GÜNDEM - 12 Eylül 2017 Salı 16:09

Son 10 yılın en bereketli bal hasadı

A
A
A
Son 10 yılın en bereketli bal hasadı

Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan, 2017 yılında çok bereketli bir sezon geçirdiklerini belirterek, “Son 10 yılın en verimli yılı olarak kayıtlarımıza geçti. İnanılmaz bir bal oldu” dedi.

Tuşba ilçesine bağlı Alaköy Mahallesi’nde arıcıların yaylalara bıraktıkları kovanlarda organik yöntemlerle elde edilen balın hasadı yapıldı. Bu yıl yağışın bol olması ve hava sıcaklığının mevsim normallerine göre seyretmesinden dolayı zengin bitki örtüsüyle kaplı yaylalara bırakılan kovanlarda son 10 yılın en verimli balı elde edildi.

Van’da önemli bir gelir kaynağı olan balın ilk hasadının yapıldığını söyleyen Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bu yılki hasadın son 10 yılın en verimli hasadı olduğunu dile getirdi. Bölgenin tam bir arıcılık merkezi olduğuna dikkat çeken Tandoğan, sanayinin olmayışının baldaki verimi artırdığını belirterek, “Burada görülen sadece denizde bir damla, buradaki aslında küçük bir işletme örneğidir. 2017 yılında çok bereketli bir sezon geçirdik. Son 10 yılın en verimli yılı olarak kayıtlarımıza geçti. İnanılmaz bir bal oldu. Bal kalitesinde de sıkıntımız yok. Mutlu bir sezonu geçirmiş bulunuyoruz. Bölgemizde, Türkiye’nin kovan ortalamasının üzerinde bir bal hasadı oluyor. Bunun sebebi ise ballı bitkilerin çok yoğun olduğu bir coğrafyaya sahibiz. Özellikle sanayinin ve çevre kirliliğinin olmayışı ve doğanın temiz olması bal verimini etkiliyor” dedi.

“EN ÇALIŞKAN ARI IRKIYLA ÇALIŞIYORUZ”

Kovan başına ortalama 20 kilograma kadar bal üretimi yaptıklarını söyleyen Tandoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Baharın geç gelişi, mevsim sıcaklığının ortalamanın üzerinde olması bal verimini etkiliyor. Sonuçta bal verimi doğaya bağlıdır. Doğada çiçek varsa, mevsim sıcaklığı normal ise çiçeklerde terleme oluyor ve nektar akışı sağlanıyor. Bölge bahar ayında inanılmaz yağış aldı. Bu yağış ne oldu? Tabiatın daha fazla yeşermesine sebep oldu.”

“YASAK BÖLGELERİN OLUŞMASI SEKTÖRE ZARAR VERİYOR”

Bölgede birçok yaylanın güvenlik bölgesi ilan edilmesi nedeniyle sektörün zarar gördüğünü sözlerine ekleyen Tandoğan, “Bizim işimiz kırsalla, yaylalarla, yüksek kesimlerle. Kırsala ne kadar yakınsanız; çiçeğe, bala o kadar yakınsınız demek oluyor. Bizim endişelerimiz ve sıkıntılarımız var. Yasak bölge oluşturulmadığı zaman biz daha fazla sahaya yayılmış olacağız. Daha fazla bitkiden, daha fazla çiçekten faydalanmış olacağız. Bu da verimimizi etkileyecektir” diye konuştu.

2017 yılının ilk hasadını yaptıkları için çok mutlu olduğunu dile getiren Burhan Baran isimli arıcı ise bu yıl umduklarından çok yüksek verim elde ettiklerini ve bu konuda bütün arıcıların emeğinin karşılığını alması için temennilerde bulundu.

Rojda Coşkun isimli bal satıcısı da, verimin bu yıl çok iyi olduğunu, yağışlardan dolayı kuraklığın olmadığını ve bu sayede son 10 yılının en iyi balının kendilerine geldiğini dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.
Kocaeli TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 2 - Denizlispor: 1 TFF 2.Lig Kırmızı Grup 38. hafta karşılaşmasında Belediye Derincespor, matematiksel olarak ligden düşen Denizlispor’u 2-1 mağlup etti. TFF 2.Lig Kırmızı Grup’ta sezonun son maçına çıkan Belediye Derincespor, matematiksel olarak geçen hafta ligden düşmesi kesinleşen Denizlispor’u ağırladı. Ev sahibi sahadan 2-1’lik skorla galip ayrılmasının ardından, Etimesgut-İnegölspor maçının bitmesini bekledi. Ankara oynanan mücadelenin 1-1 berabere bitmesi sonrası Kocaeli ekibi sahanın ortasında ligde kalmanın sevincini yaşadı. Hakemler: Eren Özyemişçioğlu, Denizcan Şahin, Eren Öksüzler Belediye Derincespor: Hüseyin Yılmaz, Canberk Ömer Özdemir, Alaattin Hamza Ok, Alpay Çelebi, Fatih Cerlek (Erdi Can Şehit dk.60), Murat Arda Ayhan (Ünal Emre Durmuşhan dk. 82), Berat Ali Genç (Yusuf Balcı dk.90+3), Tarık Mayhoş, Volkan Altınsoy, Taha Aydınlı (Ege Özkayımoğlu dk. 60), Melik Derin Denizlispor: Ali Eren Yalçın, Emre Yıldırım, Emirhan Kaşçıoğlu (Ahmet Tekin dk. 46), Alihan Kalkan (Mehmet Ali Ulaman dk.68), Samet Emre Gündüz (Mehmet Eren Sıngın dk. 61), Oktay Kısaoğlu (Muhammed Eren Kıryolcu dk. 82), Gökhan Süzen, Emre Sağlık, Emir Toprak Dinç, Alaattin Öner, Mustafa Kaçan (Yusuf Emre İnanır dk .61) Goller: Melik Derin (dk. 45+1), Berat Ali Genç (dk. 89) (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (dk. 32) (Denizlispor) Sarı kartlar: Berat Ali Genç (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (Denizlispor)