EKONOMİ - 17 Kasım 2016 Perşembe 10:31

Silifke’de domatesin ve çileğin yerinde muz seraları yükseliyor

A
A
A
Silifke’de domatesin ve çileğin yerinde muz seraları yükseliyor

Türkiye’nin önde gelen çilek üretim yerlerinden Mersin’in Silifke ilçesinde son yıllarda örtü altı muz yetiştiriciliği yaygınlaşmaya başladı. Domates ve çileğin yerini muz seraları alırken, muz üreticisinin yüzü gülüyor.

İlçede 5 yıl önce domates üretimi yapılan seraların yükseltilip muz üretimine uygun hale getirilmesiyle başlanan çalışmalardan olumlu sonuç alınınca geçen yıl üretim alanı 4 bin dönüme, bu yıl da yeni ekim alanlarıyla 6 bin dönüme çıktı. İşçiliğinin domatese göre daha az olması ve fiyatların 2 liradan seyretmesi nedeniyle çiftçiler muz üretimine yönelirken, gelecek yıllarda üretim sahasının daha da genişlemesi bekleniyor. Örtü altında genellikle domates üretiminin yapıldığı ilçede alternatif ürün arayışına giren çiftçiler, kurdukları muz seralarında üretime 3 yıl önce başladı. Şu anda 6 bin dönüm serada muz üretimi yapılırken, dönümden 8 ile 10 ton ürün hasat ediliyor. Kilosu ise üreticilerden 2 liradan alınıyor. Bir dönüm muz serasının maliyeti 40-50 bin lira arasında değişirken, çiftçiler Ziraat Bankası'ndan düşük faizli uzun vadeli kredi kullanarak sera kuruyor. 

İlçede ilk muz hasadını yapan Üreticiler Birliği Başkanı İsmail Gürses, ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Muz serasını 14 ay önce kurup fideleri diktiğini ifade eden Gürses, Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Silifke’de son yıllarda muz üretiminin de yaygınlaşmaya başladığını belirtti. Muzun kilosunun şu anda 2 liradan satıldığını söyleyen Gürses, “Silifke’de şu anda birinci ürün çilek. Diğeri ise domatestir. Silifke’de muz hasadı hızlı bir şekilde devam ediyor. Yıllardır çilek ve domatesten yeteri kadar ürün aldık. Ancak kazanç sağlayamadık. Bunun için domates ve çilek tarlalarımızda artık muz seraları yükseliyor. Biz Silifke’de muzda lider konumuna geldik. Silifke muzunun kalitesi, görünümü, aroması çok güzel, Türkiye’nin her yerinden inanılmaz talepler var. Çilek ve domatesin masrafı çok. Ancak muzun masrafı az. Muzda kazancımızın iyi olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda muz üretimi de daha da yaygın hale gelecektir. Çünkü ilçemizdeki toprak yapısı ve iklimi muz üretimine çok uygun” dedi.

Şu anda hasadı yapılan muzun tesislerde paketlenip sarartıldıktan sonra ülkenin değişik illerine gönderileceğini anlatan Gürses, ihracatın da başlamasıyla muzun çeşitli ülkelere gönderileceğini söyledi.


Murat Şengi

MERSİN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kuyucak’ta ’Karapınar Dede Hayrı’ geniş katılımla gerçekleştirildi Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı kırsal Karapınar Mahallesi’nde bu sene 39’uncusu düzenlenen ’Geleneksel Dede Hayrı’ bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Yaylada aynı sofrada buluşan binlerce kişi hem dua etti, hem de hasret giderdi. ‘Ömür Yaylası’ olarak da bilinen Karapınar Mahallesi’ndeki Karaca ailesinin öncülüğünde yapılan, köylülerin ve hayırseverlerin destekleriyle zenginleşen hayır cemiyetinden nasiplenmek isteyen yüzlerce kişi çevre il, ilçe ve köylerden yaylaya akın etti. Baharın güzelliklerinin de yaşandığı hayır gününde, kazanlar dolusu keşkek, aşure ve çeşitli yemekler pişirildi. Kuran-ı Kerim ve duaların okunduğu hayırda uzun zamandır birbirini göremeyen dost ve akrabalar da hasret giderdi. Çocuklar da bahar havasını fırsat bilip gönüllerince yaylada oyunlar oynayıp, doyasıya eğlendiler. Mahallenin ileri gelenlerinden hayrın öncülüğünü yapan Mustafa Karaca, 39 sene önce başlayan bu hayır işinin her geçen yıl daha da büyüyerek bu günlere geldiğini belirterek, genç kuşağın da bu geleneği sürdürmesini istedi. Herkesin elinden geldiğince bu hayra destek olmaya çalıştığını belirten Karaca, “Bu hayır işini duyup bizi tanımayan kişiler bile destek vermeye başladı. Katılım her geçen sene daha da artıyor. İnsanımızın manevi değerlerine ve geleneklerine ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha görmüş olduk” ifadelerini kullanarak katılan herkese teşekkür etti. Mevlid, ilahi ve Kuran-ı Kerim tilaveti okunup, dualar edildikten sonra dağıtılan yemekler kısa sürede tükenirken, davete katılanlar yemekten sonra yayla içerisinde aileleriyle beraber güzel bir gün geçirdi.
Karabük Geleneksel Türk okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Geleneksel Türk Okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın okul sporları kapsamında küçükler, yıldızlar ve gençler A-B kız-erkek grup müsabakalarına 10 ilden 200’ye yakın sporcu katıldı. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda iki gün sürecek müsabakalarda sporcular, Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılabilmek için mücadele ediyor. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış seremonisi konuşmalar ile devam etti. İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş ‘Eğitim Kenti Karabük’ projesi kapsamında hem akademik başarı hem sosyal-sportif faaliyetler hem de değerler olarak Karabük’ün ilerlemesinin sürdüğünü söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sporun tabana yayılması, başarılı sporcuların kulüplere ve milli takımlara kazandırılması yönünde çalışmaların devam ettiğini belirten Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, “Farklı yaş kategorilerinden 10 farklı şehirden 200’e yakın sporcu, öğretmen ve hakem arkadaşımızı Karabük’te ağırlıyoruz. Güzel ve heyecanlı mücadeleler izleyeceğiz. Karabük’te birçok organizasyona daha ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Fotoğraf çekimi ile açılış seremonisi sona ererken müsabakalar başladı. Mücadeleler yarın da devam edecek. Karabük’ten başarı ile ayrılacak sporcular Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılım sağlayacak.