DÜNYA - 23 Aralık 2024 Pazartesi 13:35 | Son Güncelleme : 23 Aralık 2024 Pazartesi 13:46

Sırbistan'da tarihinin en kalabalık hükümet karşıtı protestosu

A
A
A

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da on binlerce kişi, 1 Kasım'da 15 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan tren istasyonunun girişindeki çatının çökmesi olayı nedeniyle Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve hükümeti protesto etti.

Yetkililerin 100 binden fazla kişinin katıldığını açıkladığı gösterinin ülke tarihinin en kalabalık protesto gösterisi olduğu kaydedildi.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da on binlerce kişi, 1 Kasım'da ülkenin kuzeyindeki Novi Sad kentindeki bir tren istasyonunun girişindeki çatının çökmesi sonucu 15 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Sırbistan hükümetini protesto için dün akşam saatlerinde bir araya geldi. Şehir merkezindeki Slavija Meydanı'nda gerçekleştirilen ve ülkede son yıllarda görülen en kalabalık protesto olarak kayıtlara geçen gösteriye öğrenciler ve çiftçi sendikaları da destek verdi. Protesto gösterisi, Novi Sad tren garında hayatını kaybeden 15 kişi için 15 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Protestocular, cep telefonlarının ışıklarını açarak, “Hırsız Vucic” sloganları attı. Göstericilerden bazıları, “Hepimiz sundurmanın altındayız” ve “Ellerinizde kan var” yazılı pankartlar taşırken protestoda Vucic ve Novi Sad Belediye Başkanının istifasını talep edildi.

Sırbistan'da tarihinin en kalabalık hükümet karşıtı protestosu

Ülke tarihindeki en kalabalık protesto gösterisi

Sırbistan'da gösteri ve mitingleri sistematik olarak kaydeden bir kuruluş olan Kamu Mitingleri Arşivi, saat 17:00 sıralarında havadan çekilen görüntülere dayanarak gösteriye 100 bini aşkın kişinin katıldığını ve gösterinin ülke tarihinin en kalabalık protesto gösterisi olduğunu açıkladı. Açıklamada, “Dün Slavija Meydanı'nda ve şehir merkezindeki caddelerde toplanan kalabalık, 2000 yılında Slobodan Miloşeviç'in devrilmesi sırasındaki en kritik anlarda Parlamento çevresinde toplananlardan daha fazlaydı” denildi.

Öte yandan, Sırbistan İçişleri Bakanlığı, göstericilerin sayısının 30 binden az olduğunu duyurdu.

Sırbistan'da tarihinin en kalabalık hükümet karşıtı protestosu

Vucic: “Sırbistan duramaz ve durmayacak”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise sosyal medya hesabından protestoya ilişkin açıklama yaparak, “Bugün Sırbistan için harika bir gün, 30 km yeni otoyolun açılışı yapıldı. Muhalefet ise büyük bir protesto gösterisi düzenledi. Herkesi, ülkemizdeki tüm insanlar için birlikte çalışmaya ve onlara güvenli bir gelecek sağlamaya davet ediyorum. Sırbistan duramaz ve durmayacak” dedi.

Novi Sad kentinde 1 Kasım'da yaşanan trajik olayın ardından polis aralarında bir bakanın da bulunduğu 13 kişiyi gözaltına almıştı. Yaşananların ardından muhalefet partileri ise olayın hükümetteki yolsuzluklar ve adam kayırma nedeniyle ortaya çıkan kalitesiz inşaat nedeniyle yaşandığını ileri sürerek belirli aralıklarla protesto gösterileri düzenlemişti. Hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Vucic, bu iddiaları reddetmiş ve sorumluların hesap vereceğini açıklamıştı.

Sırbistan'da tarihinin en kalabalık hükümet karşıtı protestosuİbrahim Aydoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Ardahan’da kış mevsiminin uzaması hayvancılığı vurdu Türkiye’nin en fazla kar alan illerinin başında gelen Ardahan’da kış mevsiminin uzaması, besicileri zor durumda bıraktı. Ardahan’da kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle üreticiler hayvanlarını meralara çıkaramadıkları için zor günler yaşıyor. Kış mevsiminin uzun sürmesi, özellikle hayvancılıkla uğraşan üreticiler için ciddi bir ekonomik baskı oluşturuyor. Soğuk hava şartları nedeniyle hayvanların mera yerine kapalı alanlarda daha uzun süre beslenmesi gerekiyor. Bu da yem tüketimini artırarak, maliyetleri yükseltiyor. Özellikle Ardahan gibi kışın sert geçtiği kentlerde üreticiler, aylarca süren kar örtüsü nedeniyle hayvanlarını dışarı çıkaramıyor. Bu durum saman, arpa ve fabrika yemine olan talebi artırırken, fiyatların da yükselmesine yol açıyor. Ardahan’ın Damal ilçesine bağlı Seyitören köyünde hayvancılık yapan Suat Cankat, "Kışın uzun sürmesi ve son zamanlarda yem maliyetlerinin artması hayvancılığı olumsuz etkiledi" dedi. Cankat, karla kaplı araziye rağmen hayvanları araziye çıkartmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, ’’Gördüğünüz gibi her yer bembeyaz. Bu yıl kış uzun sürdü. Hayvanlarımızı kapalı alanlarda yemliyoruz. Ve şu anda samanın tonu 12-13 bin lira, otun tonu ise 15 bin lira. Çiftçi perişan durumda, ne ot ne de saman kaldı. Baharın geleceği yok ve bir ay daha var baharın gelmesine. Ot ve saman karaborsaya düşmüş ve fırsatçılar iş başında’’ dedi. Yem fiyatlarındaki artış, üreticinin kar marjını ciddi şekilde düşürüyor. Bazı üreticiler maliyetleri karşılayamadığı için hayvan sayısını azaltmak zorunda kalırken, bazıları ise zararına üretim yapıyor. Uzayan kış aynı zamanda doğum dönemlerini ve hayvan sağlığını da olumsuz etkileyerek, verim kaybına neden oluyor. Uzmanlar, bu tür mağduriyetlerin önüne geçilmesi için yem desteği, düşük faizli kredi ve mera ıslahı gibi önlemlerin artırılması gerektiğini belirtiyor. Aksi halde bölgedeki hayvancılığın sürdürülebilirliğinin tehlikeye girebileceği ifade ediliyor.