EKONOMİ - 27 Mart 2023 Pazartesi 15:44

SOCAR Türkiye’den yenilenebilir enerji alanında iş birliği

A
A
A
SOCAR Türkiye’den yenilenebilir enerji alanında iş birliği

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi, Sabancı Üniversitesi iş birliği yaparak yenilenebilir enerji için önem taşıyan hidrojen (H2) esaslı teknolojilere odaklanıyor.

Türkiye’nin önde gelen endüstriyel holdinglerinden SOCAR Türkiye, yenilenebilir enerji için büyük önem taşıyan hidrojen (H2) esaslı teknolojilerle ilgili çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda 2022 Kasım ayında Sabancı Üniversitesi ile iş birliğine başlayan SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi, ‘Bipolar Membranlı Elektrolizörler ile H2 Üretimi İçin Özgün Anot Geliştirilmesi’ başlıklı Ar-Ge projesini başlattı.

Yapılan açıklamaya göre şirketin ve üniversitenin proje ekipleri, bu proje ile sudan yeşil hidrojen üretimi için katkılı yeni nesil katalizörler içeren özgün elektrotların geliştirilmesini hedefliyor. Ek olarak proje kapsamında hem elektrolizör maliyetinin düşürülmesi ve verimliliğinin artırılması hem de kullanım ömrünün artırılması amaçlanıyor. AB’nin 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlarını sıfırlama ve karbon ayak izini minimuma indirme hedefleri doğrultusunda temiz enerji üretim teknolojilerine ihtiyaç duyuluyor. Bu amaç doğrultusunda en umut vadedici yakıt hidrojen (H2) olarak görülüyor. Şirket ve üniversite işbirliğinde başlayan çalışmalar da bu alanda katkı sağlamayı hedefliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Tolunay Kafkas: "Söyleyecek çok şey var da hayırlı olsun, herkes mutlu olsun" Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Gaziantep FK maçının ardından yaptığı açıklamada, küme düşmelerine vurgu yaparak, "Söyleyecek çok şey var da hayırlı olsun, herkes mutlu olsun" dedi. Fatih Karagümrük, Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Gaziantep FK’ya konuk oldu. Zorlu maçta son dakikalarda yediği gollerle 3-1 mağlup olan Fatih Karagümrük, bitime 1 hafta kala 37 puanda kalarak matematiksel olarak ligden düştü. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas çok üzgün olduklarını söyledi. "Hamle yapacakken yine bu sefer ikinci golü yedik" Oyunun kontrolünün kendileri olduğunu söyleyen Kafkas, "Özellikle ilk yarı oynayan taraf bizdik. Çok fazla köşe atışları kullandık ve oyunu forse ettik. Fakat bir türlü öne geçecek skoru bulamadık. İkinci yarı başladığında maalesef yarım olan bir pozisyondan gol yedik. Kırmızı karttan sonra da zaten oyunun dengesi iyice değişti. Fakat bir hamle yapıp 4-3-2’ye dönüp çift santrfora döndük. Bu ara oyunu dengeledik. Hatta üstünlüğünü bile ele geçirdik. Oyunun sonlarına doğru da oyuncular çok yoruldu. Tam hamle yapacakken yine bu sefer ikinci golü yedik. Gaziantepspor Kulübü’nü tebrik ediyorum" dedi. "Söyleyecek çok şey var da hayırlı olsun, herkes mutlu olsun" Ligden düşmeleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tolunay Kafkas, "Fatih Karagümrük Spor Kulübü’ne ligin başından başlayıp, sonuna kadar ciddi hakem hataları oldu. Son haftalara gelince VAR hakemleri gelmeye başladı. Son iki haftalık, üç haftalık bu işin doğrusu tam bir sezonu maalesef kapsamıyor. Bu işi yönetenler enteresan adamlar. Hayırlı olsun yani söyleyecek çok şey var da hayırlı olsun çünkü herkes mutlu olsun" ifadelerini kullandı.
Gaziantep Selçuk İnan: "Önemli bir galibiyet aldık ama maalesef daha bitmedi" Gaziantep Futbol Kulübü Teknik Direktörü Selçuk İnan, 3-1 kazandıkları Fatih Karagümrük maçının ardından yaptığı açıklamada, "Çok önemli bir galibiyet aldık ama maalesef daha bitmedi" dedi. Gaziantep Futbol Kulübü, Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Fatih Karagümrük’ü konuk etti. Gaziantep ekibi, zorlu karşılaşmayı son dakikalarda bulduğu gollerle 3-1 kazanarak puanını 41’e yükseltti. Bu sonuçla Gaziantep FK ligde kalma umutlarını son haftaya bırakırken karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Teknik Direktör Selçuk İnan, galip geldikleri için mutlu olduklarını söyledi. İnan, Fatih Karagümrük’ü mücadelesinden dolayı tebrik ederek, "Ligden düştükleri için de geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Maçtan önce çok önemli bir final olarak görüyorduk. Geldiğimiz günden beri her maçımı final gibiydi. Çok zor bir maç oynadık ve çok önemli bir galibiyet aldık ama maalesef daha bitmedi. Ligde 1 maç daha var. Zor bir maçtı. Bu tür maçları oynamak kolay değil. Sorumluluk çok üst düzeyde oluyor. Oyuncularımız tedirgin ve stresliydi. İyi mücadele ettik, pozisyonlar bulduk. Direklere çok takıldık. Takımımla gurur duyuyorum. Ofansif anlamda çok mesafe kat ettik. Bir rehavet olmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Buraya kadar getirdik, sonuna kadar da götüreceğiz. Maç içerisinde bu kadar geri çekilme yoktu kafamızda. İkinci yarı önde baskı ile başladık ve hemen netice aldık. Maçın içerisinde bazı anları oluyor, takımı öne çekme istiyorsunuz ama bazen sesinizi duyuramıyorsunuz. 11’e 10 oynarken biraz geri çekildik. Bunda stresin de etkisi var ama sonucunda kazanmasını bildik" ifadelerini kullandı. "Taraftarlarımız kendileriyle, takımlarıyla gurur duymalı" Taraftarlara da destekleri için teşekkür eden Selçuk İnan, "Gaziantep şehri bu ligde olmayı hak ediyor. Bugün bunu bir kez daha gösterdiler. Bugün taraftarlarımız kendileriyle, takımlarıyla gurur duymalılar. Bugün ve bundan sonraki her an takımlarına sahip çıkmalılar. Bu galibiyet onlara da armağan olsun" diye konuştu.
Balıkesir Balıkesir’de yeni muhtarın hayrı 2 bin kişiyi buluşturdu Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, 31 Mart seçimlerinde Hürriyet Mahallesi muhtar seçilen Aydın Kılcı’nın düzenlediği mahalle hayrı 2 bin kişiyi buluşturdu. Hürriyet Mahallesi’nde muhtar seçilen 48 yaşındaki Aydın Kılcı, mahallesinde hayır geleneğini başlatırken, 2 bin kişiye hayır yemeği düzenledi. Mahalle Camiinde Müftü Mustafa Ali Işık öncülüğünde mevlit ve dualar okunurken, cami çıkışında da masalar kuruldu ve 2 bin kişiye yemek verildi. Mahalle Camii’nde okunan mevlidin ardından hayra katılanlara, etli pilav, etli patates, çorba ve höşmerim ikramı yapıldı. Muhtar Kılcı, her ay 10 ihtiyaç sahibine de alışveriş kartı dağıtıyor. İlk hayrı yaptıklarını anlatan muhtar Aydın Kılcı, hayrı geleneksel hale getireceklerini söyledi. Hayır yemeğine, Belediye Başkan Vekili Murat Dinçer, Burhaniye Belediye Başkan Yardımcıları Oktay Erbalaban ve Ayten Tuna ile Burhaniye Belediye Meclis Başkan Vekili Tarık Erdil ile AK Parti İlçe Başkanı Hayrı Zeybek, İYİ Parti İlçe Başkanı Erdoğan Kahya ile çok sayıda sivil toplum örgütü başkanı, mahalle muhtarları ve yaklaşık 2 bin vatandaş katıldı. Hayra katılanlara teşekkür eden Muhtar Aydın Kılcı, "31 Martta Hürriyet Mahallesi muhtarı oldum. Bugün de hayrımızı yapıyoruz. Bu sene ilk defa kendim yapıyorum hayrı. Ancak bundan sonra gelenek haline getireceğiz. Bu gün, çorbadır, etli yemektir, pilavdır, en az 2 bin kişiye yemek verdik. Bundan sonra da nasip olursa mahallemizde devamlı seçildiğim sürece her sene gelenek haline getireceğiz. Mahallemizin eksikliklerini biliyorum. Vatandaşımızın eksikliklerini biliyorum. Her zaman vatandaşlarımızın yanındayız. Zaten daha önce söylediğimiz gibi, halkımıza her ay 10 aileye kartımızı market kartlarımızı dağıtıyoruz. Kimin ne eksiği varsa onları da gideriyoruz. Hayrımıza katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.