaz, Canberk Ömer Özdemir, Alaattin Hamza Ok, Alpay Çelebi, Fatih Cerlek (Erdi Can Şehit dk.60), Murat Arda Ayhan (Ünal Emre Durmuşhan dk. 82), Berat Ali Genç (Yusuf Balcı dk.90+3), Tarık Mayhoş, Volkan Altınsoy, Taha Aydınlı (Ege Özkayımoğlu dk. 60), Melik Derin Denizlispor: Ali Eren Yalçın, Emre Yıldırım, Emirhan Kaşçıoğlu (Ahmet Tekin dk. 46), Alihan Kalkan (Mehmet Ali Ulaman dk.68), Samet Emre Gündüz (Mehmet Eren Sıngın dk. 61), Oktay Kısaoğlu (Muhammed Eren Kıryolcu dk. 82), Gökhan Süzen, Emre Sağlık, Emir Toprak Dinç, Alaattin Öner, Mustafa Kaçan (Yusuf Emre İnanır dk .61) Goller: Melik Derin (dk. 45+1), Berat Ali Genç (dk. 89) (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (dk. 32) (Denizlispor) Sarı kartlar: Berat Ali Genç (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (Denizlispor)