KÜLTÜR SANAT - 17 Şubat 2012 Cuma 10:52

Tarihe açılan kapı

A
A
A
Tarihe açılan kapı

Dünyadaki 30 kadar panoramik müze içerisinde "tam panoramik" özelliği taşıyan tek müze unvanını taşıyan Panorama 1453 Tarih Müzesi, 3 boyutlu panoramik görüntüsü ve ses efektleriyle gerçekçi bir etki uyandırarak, İstanbul'un fethini adeta yeniden yaşatıyor.

ERSİN ŞİYHAN - İSTANBUL

 

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından İstanbul'a kazandırılan Panorama 1453 Tarih Müzesi, 31 Ocak 2009 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılmıştı. "İstanbul'un tarihe açılan kapısı" olarak nitelendirilen Panoramik müze, İstanbul'un fethindeki zorlu kuşatmaya sahne olan Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısında yer aldığı için, coğrafî konumu itibariyle de dikkat çekiyor.

ÜNLÜ 'TOPKAPI OTOGARI'NIN YERİNE YAPILDI

Yıllar önce Topkapı'da yer alan ve şehircilik açısından 'kötü' bir görünüm arz eden ünlü 'Topkapı Otogarı'nın bölgeden taşınarak bu tarihi alanın "Topkapı Kültür Parkı"na dönüştürülmesi, Panorama 1453 Tarih Müzesi ile taçlandı.

SAVAŞ MALZEMELERİ GERÇEK BOYUTLU MAKETLER OLARAK SERGİLENİYOR

Panoramik müze, çapı 38 metre olan bir yarım kürenin iç yüzeyini kaplayacak şekilde üç boyutlu olarak resmedilmiş 2 bin 350 metrekarelik bir fetih tablosu ile zemindeki 650 metrekarelik ayrı bir platformda yer alan savaş malzemelerinin gerçek boyutlu maketlerinden oluşmaktadır.

3 BOYUTLU DEVASA TABLO VE SAVAŞ EFEKTLERİ MÜZEYE GERÇEKLİK HİSSİ VERİYOR

Toplam alanı 3 bin metrekareyi bulan müzenin alt katındaki panoramik kısma girdiğinizde, kapalı bir mekâna değil de, adeta alabildiğine uzanan açık bir alana çıktığınız hissine kapılıyorsunuz. İstanbul'un fethinin en kritik saatlerini tasvir eden devasa tablonun üç boyutlu derinliği sizi o tarihî saatlerin içine çekerken, duyduğunuz savaş efektleri de gerçeklik hissini kuvvetlendiriyor.

8 SANATÇI 3 YILDA TAMAMLADI

8 sanatçının 2005 yılında başlayıp 2008 yılında tamamladıkları panoramik resimde 10 bin figür yer alıyor.

Surlardaki yıkılmış bölgeler ve bu bölgelerin büyüklükleri, İstanbul'un ilk Belediye Başkanı olan Hızır Bey'e surların onarılması hakkında sunulmuş bir rapora dayanmaktadır.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir