GÜNDEM - 13 Aralık 2019 Cuma 16:26

Tamirhaneye gelen O'nu görünce şaşkına dönüyor

A
A
A
Tamirhaneye gelen O'nu görünce şaşkına dönüyor

Antalya’nın Alanya ilçesinde bir otomobil bakım ve onarım servisindeki üniversite mevzunu 22 yaşındaki Tuğba Kaya'yı görenler büyük şaşkınlık yaşıyor. Araç motor tamiri, şanzıman tamiri, arıza tespiti, periyodik bakım ve lastik takmaktan balata değiştirmeye kadar birçok işin üstesinden gelen ve yaptığı işin akademik eğitimini de alan Tuğba, çırak olarak 6 aydır sürdüğü meslekte birçok ustayı geride bıraktı.

Alanya’da annesi Sultan Gülbudak ile birlikte yaşayan Tuğba Kaya, küçük yaştan itibaren araçlara ilgi gösterdi. Büyüdükçe araçlara olan ilgisi daha çok artan Kaya, Antalya Akdeniz Üniversitesi Otomotiv Teknolojisi Motorlu Taşıtlar bölümünü okumaya karar verdi. Buradaki eğitimini bu yıl tamamlayan Kaya, internette araştırmalar yaparak ilçedeki bir otomobil bakım ve onarım servisinde çırak olarak işe başladı. Türkiye’nin en iyi ustası olmayı ve dünyaya kendini tanıtmayı hedefleyen Kaya, 6 aydır çıraklığını yaptığı meslekte araç motor tamiri, şanzıman tamiri, arıza tespiti, periyodik bakım ve lastik takmaktan balata değiştirmeye kadar birçok işin üstesinden geliyor. Servise araçlarını getiren sürücüler, karşılarında kız tamirci görünce kısa süre şaşırıyor. Kadın ve kızların her alanda başarılı olabileceğinin sadece bir örneği olan Kaya’nın bu zor mesleği yapması birçok kişi tarafından da takdirle karşılanıyor.

Tamirhaneye gelen O'nu görünce şaşkına dönüyor

“Bende fazlasıyla gözümü karartmıştım yapmak istiyordum"
İhlas Haber Ajansı'na (İHA) konuşan Akdeniz Üniversitesi Otomobil Teknolojisi Motorlu Taşıtlar bölümü mevzunu Tuğba Kaya, bu yıl eğitimini tamamladığını söyledi. Mezun olduktan sonra internette araştırmak yaptığını aktaran Kaya, daha sonra bu iş yeriyle görüştüğünü belirtti. Kaya, “Ahmet ağabeyle görüştüm, kendisi ustam olur. Görüşme sağladıktan sonra aynı gün içerisinde iş yerine gelmemi istedi. İş yerine geldim. Bizim burada motor odası var. Ahmet usta burayı gösterdi ve bana; ’Buradaki kire, yağa ve pasa dayanabilecek misin? Bu isi gerçekten yapabilecek misin?’ dedi. Bende fazlasıyla gözümü karartmıştım yapmak istiyordum. O yüzden de işe başladım. Yaklaşık 6 aydır da çalışıyorum” dedi.

Tamirhaneye gelen O'nu görünce şaşkına dönüyor

“Açıkçası biraz da sabır isteyen bir iş”
İşe başladığı ilk hafta içinde biraz tereddüt olduğunu söyleyen Kaya, “Gerçekten zor bir meslek ve kafa isteyen bir meslek. Daha sonra sağ olsun. Ahmet ustam çok yardımcı oldu bana ve fazlasıyla da destek oldu. Aynı şekilde annemde destek verdi. Açıkçası biraz da sabır isteyen bir iş” diye konuştu.

Tamirhaneye gelen O'nu görünce şaşkına dönüyor

“Azimli ve hırslı olduktan sonra yapamayacakları hiç bir şey yok”
Çevresindeki tepkilerden de bahseden Kaya şunları söyledi:
“Arkadaşlarım gurur duydu. Annem ve akrabalarım tabii ilk başta şaşırdı. Başka iş yok mu dediler. Ustam da aynı şekilde başka bir iş bulamadın mı dedi. Geçen süre için hepsi bana destek olmaya başladı. Çevremden şu zamana kadar kötü bir yorum almadım. Benim gibi düşünen arkadaşların daha fazla sabretmelerini ve daha güçlü olmalarını istiyorum. Azimli ve hırslı olduktan sonra yapamayacakları hiçbir şey yok.”

Tamirhaneye gelen O'nu görünce şaşkına dönüyor

“Allah izin verirse usta olana kadar, yardımcı olmaya çalışacağım”
Yaklaşık 20 yıldır otomobil bakım ve onarım işiyle uğraşan Tuğba Kaya’nın ustası Ahmet Cebeci, Tuğba Kaya’nın ilk iş başvuru yaptığında tereddüt yaşandığını belirtti. Cebeci, “Yaklaşık 20 yıldır bu mesleği yapıyorum. Yıllardır Alanya’da yaşıyorum. Tuğba iş başvurusu için mesaj attı. Böyle bir niyetinin olduğunu ve üniversite mevzunu olduğunu söyledi. İlk başta tereddüt yaşadım. Sonra neden olmasın dedim. Daha sonra iş yerine çağırdım, baktım gerçekten bu işi yapmak istiyor. Fırsat verdim ve Tuğba o fırsatı çok iyi değerlendirdi. Yaklaşık 6 aydır burada çalışıyor ve her hangi bir sıkıntı yaşamadık. Artısı var, eksisi yok. Ben burada sıfırdan çırak olarak çok işçi yetiştirdim ama Tuğba daha detaylı ve disiplinli çalışıyor. Bu yönü işin açığı hoşuma gitti ve desteklemeye karar verdim. Allah izin verirse usta olana kadar, yardımcı olmaya çalışacağım” ifadelerini kullandı.

Erdal Anak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.