DÜNYA - 16 Temmuz 2019 Salı 13:05

Suriye’de savaşın çocuklarına ilk kaykay parkı

A
A
A
Suriye’de savaşın çocuklarına ilk kaykay parkı

Suriye'de iç savaşın en ağır bedelini ödeyen çocukların yüzü ilk kaykay parkı ile güldü.

Suriye'de 8 yılı geride bırakan, yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği ve milyonlarca insanın yerinden edildiği iç savaşın en ağır bedelini ödeyen çocuklar oldu. Savaşın gölgesinde çocukluk sevincini yaşayamayan çocuklar için Suriye’de ilk kaykay parkı yapıldı.

Kaykay parkı Avusturya merkezli SOS Çocuk Köyleri, Alman Kaykay Yardım Vakfı ile uluslararası yardım kuruluşları tarafından başkent Şam’ın batısındaki Kudsaya bölgesinde terk edilmiş bir parkın yerine 26 gün içinde inşa edildi. Yardım kuruluşları tarafından yapılan açıklamada, parkın çocuklara savaşın korkunç yüzünü unutup eğlenmelerini sağlamak amacıyla yapıldığı ifade edildi.
Alman yardım vakfı, proje kapsamında Suriye’ye onlarca kaykay gönderileceğini ve gönüllüler tarafından çocuklara eğitim verileceğini duyurdu.

Açılış günü kaykay ile ilk kez tanışan çocuklar, sıraya girip heyecanla bekledi. Ailesiyle birlikte Doğu Guta’dan kaçıp Kudsaya’ya sığınan 14 yaşındaki Yusuf, “İlk önce burada çalışan yabancıları gördük. Ben ve arkadaşlarım projeyi öğrendiğimizde, bu sporu öğrenmeye karar verdik. Yabancılar buradan ayrılana kadar onlardan öğrenmeye devam ettik. Çok iyi öğrendiğimiz için benden ve arkadaşlarımdan daha fazla çocuk yetiştirmemizi istediler. Bu sporda çok iyi olduğumu hissediyorum" sözleriyle heyecanını paylaştı.

Parkın yapımında yabancı müteahhitlere yardım eden gençlerden 18 yaşındaki Wassim Kamal ise kaykayın stresi azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi. Wassim, "Bu sporda, yukarı ve aşağı kayıyorsunuz. Aşağı kaydığınızda tüm negatif enerjinizin gittiğini ve pozitif bir enerjinin geldiğini hissediyorsunuz" diye konuştu.
Alman vakfında çalışan ve eskiden öğretmen olan Taylor Stitman, "Kaykaycılar bir araya gelirse, hangi ırktan, hangi düşünceden, hangi dinden ne olursan ol fark etmez. Kaykaycılar kaykaycıdır ve kaykaycıları nefretsiz, kavgasız bir araya getirirler. Bu harika" ifadeleriyle kaykay sporunun önemini belirtti.

Suriye’de iç savaş 2011 yılında başladı. Türkiye iç savaştan kaçan en fazla Suriyeli mülteciye kucak açan ülke oldu. Resmi rakamlara göre Türkiye’de şu anda geçici koruma statüsünde yaklaşık 3 milyon 657 bin Suriyeli yaşıyor. Bunlardan 1 milyonu ise çocuk.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Uzmanlardan ’kene’ uyarısı Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde görev yapan Aile Hekimi Dr. Fuat Zengin, havaların ısınması ile birlikte kenelerden bulaşan KKKA virüsü tehdidine dikkat çekerek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Halk arasında bilinen adıyla kene ısırması olan Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı, Türkiye’de özellikle kırsal kesimlerde kentlere oranla daha fazla görülüyor. Vakalarda yanlış müdahale sebebiyle KKKA ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi izler ile kendisini gösterebiliyor. “Doğru bir yöntemle bulunduğu yerden alınmalı” Kene ısırığına maruz kalan birine panik yapmadan doğru müdahalede bulunulmasının önemine dikkat çeken Aile Hekimi Dr. Fuat Zengin, "Halk sağlığını ilgilendiren önemli konulardan bir tanesi de kenedir. Kene bir parazittir. Bu parazit daha çok Nisan ve Eylül aylarında toprak ve hayvancılıkla uğraşanlarda daha çok görebildiğimiz bir parazit türüdür. Kene, daha çok hayvanlarda emdiği virüsü insana taşıyor, taşınan virüs belirli bir zamanda sonra bir takım ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Kene bir insanı ısırdıktan sonra 12 ila 24 saat gibi bir süre geçmiş olması gerekiyor ki virüs bulaşmış olsun. Isırığa maruz kalan bir kişi öncelikle endişelenmeli ve kene doğru bir yöntemle bulunduğu yerden alınmalı. Sigara ile yakmak, üzerine alkol dökmek, keneyi yakmak bunlar kesinlikle yanlış olan yöntemlerdir. Kırsal bölgede yaşayan ve kenenin ısırdığı bir kişi ne yapacağını bilmiyorsa ya pense ya da bir ipi daire şeklinde keneye geçirerek yavaşça keneyi endişelenmeden çıkaracağız. Kene çıkarma esnasında endişelendirilir ve de sıkıştırılırsa patlama durumunda sıçrayan virüs ciddi sorunlara neden olabilir” dedi. "Elbise tercihine dikkat edilmeli” Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların elbise tercihlerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Zengin, "Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın vücutlarında açık yer olmamalı. Çalışırken, çorap ve çizme giymelerinin yanı sıra eldiven kullanımı önemlidir. Kene, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olabiliyor, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi riskinden dolayı kene ısırması önem arz etmektedir. Isırma sonrası hızlıca çıkarılmalı ve kontrollerin yapılması önerilmektedir" diye konuştu.
Hatay Köpek saldırısından kaçarken ayağını kıran çocuk, yaşadıklarını anlatı Hatay’ın Samandağ ilçesinde köpek saldırısına uğrayan 14 yaşındaki kız çocuğunun, saldırıdan kaçarken ayağı kırıldı. Olay anı güvenlik kamerasına yansırken, çocuk yaşadığı korku dolu anları anlattı. Olay, Samandağ ilçesi Değirmenbaşı Mahallesi’nde meydana geldi. 23 Nisan akşamı kuzenleriyle dışarıya çıkan 14 yaşındaki Zeynep Açar, yolun karşısında duran köpeğin saldırısına uğradı. Köpeğin üzerlerine doğru koştuğunu gören Açar, köpekten kaçarken yere düştü ve ayağını kırdı. Köpeğin kızlara saldırma ve Açar’ın kaçarken ayağını kırılma anları güvenlik kamerasınca kaydedildi. Kızı köpek saldırısına uğradıktan sonra konuşan Mithat Açar, yetkililerden sokak köpeklerinin toplanmasını istiyor. “O korkuyla ve can havliyle koşarken ayağımı çarptım ve kırıldı” Köpekten kaçtığı esnada ayağına kütüğe çarptığını belirten 14 yaşındaki Zeynep Açar, “Kuzenlerimle akşam yürüyüş yapmak istedik. Yolun karşısında bir köpek vardı. Köpeğe herhangi bir kışkırtma yapmamamıza rağmen üstümüze doğru koşmaya başladı. Biz de o korkuyla ve can havliyle kendimizi koşarken bulduk. Ben de o sırada ayağımı kütüğe çarptım. O esnada ayağım kırıldı. Şu an ayağımda hala ağrılarım var. Yürüme sürecim 2 ay sürebilir. Sokak köpekleri hakkında gerekenlerin yapılmasını istiyorum” dedi. “Kızım bu acıları çekti ama başka çocuklar çekmesin” Kızının yolda giderken köpek saldırısında uğradığını ifade eden Mithat Açar, “Geçen Çarşamba günü kızım ve kuzenleri yolda giderken akşam saatlerinde bir köpeğin saldırısına uğradı. Kızım köpekten kaçmaya çalışırken yolda duran kütüğe ayağa takılarak yere düşünce ayağı kırılıyor. Kızım bir köpek saldırısına uğradığını söyledi. Çevrede çok köpek var ama kızıma bir köpek saldırdı. Bir köpeğin saldırısı da yeterli oluyor. Yetkililerden sokak köpeklerinin toplanmasını istiyorum. Kızım bu acıları çekti ama başka çocuklar çekmesin. Yetkililerden bir çözüm bulmalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.