DÜNYA - 11 Temmuz 2020 Cumartesi 00:14

Şili’de korona virüs çocukları daha fazla etkiliyor

A
A
A
Şili’de korona virüs çocukları daha fazla etkiliyor

Şili’de korona virüs salgınının çocukları daha fazla etkilediği ortaya çıktı. Çocuk yaştaki hasta sayısı yüzde 900 arttı.

Güney Amerika’da korona virüs salgını etkisini arttırmaya devam ediyor. Şili’de yapılan bir araştırma çocuk yaştakilerin korona virüsten daha fazla etkilendiğini ortaya çıkardı. Portföy İstatistik ve Sağlık Bilgileri Dairesi’nin (DEIS) Haziran ayında yaptığı araştırmada çocuk ölümlerinde önemli bir artış olduğu anlaşıldı. Korona virüsten hayatlarını kaybeden 11 çocuğun bebek olarak kabul edilen yaşta oldukları belirtildi.

Diğer bir araştırma ise Çocuklar ve Gençler İçin Gözlemevi (EODN) tarafından yapıldı. EODN, 30 Mart ile 4 Temmuz arasında enfekte olan 0-19 yaş arası 24 bin 602 çocuk ve ergen arasında bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre enfekte olanların yüzde 22’sinin 0 ila 4 yaş arasında olduğu ifade edildi. EODN’ye göre Şili’de 8 Mayıs tarihinde 0-17 yaş arasında 97 aktif vaka bulunurken, 4 Temmuz itibari ile 0-17 yaş arasında 959 aktif vaka var. EODN, vakalarda 2 ay içerisinde yüzde 900'lük bir artış yaşandığını açıkladı.

Sosyolog Nicols Contreras, yaptığı açıklamada "Çocuklar, bu hastalıktan acı çeken kişiler olarak değil, sadece etkilenenler olarak düşünülmüştü. Bu yüzden bulmaya çalıştığımız ilk şey, epidemiyolojik verilerle daha bağlantılı sabit verilerdi. Bu bilgilere dayanarak, çocukların ve ergenlerin görünüşte daha hafif semptomlar gösterdiği ve çok düşük ölüm oranlarına sahip olduğunu anladık. Ancak çocukların hastalıktan çokta uzak olmadığı bilgisi ortaya çıktı” dedi.

Serkan Bayar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum’da kedi ve köpek katliamı Muğla’nın Bodrum ilçesinde 5 köpek ve 2 kedi zehirlendi. Hayvanlardan 3’ü yapılan müdahale ile kurtulurken, 4’ü telef oldu. Yalıçiftlik Mahallesi’nde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bırakılan zehir, mahalleye bir ay önce taşınan Gizem Sümer’in köpeğinin zehirlenmesine neden oldu. Köpeğini ölü bulan Sümer, evinin çevresinde ölü halde başka bir köpek ile bir kedi de buldu. Bölgede yapılan aramada Sümer’in komşunun 3 köpeği de zehirlenmiş halde bulundu. 3 köpek ise, sahiplerinin erken fark etmesiyle müdahale edilerek kurtarıldı. Aynı bölgede inşaat işçileri tarafından da bir kedinin zehirlenmesi sonucu telef olduğu belirlendi. 6 aylık Yoda isimli köpeği telef olan Gizem Sümer, "Ben Yalıçiftlik’e yeni taşındım. Bir ay oldu. Dün maalesef köpeğimi ölü buldum, zehirlenmiş. Dün akşam da bir tane ölü kedi buldum. Bu sabah evimin bahçesinin yukarısında bir ölü köpek daha buldum. Bir komşumun 3 tane köpeğini zehirlemişler. Onlar fark edip zeytinyağı içirmişler. Kusunca iyileşmişler, bir tanesi pek iyi değilmiş. Onlara köylülerden birisi köpeklerini öldüreceğini söylemiş fakat kim yaptı, nasıl oldu hiç bilmiyorum. Kameralara bakacağım ama ben başka hayvanların da başka bu şekilde ölmesini istemiyorum. Elimden ne geliyorsa yapmak istiyorum. Bodrum Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’nden gelip ölü köpekleri aldılar" diyerek hayvanların zehirlenmesine tepki gösterdi.