ASAYİŞ - 24 Eylül 2018 Pazartesi 10:40

Siber suçlarda 344 kişi hakkında yasal işlem yapıldı

A
A
A
Siber suçlarda 344 kişi hakkında yasal işlem yapıldı

Siber suçlarla mücadele kapsamında 430 sosyal medya hesabıyla ilgili çalışma yapılırken, 344 kişi hakkında yasal işlem gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı, 17-24 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin bilgilendirmede bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; iç güvenlik operasyonları çerçevesinde toplam 33 terörist etkisiz hale getirildi. 

Jandarma Özel Harekat (JÖH), Polis Özel Harekat (PÖH), Jandarma Komando Birlikleri ile İç Güvenlik Operasyonları çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava ve kara unsurlarınca gerçekleştirilen 2 bin 425 operasyon kapsamında, terör örgütlerine yardım/yataklık yaptığı ve örgütlerle irtibatlı olduğu değerlendirilen 677 terör, 3 bin 992 uyuşturucu ve kaçakçılık suçlarından ve 178 düzensiz göçle mücadele kapsamında olmak üzere toplam 4 bin 847 kişi gözaltına alındı. Yapılan operasyonlar neticesinde; 6 ilde 14 sığınak, barınak ve mağara kullanılamaz hale getirildi. 19 ağır ve uzun namlulu toplam 25 silah,12 adet el bombası, 392 kilogram patlayıcı madde, 7 adet el yapımı patlayıcı imha edildi, 14 bin 666 adet muhtelif mühimmat ele geçirildi.

UYUŞTURUCU VE KAÇAKÇILIK OPERASYONLARINDA 3 BİN 992 GÖZALTI 

Uyuşturucu ve kaçakçılık ile mücadeleye yönelik gerçekleştirilen 2 bin 987 operasyonda; 550 ilo esrar, 191 kilo eroin, 4,02 kilo kokain, 4,5 kilo afyon, 1,3 kilo sentetik kannabinoid, 3,14 kilo metamfetamin, 24 bin 309 adet extacy, 314 bin 56 adet captagon, 667 adet sentetik ecza, 159 bin 771 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
Bu operasyonlar kapsamında ise 3 bin 992 kişi gözaltına alındı. 

Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin güvenli ve konforlu bir şekilde okula ulaşmaları amacıyla; 17-21 Eylül tarihlerinde, ülke genelinde 62 bin 590 okul servis aracının denetimi yapıldı ve ’Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ne uymadıkları tespit edilen 2 bin 113 servis aracına cezai işlem uygulandı.

SİBER SUÇLARLA MÜCADELE 

Siber suçlarla mücadele kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde; terör örgütü propagandası yapan, bu örgütleri öven, terör örgütleri ile iltisaklı olduğunu alenen beyan eden, halkı kin, nefret ve düşmanlığa sevk eden, devlet büyüklerine hakaretlerde bulunan, devletin bölünmez bütünlüğüne ve toplumun can güvenliğine kast eden, nefret söylemleri içeren 430 sosyal medya hesabı ile ilgili yapılan çalışmada tespit edilen 344 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. 

Düzensiz göçle mücadelede; 658’i denizlerde olmak üzere toplam 5 bin 979 düzensiz göçmen yakalandı ve düzensiz göçmenlerin yasa dışı yollarla yurt içine girmesine ve yurt dışına çıkmasına aracılık eden 178 organizatör gözaltına alındı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.