GENEL - 17 Temmuz 2014 Perşembe 05:34

Su sıkıntısı yok ancak tasarruf şart

A
A
A
Su sıkıntısı yok ancak tasarruf şart

Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü Kaya Yıldız, Aydın, Muğla ve Denizli illerinde su sıkıntısının bulunmadığını ancak gelecek için tasarrufun şart olduğunu belirtti

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü; Aydın, Muğla ve Denizli illerindeki barajların doluluk oranlarını açıkladı. 16 Temmuz 2014 tarihi itibariyle Aydın’daki Kemer Barajı’ndaki doluluk oranı 269,3 hektometreküp ile yüzde 64, Çine Adnan Menderes Barajı’ndaki doluluk oranı 164 hektometreküp ile yüzde 47, Denizli’deki Adıgüzel Barajı’ndaki doluluk oranı 652,6 hektometreküp ile yüzde 61 ve Cindere Barajı’ndaki doluluk oranı ise 83,1 hektometreküp ile yüzde 99 olarak ölçüldü.
DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, yaptığı açıklamada; “Aydın ilinde Kemer, Çine Adnan Menderes, İkizdere, Topçam, Karpuzlu Yaylakavak, Karacasu Barajları, Akçaova, Çatak, Karacaören, Hıdırbeyli Göletleri Kurumumuzca inşa edilerek işletmeye açılmıştır. Ayrıca Denizli-Güney ilçesinde inşa edilerek işletmeye açılmış olan Adıgüzel Barajı Nazilli, Aydın, Söke sulamalarımıza sulama suyu kaynağını oluşturmaktadır. Adıgüzel, Kemer ve Çine Adnan Menderes Barajları birbirleriyle etkileşimli olarak sulama alanlarına sulama suyu temin ettiklerinden koordineli işletilmektedir” dedi.
SIKINTI YOK ANCAK TASARRUF ŞART
2014 yılı sulama mevsiminin 01 Nisan- 30 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini kaydeden Yıldız, “Denizli ili sulamalarını da kapsayan ‘Büyük Menderes Sulamaları 2014 Yılı Genel Sulama Planlaması’ ile 01 Nisan - 30 Eylül 2014 tarihleri arasında 1 milyon 220 bin dekar arazinin sulanması için depolamalardan 966 milyon metreküp su salınması planlamıştır. Bu planlama içerisinde Aydın iline ait sulama alanı 1 milyon 23 bin 500 dekar, bu alana verilmesi planlanan su miktarı 836 milyon metreküptür. Barajlarımızda 2014 yılı sulama mevsiminde ihtiyaç duyulan su miktarından daha fazla su bulunması nedeniyle 2014 yılı sulama mevsiminde herhangi bir su sıkıntısı yaşanmayacağı öngörülmektedir. Ancak gelecek yıllarda yağışı az dönemin devam edebileceği ihtimali göz önünde bulundurularak depolamalardaki su çok daha tasarruflu kullandırılmaktadır. Görüleceği üzere 16 Temmuz tarihi itibariyle koordineli işletilen barajlarımızda bin 169 hektometreküp su mevcutken 15 Temmuz - 30 Eylül 2014 tarihleri arasında bu barajlarımızdan sulamaya verilmesi planlanan su 575 hektometreküptür. Dolayısıyla, 2014 yılı sulama mevsiminde sulama suyu sıkıntısı yaşanması öngörülmemektedir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.