SAĞLIK - 10 Şubat 2018 Cumartesi 01:15

Sigara nasıl bırakılır? Sigara bırakmanın ipuçları | Sigarayı bırakma yolları

A
A
A
Sigara nasıl bırakılır? Sigara bırakmanın ipuçları | Sigarayı bırakma yolları

Sigara nasıl bırakılır? Sigara bırakmanın ipuçları... Kansere, felce ve kalp hastalıklarına sebep olan bu kötü alışkanlığı bırakmanın yollarını Uzman Diyetisyen Işın Sayın sıraladı. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla sigara bırakmak için tavsiyelerde bulunan Sayın; “Sağlığınız için 3 hafta sabredin, sigara bir alışkanlıktır; alışkanlığınızı değiştirmek için yeni alışkanlıklar edinin” dedi.

Sigara içmek birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Sigarayı bırakmak onu alışkanlık haline getirenlerin en zorlandığı konulardan biri. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Dünyada 1 milyar 100 milyon insan sigara içiyor. Yılda 6 milyon insan da tütün tüketimi nedeniyle hayatını kaybediyor. QNET’in Uzman Diyetisyeni Işın Sayın da sigaranın beynin sürekli tekrarlanan bir alışkanlığı olduğunu belirterek insan hayatına mal olan alışkanlığı terk etmek ve sağlık için sabretmek gerektiğini ifade etti.

Sigarayı bırakın; kahveyi, çayı terk etmeyin!

Sayın sigarayı bırakmak için verdiği tavsiyeler dolayısıyla, “Sigara ile birlikte en çok tüketilenler çay ya da kahvedir. İnsanlar sigarayı bırakırken akıllarına sigarayı getirdiği için çay ya da kahve içmeyi bırakıyor. Aslında bu süreçte çay ya da kahve içmeyi kesmenizi önermiyorum. Özellikle kahve için, ancak sigarayı içmeyin. Bu durum her tekrarda zihninizi eğitir. Beyninize şunu demiş olursunuz; kahve ile sigara artık bir kombin değil. Buna alışacağım. Yeni prensibim bu demiş oluyorsunuz. Aksi halde bir süre sonra kahve içmeye karar verdiğinizde beyniniz size kahvenin sigarayla içilmesi gerektiği şeklindeki sağlıksız kodlamayı hatırlatacaktır. Ve belki de yıllar sonra birlikte giden kahve-sigara ikilisi, yine birlikte gelecektir” dedi.

Sigara nasıl bırakılır? Sigara bırakmanın ipuçları | Sigarayı bırakma yolları

“2.5 litre su için, suyunuzu lezzetli hale getirin”

Sayın, sigara alışkanlığından kurtulmak için düzenli egzersizlerin de iyi geleceğini belirterek şunları söyledi: “2 saat açık temiz havada yürüyüş ciğerleri tazeleyecektir. Stresi azaltıp, iyi enerji sağlayacaktır. Sigaranın vücutta oluşturduğu olumsuz etkiyi silmek için günde 2.5-3 Litre suyu içmek çok önemli. Eğer su içmekte zorlanıyorsanız, tadını sevebileceğiniz, keyifle içebileceğiniz bir su bitki karışımı yapabilirsiniz. İçme suyunuza limon, zencefil, nane konulabilir. Sigara içmek istedikçe başka şeyler için, yani önce ikame yoluna gidin. İlave olarak canınız sigara içmek istediğinde ince dilimlenmiş havuçları, şekersiz bitki çayı eşliğinde yiyebilirsiniz. Hem elinizi de oyalamış olursunuz.”

Patlıcandan uzak durun!

Sigarayı bırakırken bol bol A, C, E vitaminleri alınması gerektiğini vurgulayan Işın Sayın, ev yapımı ya da organik salça, havuç, kereviz, limon, kivi, ayva, çiğ zeytinyağı, yağlı yüzey balıklarını düzenli olarak tüketmenin önemli olduğunu işaret etti. Sayın’ın son uyarısı da; sevilen bir yiyecek olan patlıcana! Önemsenecek kayda değer dozda nikotinin sadece patlıcan da bulunduğunu belirten Işın Sayın; vücuda giren nikotini azaltmaya çalışırken, patlıcandan uzak durulması gerektiğini ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.