SPOR - 20 Haziran 2021 Pazar 23:07

Şenol Güneş: 'Düşüncem istifa edip etmemek değil, buradan çıkmak'

A
A
A
Şenol Güneş: 'Düşüncem istifa edip etmemek değil, buradan çıkmak'

İsviçre karşısında 3-1 mağlup olarak Avrupa Şampiyonası’na veda eden A Milli Takım’da Teknik Direktör Şenol Güneş maçın ardından konuştu. İstifa edip etmeyeceğiyle ilgili soruya “Şu anda düşüncem istifa edip etmemek değil, buradan çıkmak” yanıtını veren Güneş, “Eksikleri de doğruları da biliyorum, sorumlu benim” diye konuştu.

EURO 2020 A Grubu’nda mücadele eden ve son maçında İsviçre’ye 3-1 mağlup olarak grubu puansız tamamlayarak turnuvaya veda eden A Milli Takım’da Teknik Direktör Şenol Güneş maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Üzgün olduklarını ifade ederek sözlerine başlayan Güneş, “Bu gruptan çıkmayı hedefliyorduk ve çıkacak gücümüzün olduğunu düşünerek buraya gelmiştik. Önümüzde güzel bir hikaye yazma imkanı vardı ama düşündüğümüzün tam tersi oldu. Futbolseverlere verdiğimiz beklentilerin altında kaldık. Yetenek, karakter önemli ama güçlü olmak da önemli. İlk maçtaki kayıp sonrası oldukça büyük bir travma geçirdik, bugün oyuna baktığımızda daha iyiydik. Her şeye rağmen toparlanma oldu ve gol pozisyonları da ürettik. Rakip ilk geldiğinde golü attı. Hücuma gittiğimizde ikinci golü yedik. İlk yarı denk sayılabilir. Maçın tamamına baktığımızda, maçı kaybeden takım olarak bizim düşündüğümüz, oynadığımız oyunun anlayış olarak geride olduğu bölümleri de gördük. Bunlar sonucu etkiliyor. İsviçre topa sahip olan bir takım, onların da yetenekli oyuncuları var. Golleri bulabilseydik kazanabileceğimiz bir maçtı” ifadelerini kullandı.

“Eksikleri de doğruları da biliyorum, sorumlusu benim”

Oyun olarak oynanan son 2 maçın İtalya maçının gölgesinde kaldığını söyleyen Şenol Güneş, “Bütün oyuncularım ellerinden gelen gayreti gösterdi ama yeterli olmadı. Bu sahnede kendilerini göstermeleri ve üst seviyede olmaları gerekiyordu. İlk defa bu turnuvaya katıldılar. Bizim için büyük bir imtihan, bu imtihanı en azından başarıyla geçip 16’ya kalmamız gerekiyordu. Bazen başarısızlık daha büyük tecrübe katabilir. Bu grup Türk futboluna 10 yıl daha damga vuracak. Bu turnuvayı böyle geçirmek üzüntü verici, bunu kabul etmek mümkün değil, bunun altından kalkacak bir takım olduğunu da düşünüyorum. Öyle başarılar yakalama şansları var ki. İtalya maçıyla başladı. Oradaki fiziksel, teknik, taktik düşüncelerimizin rakip tarafından baskın şekilde aleyhimize kullanılması bizi çok etkiledi. Galler ve İsviçre’yi yenebileceğimizi düşünüyorduk. Bunları başaramadık. Bu konuda eleştirilerine katılıyorum. Zaten bunları doğru yapsaydık, bunları konuşmayacaktık. Sorumlusu benim, bunu söylerken eksikleri de doğruları da biliyorum, bunu da sizle paylaşıyorum. Herhangi bir şey yapılması için size değil de yönetime bir takım bilgiler verilir” diye konuştu.

“Fiziksel olarak eksiğiz ama bunun kampla ilgisi yok”

Takım olarak kendi oyunlarının altında kaldıklarını söyleyen Güneş, “Bireysel ve takım olarak bunu söyleyebiliriz. Kampla ilgili çok kullanıldığı için şunu söylemeliyim, kamp kupa maçından 1 gün sonra 17’sinde başladı. Türkiye’deki oyuncularla başladı. Onun dışındaki tüm oyuncular 24-25’inden sonra geldi. Avrupa’da oynayanlar geç geldi. Üst üste sürekli maç oynayan Türk oyuncuların ne kadar performansının sene sonunda olacağı ortaya çıkabilir. Fiziksel, zihinsel yorgunluklar bazı oyuncularda fazla bazılarında az olabilir. Fiziksel sıkıntıların yanı sıra, İtalya maçı sonrasında Galler maçında da olumsuzluğumuzu yenemedik. Fiziksel olarak eksiklik olduğunu kabul ediyorum ama bunun kampla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Çok maç oynayan Hakan, Burak da düşüş gösterdi. Cengiz de az idman yaptığı için düşüş gösterdi. Yüksek tempolu oynayan bir takım ortaya çıkaramadık. Başarı ya da başarısızlıkta yine bizim çocuklardır. Bu çocuklara, gençlere güveniyorum ama bugünkü imtihanı iyi geçemedik. Buna da katılıyorum” açıklamasında bulundu.

“Oyuncuların oluşturulan ambiyanstan etkilendiğini görüyordum”

A Milli Takım gibi İsviçre’nin de İtalya karşısında 3-0 mağlup olduğu hatırlatılan Şenol Güneş, “İlk maçı oynayan biziz, açılış maçını oynadık. Beklentimizin büyük olduğunu siz de biliyorsunuz. İki maçın sonrasında buraya geldik, maç sonrasındaki fırtınayı biliyorsunuz. Evet sonuç kötü ama oyun olarak olumsuz bir ambiyans kamuoyunda geziyordu, oyuncuların da bundan etkilendiğini görüyordum. Düzeltmeye çalıştık ama düzeldiğini düşündüm ama sahaya yansıması istediğimiz şekilde değildi. İsviçre ise burada berabere kalarak, İtalya maçında 3-0 kaybetmeyi göze alabilir. Bizim hedefimiz iki maçtı, bunu kullanamadık. Bunu etkileyen faktörden biri olarak söyledim. İsviçre içinde bu doğru, İsviçre 1 puan ilk maçta aldığından grup ikinciliği şansı vardı. Galler niye 1-0 yenildi, ikinci oldu. İlk iki maçtaki avantajını kullandı. İtalya da oyuncu değişikliği yaptı. Hollanda’nın İsviçre’nin zayıf yönü yok mu? Galler maçında biz attık, kaleci çıkardı, doğrudur ama geçerliliği sonuçla ilişkilidir. Saha içindeki başarı önemlidir. Hücuma gittiğimizde attığımız şutlar iyiydi ama kaleci olağanüstü çıkardı. Onlar attığında da köşeye gitti. Gol atmayı beklerken, gol yedik” diye konuştu.

“Şu andaki düşüncem istifa edip etmemek değil”

Son olarak “İstifa edecek misiniz?” sorusunu yanıtlayan Şenol Güneş, “Şu anda düşüncem istifa edip etmemek değil. İşimizi yaptık, düşüncem buradan çıkmak. Maçtan önce gelirken bizi Dünya Kupası Finali’ne götürüyordunuz, şimdi nasıl gidersiniz diye düşünüyorsunuz. Zaten böyle yapıldığı için Türkiye’de sıkıntı var. Bunun hesabı yapılır, bu hesap size değil, yönetime verilir. Taraftar içinde bunu kullanarak, sizin bir planlama yapmanızı doğru bulmam. Fikir olarak sorulur, yetkili olduğum için sorumlu olduğumu söylüyorum. Herkes sorumlu, medya da sorumlu, yönetim de, oyuncu da sorumlu. Takımın başarı ya da başarısızlığında sorumluluğu üstüme almam gerekir. Bunun karşılığı istifa mıdır, iş yapmak mıdır, işi bırakıp kaçmak mıdır, yoksa çalışmak mıdır? Onu siz daha iyi takdir edersiniz” diyerek sözlerini tamamladı.

Bozhan Memiş - Bora Akyol
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Turgutlu’da ev yangını: 1’i ağır 5 yaralı Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bugün sabah saatlerinde bir binada çıkan yangında 1’i ağır toplam 5 kişi yaralandı. Yangın bugün saat 09.45 sıralarında Turgutlu ilçesi Şehitler Mahallesi Gaffar Okkan Sokak Numara 28’de bulunan 3 katlı binada meydana geldi. Komşuların dumanları fark etmesiyle olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İkinci katta çıktığı tahmin edilen ve henüz sebebi belirlenemeyen yangında ikinci katta bulunan Hatice Kübra Kaplan (22), Alpaslan Kaplan (3) ve Abdülkadir Özgür (20) yaralandı. Ekipler ve vatandaşların yardımıyla yaralılar evden çıkarılarak ambulanslarla Turgutlu Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yangının sıçradığı üçüncü katta bulunan Nevin Ata ve oğlu Hüseyin Ata ise Turgutlu’da özel bir hastaneye kaldırıldı. Üçüncü katta bulunan yaralıların durumlarının hafif olduğu ve hafif şekilde dumandan etkilendikleri öğrenildi. Meydana gelen yangında ikinci katta bulunan Hatice Kübra Kaplan’ın ise durumunun ciddi olduğu ve tedavisine yoğun bakım servisinde devam edildiği öğrenildi. Yangınla ilgili ekiplerin incelemeleri devam ederken bir itfaiye erinin de yangına müdahale sırasında hafif şekilde yaralandığı bildirildi. O anları anlattı Olay yerinde kurtarma çalışmalarına destek veren mahalle sakinlerinden Eyüp Celep ise yangın anlarını şöyle anlattı: “Ben karşı komşuları oluyorum, yangını gördüm hemen koştum, itfaiyecilerle yukarıya çıktık yukarıda bir bayan olduğunu söylediler, küçük çocuğu çıkarmışlardı zaten itfaiyeciler sonra diğer bayanı çıkardılar. Bizler de yardım ettik, 112 sağlıkçılara teslim ettik. Dumandan da çok etkilendiler Allah yardımcıları olsun.”
Muğla Menteşe’de doğalgaz kazı izin ve yüzey kaplama protokolü imzalandı Menteşe Belediyesi, doğalgaz dağıtım firması ile ‘Kazı İzin ve Yüzey Kaplama Onarımı Protokolü’ imzaladı. Proje kapsamında; Bayır, Camikebir, Düğerek, Emirbeyazıt, Karamehmet, Karşıyaka, Kiramettin, Müştakbey, Orta, Ortaköy, Yeniköy, Akçova Mahallelerinde tamamlama çalışması yapılacak. Daha önceden çalışma yapılmayan Gülağzı, Hacırüstem ve Paşapınarı Mahallelerinde ise doğa gaz çalışmasına başlanacak. Çalışma yapılacak mahallelerde ve eski kent dokusunda kalan dar sokaklarda teknik kurallara uygun çalışma yürütülecek. Dağıtım firması ile yapılan protokolle 2024 yılında 2 bin 675 konut doğalgaza kavuşacak. Bu sayı ile Menteşe genelinde doğalgaz kullanan konut sayısı 44 bin 625’e ulaşacak. Doğalgaz dağıtım firması ile yapılan protokole ilişkin açıklama yapan Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal, “Doğalgaz ile ilgili vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda firma ile çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda firma ile 2024 yılına yönelik ‘Kazı İzin ve Yüzey Kaplama Onarımı Protokolü’ imzaladık. Bu protokolle mevcut çalışma yürütülen mahallelerde tamamlama çalışması yürütülürken, bugüne kadar çalışma yapılmayan Gülağzı, Hacırüstem ve Paşapınarı Mahallelerinde doğalgaz çalışmasına başlanacak. Böylece doğal gaz yaygınlaşacak ve henüz doğalgaz olmayan mahallelere gelmesi için de çalışmalar sürecek. 2014-2023 yılları arasında Menteşe ilçemizde 41 bin 950 konut doğalgaza kavuştu. Bu yıl yapılacak çalışmalar sonucunda doğalgaz kullanan konut sayısı 44 bin 625’e ulaşacak. Bilindiği gibi doğalgaz, daha az kirletici ve insan sağlığına daha az olumsuz etkiye sahip. Yapılan protokollere yönelik yürütülen çalışmalarla, mahallelerimizin doğal gaza kavuşacak olması, doğalgaz kullanan konut sayılarının artması, hem hava kirliliğinin önlenmesi hem de daha yaşanabilir bir gelecek için çok önemli. Halkımızın yaşamını kolaylaştıran, konforunu arttıran hizmetlere devam edeceğiz. Doğalgaza kavuşacak mahallelerimize şimdiden hayırlı olsun diyorum” dedi.
İstanbul Sabancı’dan Mersin’e 1.5 milyar TL’lik yatırım Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa, dünyada gri çimento, beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimento (CAC) üreten tek üretim tesisi olan Mersin Fabrikası’nda yeni CAC yatırımını tamamladı. 16 ay gibi rekor bir sürede tamamlanan ve yaklaşık 1,5 milyar TL’lik yatırımla hayata geçen tesiste üretilecek ürünlerin yüzde 90’ı Mersin’den dünyaya ihraç edilecek. ‘Griden Yeşile’, ‘Çimentodan Malzeme Teknolojilerine’ ve ‘Yerelden Küresele’ olarak tanımladığı 3 ayaklı dönüşüm stratejisini uygulamayı sürdüren Çimsa, organik ve inorganik yatırımlarıyla da farklı alanlarda dünya liderliğine koşuyor. Geçtiğimiz yıllarda tamamladığı Bunol satın almasıyla, çimento kolunun en katma değerli ürünlerinden beyaz çimentoda dünya liderliğine oynayan Çimsa, şimdi de gözünü yapı kimyasallarına dikti. Mersin’de tamamladığı yeni kalsiyum alüminat çimento (CAC) tesisiyle, kapasitesini yaklaşık iki katına çıkaran şirket, bu alanda dünyanın en büyük üç üreticisinden biri haline geldi. “Dünyada malzeme devriminin ateşini taşıyoruz” Tesis açılışı kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Topluluğu’nun 1970’li yıllardan sonra odağını sanayiye çevirdiğini hatırlatırken, “Bu dönemden itibaren Sabancı, Türkiye’nin sanayi hamlesinin öncü Topluluklarından biri olmuş, sanayi ile özdeşleşmiştir. Dönemin konjonktüründe, Sabancı’nın hayata geçirdiği yatırımlar, yüksek kalite, küresel düşünme, çağın ötesine odaklanma anlayışının Türkiye’de köklenmesini sağlamış ve Türkiye ekonomisine yeni bir perspektif kazandırmıştır. Benzer bir kırılımı bugün de yaşıyoruz. İnovasyonun, teknolojinin, sürdürülebilirliğin merkezde olduğu bir dönüşüm süreci sanayide de kendisini gösteriyor. Türkiye’yi geleceğe taşıyacak sıçramayı yapacaksak, dünyadaki malzeme devrimine seyirci kalamayız. Aksine bu devrimin ateşini biz taşımalıyız. Teknoloji gücümüzü, geleceğin malzemelerini üretmek için kullanmalıyız. Burak Orhun liderliğinde Malzeme Teknolojileri Grup Başkanlığı’nı kurmamızın altında yatan temel neden de bu” dedi. Şirketin bu alanda önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Cenk Alper, “Yapı malzemeleri, dünyanın sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmesi için sorumluluğu en yüksek iş kollarından biri. Bu kapsamda biz Çimsa’yı, Akçansa’yı ya da Sabancı Building Solutions’ı, sadece birer çimento üreticisi olarak konumlamıyoruz. Şirketlerimiz, sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin izinde giden; ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler alanında aktif araştırmalar yapan multidisipliner yapılar. Bugün bize ev sahipliği yapan CAC tesisimiz de bu yaklaşımın bir uzantısı. Şirketimizin iki temel önceliği var. İlki ana işlerini daha küresel ve daha kârlı hale getirmek. İkincisi ise çimentodan yapı malzemelerine dönüşümü ve ürün çeşitlendirmesini başarıyla sürdürmek. Bu dönüşümde, CAC bir köprü görevi görüyor” dedi. Son 3 yılda 89 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirdik” Sabancı Topluluğu’nun, son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlara değinen Cenk Alper, “Pandeminin de etkisiyle, son yıllarda tüm dünyada yatırımlarda ciddi bir yavaşlama gözlemliyoruz. Biz ise Sabancı Topluluğu olarak, uzun vadeli yol haritamızla uyumlu şekilde, yatırımlarımıza kararlılıkla devam ettik, etmeyi de sürdürüyoruz. 2021-2023 dönemini kapsayan 3 yıllık süreçte toplam yatırımlarımız yaklaşık 89 milyar TL olarak gerçekleşti. Sadece geçtiğimiz yıla baktığımızda ise, toplam yatırımlarımız 2022 yılına göre yüzde 70 artışla 51 milyar TL seviyesini aştı. Bizim yatırımcılarımızla paylaştığımız önemli verilerden biri de banka dışı yatırımlarımızın gelirimize oranı. Burada da 2021 yılında yüzde 6,6’lık bir oran yakalamışken, 2023 yılında bu oranı yüzde 73’lük bir artışla yüzde 11,4 seviyesine yükselttik. Daha önce açıkladığımız yatırım stratejimize paralel olarak, banka dışı yatırımlarımızın yüzde 25’lik bölümünü mevcut iş kollarımıza, yüzde 75’ini ise ‘yeni ekonomi’ adını verdiğimiz enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler alanlarına yönlendiriyoruz” dedi. Üretim, Ar-Ge ve satış süreçleri kadın yöneticilere emanet Yapı malzemeleri sektörünün, özellikle sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık alanlarında en zorlu iş kollarından biri olduğunu ifade eden Cenk Alper, “Çimsa’nın hayata geçirdiği uygulamalar ve ortaya koyduğu yeni ürünlerle, bu alanda küresel ölçekte bayrak taşıyıcı şirketlerden biri olması bizleri son derece mutlu ediyor. CAC yatırımının bizler ve ülkemiz için ayrı bir önemi daha var. Ürünün Ar-Ge aşamasından üretimine, pazarlamasından tüm satış faaliyetlerine kadar geçen yolculuğunun her bir aşaması kadın yöneticilerimizin sorumluluğunda. Tüm bu aşamalarda 4 kadın yöneticimiz görev alıyor. Bu sadece Sabancı Topluluğu için değil, ülkemiz için de büyük gurur. Kapsayıcılık konusunda Türkiye’ye öncülük yapan, Cumhuriyet değerlerini pusula kabul eden bir Topluluk olarak, kadınlarımızın ortaya koyduğu başarı; Türkiye’nin geleceğine inanan genç kadınlarımıza da ilham verecektir” dedi. “Münih-Mersin köprüsüyle Türkiye ile dünyayı birleştiriyoruz” Şirketin yapı malzemeleri iş kolunda artık küresel bir marka olduğunu belirten Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun, “Küresel markalar oluşturmak, Dünya’nın Sabancı’sı yaklaşımımızın önemli bir unsuru. Bu yaklaşım bizim için bir söylemden çok bir iş kültürü. Şirketlerimizin küresel ölçekte liderliği hedeflemesi, dünyada öncü uygulamalara sahip olması buradaki en önemli kriter. Bu sadece yurt dışında büyümek, yurt dışında yatırım yapmak demek değil. Mersin’de hayata geçirdiğimiz CAC yatırımı bunun en net göstergelerinden biri. Buradaki kapasitenin yaklaşık yüzde 90’ı dünya pazarlarına ihraç edilecek. Geçtiğimiz aylarda Münih’te açtığımız Sabancı Teknoloji Merkezi de müşterilerimizin talepleri doğrultusunda CAC ailesinde yenilikçi ürünlerin geliştirilmesinde kilit bir rol üstlenecek. İleri malzeme meşalesini, farklı kıtalara taşımamızı sağlarken, katma değerli ihracat aracılığıyla da Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sunacak. Münih ve Mersin arasındaki kurduğumuz köprüyle, Topluluk Vaadimiz’de söylediğimiz gibi, Türkiye ile dünyayı birleştirmeyi sürdüreceğiz. Ürünlerimizi Mersin’den dünyaya açarken, öte yandan küresel ayak izimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Bu çerçevede, ABD’de yatırımına devam ettiğimiz gri çimento öğütme tesisimizle, bölgede beyaz çimentonun yanı sıra gri çimento pazarında da aktif şekilde yer alacağız. Gri çimento alanında Türkiye’de edindiğimiz tecrübeyi yurt dışına taşıyacağız. Yaklaşık 82 milyon dolarlık yatırımla hayata geçireceğimiz tesisimizi de gelecek yılın son çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı. “Beyaz çimentodan sonra CAC üretiminde de ilk üçteyiz” Şirketin Türkiye’de 3 entegre fabrikasıyla faaliyet gösterdiğini ifade eden Çimsa CEO’su Umut Zenar “ABD’deki öğütme tesisimiz ve 4 farklı uluslararası terminalimizle 6 kıtada 70’ten fazla ülkeye ihracat yapan ileri teknolojiye sahip küresel bir yapı malzemeleri şirketiyiz. CAC tesisimize ev sahipliği yapan Mersin fabrikamız, dünyada gri çimento, beyaz çimento ve CAC üreten tek fabrika. ABD’de yüzde 20, İspanya’da ise yüzde 50’ye yakın pazar payına sahibiz. Tüm bunları başarabilmemizin altında yatan temel unsur; katma değerli ürünlere odaklanan, müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik terzi usulü çözümler geliştiren, inovasyonla zenginleştiren bir organizasyona dönüşmemiz” dedi. 2021 yılında tamamlanan Bunol satın almasıyla, beyaz çimentoda artık dünya liderliğine oynadıklarını belirten Zenar, “Benzer bir liderlik yolculuğunu şimdi de CAC ile başlatıyoruz. 2022 yılında Mersin fabrikamızda yatırımına başladığımız, mevcut CAC üretim kapasitesine ilave olarak yapılan yeni üretim tesisimizi geçtiğimiz yılın sonunda tamamladık. Deneme üretimi ve test süreçlerinin ardından şubat ayı içinde de tesisimizi devreye aldık. Tesisimizle Çimsa’nın CAC klinkeri üretim kapasitesi yıllık 65 bin tondan 131 bin tona yükselttik. Artık küresel CAC pazarında en büyük üçüncü üretici konumundayız” dedi. CAC’ın bir çimento ürününden çok yapı kimyasalı olduğunu sözlerine ekleyen Zenar, “CAC, ileri malzeme teknolojilerinde bizim öncü rolümüzü gösteren çok önemli bir ürün. En büyük özelliği yüksek sıcaklık dayanımı ve çok hızlı sertleşebilmesi. CAC genel olarak yüksek sıcaklıkta çalışan endüstriyel fırınların yapımında, dökümhanelerde metal eritme işlemlerinde, çelik ve demir üretiminde, seramik ve cam endüstrisinde ve yangına dayanıklı yapı malzemeleri üretiminde kullanılıyor. Özellikle Avrupa ülkeleri, Kuzey Amerika, Çin ve Hindistan başlıca pazarı. Bu ürün grubu bizim sürdürülebilirlik hedeflerimizle de son derece uyumlu” dedi. “Çimsa’nın ABD’deki pazar payı yüzde 20, İspanya’daki ise yüzde 50” Zenar, sözlerine şöyle devam etti: “ABD’nin Houston’da şehrinde öğütme tesisimiz var. Biz ABD’ye zaten ürün satıyorduk. yüzde 8’lik pazar payımız vardı. Houston’daki tesisle birlikte şu anda yüzde 20’lik pazar payına ulaştık. ABD’de satılan her beş beyaz çimentodan biri Çimsa markasıyla satılıyor. İspanya’da ise Bunol fabrikamızla faaliyet gösteriyoruz. İspanya’da yüzde 50 pazar payına geldik. Ama aynı zamanda da İspanya üzerinden başka ülkelere de ihracat yapıyoruz. Hem Bunol hem de Mersin fabrikamızdan 70 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.” 2023 yılı cirosu 20,5 milyar TL seviyesine ulaştı Şirketin son yıllarda yürüttüğü dönüşüm sürecinin şirketin finansallarına da olumlu şekilde yansıdığını söyleyen Umut Zenar, “Çimsa, 2023 yılında da sürdürülebilir kârlılık odağını devam ettirerek, yılı başarılı finansal sonuçlar ile kapattı. Enflasyon muhasebesi uygulanmış sonuçlara göre 2023 yılı ciromuz 20,5 milyar TL seviyesine yükseldi. Bir önceki yılın yüzde 72 üzerinde 3,7 milyar TL FAVÖK ve yüzde 37 üzerinde 3,1 milyar TL net kâra ulaştık. Tüm bunları yaparken, bir yandan da net borç / FAVÖK olarak belirttiğimiz borçluluk oranlarımızı 0,5 çarpana kadar düşürdük. Bu da önümüzdeki dönemde yapacağımız yeni yatırımlar ve büyüme hamleleri için bizim önümüzü açıyor. Türkiye’deki üç fabrikamızdan çok ciddi bir ihracat gerçekleştiriyoruz. Buna yurt dışı operasyon gelirlerimizi de eklediğimizde, 2023 yılında konsolide ciromuzun yüzde 57’sini döviz cinsinden sağladık ve önümüzdeki yıllarda bu oranı daha da artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
İzmir Başkan Önal, sahaya indi Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, saha çalışmalarına başladı. Osmangazi ve Emek Mahallelerini ziyaret ederek vatandaş ile esnafın talep ve önerilerini dinleyen Başkan Önal, "Bayraklı’nın tüm mahallelerini sokak sokak gezip vatandaşlarımızın sesine kulak vereceğiz. Her mahallemize adil ve eşit hizmet götüreceğiz" dedi. Bayraklı’nın 24 mahallesini gezerek sorunları yerinde çözmek için çalışmalarına hız veren Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, Osmangazi ve Emek Mahallelerinde esnaf ve ilçe sakinleri ile bir araya geldi. İlk olarak Osmangazi Mahalle Muhtarı Muharem Taştan’ı ziyaret eden Başkan Önal, Muhtar Taştan ile birlikte esnaf turu yaptı. Başkan Önal’ın bir sonraki durağı ise Emek Mahallesi oldu. Muhtar Habib Obay ile birlikte sokak sokak gezen Önal, şikayet, talep ve önerileri dinledi, kısa vadede imkanlar dahilinde yapılabilecek temel işlerle ilgili kalıcı çözümler üreteceklerini söyledi. Bayraklı’nın her mahallesine eşit hizmet götürmek için vatandaşlarla her zaman iç içe olacaklarını dile getiren Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, "Bayraklı’nın tüm mahallelerini sokak sokak gezip sorunlarını yerinde görüp çalışmalarımızı bu yönde ilerleteceğiz. Mahalle sakinlerimizi ve esnafımızı dinleyip onların istek ve taleplerini dikkate alacağız. Bu kapsamda Osmangazi ve Emek Mahallelerimizin sakinleri ve esnafımızla bir araya geldik. Sohbet edip, talep ve önerilerini aldık. Çalışmalarımızı yaparken vatandaşlarımızın sesine kulak vereceğiz. Bayraklı’nın her noktası bizim için değerli. Her mahallemize adil ve eşit hizmet götüreceğiz” dedi.