GÜNDEM - 17 Ağustos 2016 Çarşamba 09:21

Suriye'deki savaşta kolunu ve bacağını kaybedenlere ücretsiz tedavi

A
A
A
Suriye'deki savaşta kolunu ve bacağını kaybedenlere ücretsiz tedavi

Gaziantep'te Suriyelilerin çalıştırdığı sağlık merkezinde, Suriye'deki iç savaşta kolunu ve bacağını kaybeden savaş mağdurları ücretsiz tedavi ediliyor. Merkezde hastalara psikolojik destek de veriliyor.

Suriye'deki iç savaşta kol ve bacaklarını kaybedenler için Gaziantep'te Kuveytli iş adamlarının finansmanıyla, Uluslararası Merhametli Kalpler Derneği'ne bağlı çalışan Elsayir Rehabilitasyon ve Protez Uygulama Merkezi kuruldu. Çalışanlarının tamamı Suriyeli olan merkezde idareci, doktor, teknisyen, fizik ve rehabilitasyon uzmanları ve psikologlar dahil çok sayıda personel görev yapıyor. Aylık yaklaşık 65 kişiye protez kol veya bacak takılan merkezdeki atölyede, hastaların ölçülerine göre istenilen ebatlardaki protezler de yine çalışanlar tarafından üretiliyor. Hiç bir ücret alınmadan protezlerin takıldığı merkezde tedavi gören savaş mağdurlarının Gaziantep içi ulaşımı ve konaklama masrafları da karşılanıyor. Protezlerin monte edildiği hastalara, yeni kol ve bacaklarına alışabilmeleri için psikolojik ve fiziksel destek de veriliyor.

Merkezde ayda ortalama 65 Suriyeliye protez takılıyor
Elsayir Rehabilitasyon ve Protez Uygulama Merkezi Müdürü Ortopedi Doktoru Hamza Diab, aylık ortalama 65 Suriyeli savaş mağduruna protez taktıklarını söyledi. Suriyelilerin savaşta sadece ayak ve kollarını kaybetmediğini, birçoğunun ailesini de kaybettiğini vurgulayan Dr. Diab, savaş mağdurlarına psikolojik destek de verdiklerini belirtti. Merkezde protezle ilgili bütün hizmetlerin kaliteli bir şekilde verildiğini belirten Suriyeli Dr. Hamza Diab, “Bizim merkezimiz protezle ilgili bütün hizmetleri sağlıklı bir şekilde veriyor. Protez ayak, diz üstü, diz altı ve el olarak hizmet veriyoruz. Merkezimizin tüm çalışanları Suriyelidir. Bizim Almanya'daki şirketimiz eğitim verirken oradan öğrenmişler. Burada meslek olarak üçe bölünür, tekniker arkadaşlar, fizik tedaviye bakan arkadaşlar, doktorlar var. Psikolog arkadaşlarımız yer alıyor” dedi.

"Hastalardan hiçbir ücret alınmıyor"
Aylık ortalama 65-70 hastanın merkeze geldiğini belirten Dr. Diab, “Günlük 5, aylık ise 65-70 arası hasta bize geliyor. Bu hastaların hepsi proteze uygun olmuyor, bazılarını başka yerlere yönlendiriyoruz. Bizim merkezimiz uluslararası Merhametli Kalpler Derneğine bağlıdır. Bu derneğe Kuveytli bir iş adamı kaynak sağlıyor. Hastalardan hiçbir şekilde ücret alınmıyor” ifadelerini kullandı.

"Hastalarımızın yüzde 99'u savaş mağduru"
Hastaların çoğunun savaş mağduru olduğunu vurgulayan Dr. Hamza Diab, savaş mağdurlarının bedensel olduğu kadar psikolojik sağlıklarını da kaybettiğini ifade etti. Verilen psikolojik destekle mağdurlara yeniden kol ve bacak takılabildiğini anlatan Diab, “Genelde hastalarımızın yüzde 99'u savaş mağduru. Yüzde 1’i ise kaza sonucu buraya geliyor. Çoğu hastamız sadece kolunu veya bacağını kaybetmemiş, birçoğu ailesini de kaybetmiş durumda, çocuklar var ailesini kaybetmiş buda onların psikolojisini olumsuz etkiliyor. Esad ve Rus bombardımanı Suriyelileri çok mağdur etti. buraya gelen çoğu hastaya protez takmakta dahi zorlanıyoruz. Bu psikolojide bunlara tedavi uygulamak çok zor oluyor. Burada onları protez montesinin yanında psikolojik destek de veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Hayata bağlanmaları için yardım ediyoruz"
Elsayir Rehabilitasyon ve Protez Uygulama Merkezi Psikologu Walaa Hamza, uzuvlarını kaybeden savaş mağdurlarının psikolojilerinin de çok kötü durumda olduğunu anlattı. Hamza, "Buraya gelen hastalarımızın bir parçası eksik oluyor, bu da onların psikolojilerini kötü etkiliyor. Bu hastalar sadece kendi parçalarını kaybetmekle kalmayıp, bazıları ailelerinden birini kaybetmiş, bazıları tüm ailesini kaybetmiş olabiliyor. Biz bu gibi durumlarda onlara psikolojik destek vererek onların bu durumu kabullenmesini ve hayata bağlanmaları için yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

Suriyeli Ömer Magribi, Lübnan sınırına yakın bir bölgede savaş nedeniyle sol ayağını kaybettiğini söyleyerek, "Bu merkezde protez ayak taktılar. Bu protezi taktırana kadar çok gezdim, çok sıkıntı yaşadım. Buradan Allah razı olsun, çok memnunuz" ifadelerini kullandı.
Suriye'nin Humus şehrinde savaşta sol ayağını kaybeden Velid Hadid ise “Humus'ta rejim askerleri tarafından bir tanktan ateşlenen bombada ayağımı kaybettim. Burada protez takıldı. Şimdi alışmaya çalışıyorum. Bize her konuda yardımcı oluyorlar, çok memnunuz" diye konuştu.  

Lider Olgun - Serhat Demir
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.