SAĞLIK - 31 Mayıs 2018 Perşembe 15:53

Sigara kaynaklı hastalıkların maliyeti yıllık 20 milyar TL

A
A
A
Sigara kaynaklı hastalıkların maliyeti yıllık 20 milyar TL

Sivas İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Fethullah Selçuk Moğulkoç, sigara kaynaklı hastalıkların maliyetinin yıllık 20 milyar TL olduğunu söyledi.

Sivas İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Fethullah Selçuk Moğulkoç, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla makamında yaptığı açıklamada,"4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun uyarınca tütün ürünlerinin kullanılmasının yasak olduğu yerlere ilişkin bildirimler Alo 184 bildirim hattına yapılabilmektedir. Bu hatta yapılan bildirimler Sağlık Bakanlığı Dumansız Hava Sahası Sistemi'ne iletilmektedir. Sağlık Bakanlığı denetim sistemine iletilen bildirimlerle ilgili saha denetim ekipleri en kısa sürede ihlal bildirimi yapılan mekana ulaşarak denetimleri ve gerekli işlemleri gerçekleştirmektedir" dedi. 

Yeşil dedektör uygulaması 

9 Şubat 2017 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Yeşil Dedektör uygulamasının bugüne kadar 41 bin kez indirildiği anlatan Moğulkoç,"Yeşil Dedektör, 2008 yılında yürürlüğe giren kapalı mekanlarda tütün mamulleri kullanım yasasına uyulmasını sağlamak, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünlerini kullanmayan vatandaşların haklarını korumak ve yasal hakları konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla geliştirilmiştir. Cep telefonlarına ya da bilgisayarlara ücretsiz yüklenen Yeşil Dedektör uygulaması doğrudan Sağlık Bakanlığı'nın Alo 184 hattı ile bağlantılı olarak çalışmaktadır. Bulunduğu mekanda sigara içildiğini gören vatandaş, cep telefonundan mekanın konumunu tek bir tuşla belirleyerek sigara içildiğine gören vatandaş cep telefonundan mekanın konumunu tek bir tuşla belirleyerek sigara içildiğine ilişkin ihbarda bulunabilmektedir. Dünyada ilk kez Türkiye'de geliştirilen uygulama Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanmış ve uygulamanın yaygınlaştırılması planlanmaktadır" diye konuştu. 

Hastalıkların maliyeti 20 milyar TL 

Türkiye'de yıllık sigara tüketimi 34 ile 46 milyar TL arasında bulunduğunu ifade eden Moğulkoç,"Ağırlığı akciğer kanseri olmak üzere Türkiye'de kanser tedavisine 10 milyar TL para harcıyoruz. Ayrıca ağırlıklı sigaraya bağlı olarak gelişen KOAH benzeri hastalıklara da yaklaşık 3-4 milyar TL civarında para harcıyoruz. Yani Türkiye'ye yıllık maliyeti 20 milyar TL bunu Sivas Numune Hastanesi gibi bir hastaneyle kıyaslarsak biz Sivas ili olarak 4 hastane yapıyoruz" şeklinde konuştu.
İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla kent merkezinde vatandaşların vücutlarındaki karbonmonoksit oranını ölçtü.  

Uğur Yiğit - Tolga Şardağ
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.