GÜNDEM - 14 Ekim 2016 Cuma 11:40

Şırnak hayalet şehre döndü

A
A
A
Şırnak hayalet şehre döndü

Şırnak kent merkezinde PKK'lı teröristlerin yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla 14 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 7 aydır devam ediyor.

Şırnak Valiliği tarafından 14 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet teşkilatı unsurlarınca başlatılan 'Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çiftçi' operasyonu 03 Haziran’da tamamlanırken, teröristlerin yerleştirdiği patlayıcı ve tuzakların temizlenmesi için yapılan arama tarama çalışmalarından dolayı sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Şehir merkezindeki arama tarama faaliyetlerinin yanı sıra EYP’lerle ve çıkan çatışmalardan zarar gören binaların yıkımı ve barikatların temizlenmesi sürüyor.

Operasyonlarda 10 okul, 5 cami ve 6 kurum binası kullanılmaz hale geldi
Şırnak'ta 14 Mart’tan başlayan operasyon, 3 Haziran’da tamamlandıktan sonra kent merkezinde 10 okul, 5 cami, 6 kamu kurumu ve yüzlerce ev kullanılamaz hale geldi. Kent merkezinde PKK’lılar, el yapımı patlayıcı tuzakladıkları hendek, barikat, bina, sokak, cadde, tüp, tencere, çaydanlık ve kilit parke taşları bırakmamıştı. Kentte yaklaşık 66 ton patlayıcı güvenlik güçleri tarafından imha edildi.

Teröristlerin döşediği EYP'ler sağlam bina bırakmadı
Teröristlerin Yeşilyurt, Gazipaşa, Dicle, Cumhuriyet, İsmetpaşa, Yeni ve Bahçelievler mahallelerinde tuzakladıkları el yapımı patlayıcılar sonucu bu mahallelerde sağlam yapı kalmadı. PKK’lıların tuzakladığı el yapımı patlayıcılar ve çatışmalar nedeniyle kent merkezi harabeye döndü. PKK’lıların tuzakladığı patlayıcılar ve çatışmalar nedeniyle neredeyse taş üstünde taş kalmadı. Kentin harabeyi andırması yaşanan çatışmaların şiddetini gözler önüne serdi.

Operasyonlarda 516 terörist öldürüldü
Şırnak il merkezinde 14 Mart'ta sokağa çıkma yasağıyla birlikte hendekleri kapatmak, barikatları kaldırmak, halkın can ve mal güvenliğini sağlamak, PKK'lıları etkisiz hale getirmek için başlatılan operasyonunda; 516 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi, 232 barikat kaldırıldı, 59 çukur kapatıldı, 66 ton ağırlığında bin 565 el yapımı patlayıcı imha edildi. Operasyonlarda 22 güvenlik görevlisi şehit olurken, 163 güvenlik görevlisi de yaralanmıştı. 

Melih Yiğit

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.