ASAYİŞ - 05 Mart 2015 Perşembe 13:26

'Tahşiyeciler' davasında flaş gelişme!

A
A
A
'Tahşiyeciler' davasında  flaş gelişme!

Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, kamuoyunda “Tahşiyeciler” olarak gruba yönelik davanın, yetkili ve görevli olan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesiyle aralarındaki yetki uyuşmazlığının çözülmesi için Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına tutuksuz sanıklar Hilmi Azbay, Mehmet Nuri Turhan, Mustafa Kaplan ve Hacı Tunay Yaman ile avukatları katıldı. Duruşmada Mustafa Altunbulak, Recep Güleç, Ferdi Taşkaya, Mustafa Kılıçaslan'ın avukatları müvekkillerinin suçtan zarar görme ihtimallerine karşılık davaya katılma talebinde bulundu. Duruşmada söz alan tutuksuz sanık Hilmi Azbay, Mehmet Doğan ve Saim Aşçı’nın avukatı Mustafa Doğan İlhan, davaya katılma talebinde bulunan kişilerin müvekkilleri hakkında işlem yapan kişiler olduğunu belirterek, ''Esas itibariyle katılma talebinde bulunan kişiler, müvekkillerimiz hakkında işlem yapan kişilerdir. Asıl zarar görenler bizim müvekkillerimizdir. Biz gerekirse katılma talebinde bulunanlar hakkında daha sonra soruşturma açıldığında asıl bizim o davaya katılma talebimiz olacaktır'' dedi.

Sanık Naci Mumcu’nun avukatı Cüneyt Toraman da iddianamenin incelendiğinde müvekkiline isnat edilen suçun katılma talebinde bulunanlara yönelik bir eylemleri olmadığını belirterek, talebin reddini istedi. Katılma talepleri ile davanın yetkisi alanında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Bilgin Akpınar, koşullar oluşmadığından katılma taleplerinin reddini istedi.

Savcı Akpınar, davanın ilk olarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandığını, bu mahkemenin davayı İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiğini anlatarak, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkisizlik kararı vererek, dosyayı Bakırköy Ağır Ceza Mahkemelerinin yetki alanı içerisinde olduğu için bu mahkemeye yolladığını ve ayrıca İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri'nin yargı çevresinde suç işlendiğini iddia edildiğini söyledi.

Sanıkların farklı yerlerde yakalanmış olması, sanıkların ikametlerinin farklı adresler olmasının da göz önüne alındığını belirten savcı, dosyanın ilk usul işleminin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılmasından dolayı Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkisizliğine ve evrakın yetkili ve görevli İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine, iki mahkeme arasında yetki uyuşmazlığı bulunmasından dolayı dosyanın Yargıtay 5. Dairesi'ne gönderilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, İstanbul 4. Ağır Ceza mahkemesi’nden yetkisizlik kararı verilerek bu mahkemeye dosyanın gönderildiğini ancak sanıklara isnat edilen suçun "silahlı terör örgütü kurma, yönetme ve silahlı terör örgütü üyesi olma" gibi suçlardan davanın açıldığını ve örgütün Muş merkezli faaliyet gösterdiğini belirtti.
Sanıkların suç yerlerinin sadece Bakırköy yargı çerçevesinde ilçeler olmayıp, İstanbul yargı çerçevesi içindeki yerlerde de faaliyet gösterildiğinin iddia edildiğini ifade eden mahkeme, Türkiye'nin birçok illerinde sanıkların yakalanmalarının yapıldığını, bu sebeplerle suç yerlerinin, sanıkların ikamet yerlerinin ve yakalama yerlerinin değişik yerlerde olduğunu, bir süre davanın yargılamasının İstanbul mahkemelerinde yapıldığını bildirerek, Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisizliğini kararlaştırdı.
Mahkeme, yetkili ve görevli olan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'yle yetki uyuşmazlığının çözümü için dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilmesine hükmetti.,

Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan davanın tutuksuz sanığı Mustafa Kaplan, “Türkiye’de hukuk yeni yeni işlemeye başlıyor. Mahkemenin bu davaya bakacak bir şeyi yok. Bu ceza davası değil, siyasi davadır. Bu dava bu mahkemede hallolmaz, Allah’ın mahkemesine gitmeli. Bu dünyevi bir iş değil çünkü” dedi.

VOLKAN KAYALAR
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’daki küçük Adana’da geçim seracılıktan Aksaray’ın merkeze bağlı bin 300 nüfusa sahip Gücünkaya köyünde yaşayan köy halkı seracılık yaparak geçimini sağlıyor. Nüfusun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da her geçen yıl gelişen tarım ve hayvancılık büyümeye devam ediyor. Merkeze bağlı bin 300 nüfuslu Gücünkaya köyünde ise köy halkı seracılık yaparak geçimini sağlıyor. Hemen her evin önünde en az 2 adet sera bulunurken, köy halkı domates, salatalık, biber, patlıcan gibi tüm sebzelerin yanı sıra fide üreterek satışa sunuyor. Çocukluklarından beri seracılık yaptıklarını anlatan Serpil Ok (50), “Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. Köyümüzün ekmek teknesi, gelir kaynağı, bizim işimiz de bu. Anne, baba ve ebeden gelme bir meslek. Köyümüzün bütün halkı fidecilik yapar, sebzecilik yapar, seralarda domates, salatalık, biber yetiştirilir, fideler yetiştirilir. Köyümüzün işi bu” dedi. Gücünkaya köyünün ’küçük Adana’ olduğunu belirten İsmail Ok (59) ise, “Ben doğduğumdan beri, ebelerimizden, dedelerimizden öğrendiğimiz gibi bu işi yapıyoruz. Şimdi hala devam ediyoruz. Şubat ayında başlar Mayıs’ın sonuna kadar devam ederiz. Fide yetiştiriyoruz. Diğer günlerde de sebze üzerinde çalışırız. Yani burası küçük bir Adana. Bizim gelirimiz bu. Bütün köy geçimini sera üzerinden sağlamaktadır. Domates, biber, fasulye, salatalık, patlıcan gibi sebze üzerinde her şey burada yetiştirilir” diye konuştu.