KENT HABERLERİ - 14 Şubat 2013 Perşembe 13:55

"Tarihi hatıratlardan öğrenin"

A
A
A
"Tarihi hatıratlardan öğrenin"

Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Küçükçekmecelilere, Sultan II. Abdülhamid Han’ı anlattı.

Sultan II. Abdülhamid Han’ın vefatının 95. yıl dönümü münasebetiyle Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Küçükçekmeceliler yoğun ilgi gösterdi. Tarihçi yazar Uğurluel, Osmanlı padişahları arasında yaşamı, kararları, siyasi fikirleri ve devrim yaratan uygulamalarıyla, Kızıl Sultan karalamalarının ardındaki II. Abdülhamid Han’ın hayat hikayesini verdiği örneklerle katılımcılarla paylaştı.Ünlü tarihçi, bazı kesimler tarafından Kızıl Sultan ve gerici padişah olarak sıfatlandırılan Abdülhamid Han’ın aslında bıraktığı eserler ve yaptığı uygulamalarla tarihte önemli bir yer edindiğini ifade etti.

Uğurluel, II. Abdülhamid’in devrinin en büyük müzesi olan Arkeoloji Müzesi’ni yaptırdığını, tiyatro kurdurduğunu ve Osman Hamdi Bey gibi pek çok ressamı teşvik ettiğini ifade ederek, “Ona çamur atanlar, gidip müze görsünler. Abdülhamid, Avrupa’daki gelişmeleri yakından takip ederdi. Hakkında Kızıl Sultan diye konuşulan Abdülhamid, İngiltere’de cami yaptırmış, Yemen’de Milli İstihbarat Teşkilatı binalarını yaptırmıştır. Birçok yerde eserlerine rastlamak mümkündür” diye konuştu.

“DEDESİNİN MEZARINI AÇTIRDI”

II. Abdülhamid’in kendi döneminde Fatih Sultan Mehmet’in mezarını açtırdığını ifade eden Talha Uğurluel, bu olayı şöyle anlattı:

“O dönemde su baskınları yaşanıyordu. Avrupalılar içimize ajan sokmuşlardı. Abdülhamid, hususi bir teşkilat kurdurdu. Her şeyden haberi olurdu. Bir gün Abdülhamid’in adamlarından biri, iki kişi arasında geçen sohbeti dinler. Biri diğerine rüyasını anlatırken, ‘Rüyamda Fatih Sultan Mehmet’i gördüm. Türbemi su basıyor. Yardım edin.’ sözlerini duyar ve hemen Abdülhamid’e ulaşır. Bunun üzerine Abdülhamid’in emriyle dönemin Hasan Paşa’sı, Fatih Sultan Mehmet’in mezarını açar. Paşa, o vakit; gerçekten mezarı su bastığını ve Mehmed Han’ın naaşının hiç bozulmadığını tarihe dipnot düşer.”

“TARİHİ HATIRATLARDAN ÖĞRENİN”

Söyleşide, Talha Uğurluel tarihi öğrenmek isteyenlere de tavsiyelerde bulundu. Tarihin dizilerden veya romanlardan öğrenilmesinin doğru olmayacağını ifade eden Uğurluel, hatıratlardan daha kolay ve doğru bir şekilde öğrenilebileceğinin altını çizdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Parkinson hastalarına özel eğitim Antalya Büyükşehir Belediyesi, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü kapsamında Parkinson hastalarına yönelik eğitim programı düzenledi. Atatürk Antalya Spor ve Fitness Merkezleri’nde (ASFİM) gerçekleştirilen etkinlikte kurslara katılan Parkinson hastaları ve yakınlarına hastalığa ilişkin bilgilendirme yapılırken, günlük hayatı kolaylaştıracak yöntemler ve egzersiz teknikleri anlatıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü nedeniyle Antalya Spor ve Fitness Merkezleri’nde (ASFİM) Parkinson hastalarına yönelik eğitim düzenledi. Eğitime katılan Parkinson hastalarına ve yakınlarına Doktor Feride Ekimler Şahin Süslü tarafından hastalık hakkında bilgiler verilirken, faydalı egzersizler ve günlük yaşamı kolaylaştıracak yöntemler anlatıldı. Eğitimin ardından ise faydalı egzersiz programları uygulamalı olarak gösterildi. Parkinson’un genellikle 65 yaş üzerinde ki bireylerde yüzde 1 oranında görüldüğünü belirten Dr. Feride Ekimler Süslü, "Hastalık; yürüme bozuklukları, hareketlerde yavaşlama ve günlük aktivitelerde kısıtlılık gibi sorunlara yol açabiliyor. Uygulanan tedavilerin yanı sıra egzersizlerle hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz" dedi. "Derslerin faydasını görüyorum" ASFİM eğitmeni Yeliz Durak ise Parkinson’un yalnızca bireyleri değil, aileleri ve toplumu da etkileyen bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerek, "Küçük bir hareket bile büyük fark oluşturur. Büyükşehir Belediyesi olarak Parkinson hastalarına destek olmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. Parkinson dersi kursiyeri Emine Demir, "Önceden ileri yaş grubu derslerine geliyordum. Sonrasında Parkinson teşhisi konulunca Parkinson hastalarına özel olan derslere gelmeye başladım. Bu derslerin çok faydasını görüyorum. Günlük yaşantımdaki hareketlerimde önemli değişiklikler oluyor, kendime güvenim artıyor. Daha önce birçok farklı kursa gittim ama en son burada aradığımı buldum" diye konuştu. "Çok fazla gelişme katettim" Parkinson dersi kursiyeri Hüseyin Uluışık ise, "Bir süredir burada çalışmalara geliyorum ve çok fazla faydasını gördüm. Sağ olsun hocalarımız bizim için çok farklı çalışmalar yapıyorlar. İlk geldiğim günden bu yana çok gelişme katettim. 5 yıllık bir Parkinson geçmişim var, burada çok artılar kazandım. Buraya herhangi bir ücret ödemiyoruz, tamamen ücretsiz şekilde bu harika hizmeti alıyoruz" dedi.
İzmir İzmir’in kalbi çiçek açtı İzmir’de 9 Eylül Meydanı baştan aşağı yenilendi. 4 bin metrekarelik alan yeşile büründü, on binlerce bitkiyle meydan adeta nefes aldı. Şehrin tarihi simgesi cıvıl cıvıl bir görünüme kavuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin kamusal alanlarında yürüttüğü peyzaj çalışmalarıyla İzmir’e yakışır yeşil ve estetik bir doku kazandırmaya devam ediyor. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından kent genelinde sürdürülen çalışmalar kapsamında, 9 Eylül Meydanı da baştan sona yenilendi. Yaklaşık 4 bin metrekarelik meydanda ilk olarak zemin düzenlemesi yapıldı. Ardından, yıldız formundaki peyzaj tasarımı hayata geçirildi. Yepyeni tasarım Yeni tasarımı ve ilkbaharın gelişiyle birlikte 9 Eylül Meydanı cıvıl cıvıl bir görünüme kavuşuyor. Meydandaki yeşil varlık artırılırken, alana 11 palmiye ağacı, 6 bin 595 bravo taflan ile alev çalısı ve biberiye dikildi. Daha yeşil bir görünüm sağlamak amacıyla ayrıca 30 bin 750 adet koyungözü ve 12 bin godetya olmak üzere toplam 42 bin 750 yer örtücü kullanıldı. İzmir’in 89 yıllık simgesi Büyük İzmir Yangını’nın ardından Kültürpark’ın kurulmasıyla birlikte, 1937 yılında adını İzmir’in kurtuluşundan alan 9 Eylül Meydanı kent hafızasında önemli bir yer edindi. Basmane Garı’ndan kente gelen misafirleri karşılayan meydan, üzerindeki dünya heykeli ve Kültürpark’ın 9 Eylül Kapısı ile bütünleşen yapısıyla 95 yıllık İzmir Enternasyonal Fuarı’nın da simgelerinden biri haline geldi. İzmir’in en çok cadde ve bulvarını birleştiren meydanlarından biri olan 9 Eylül Meydanı; Gazi Bulvarı, Hürriyet Bulvarı, Dr. Refik Saydam Bulvarı, Mürselpaşa Bulvarı ve Anafartalar Caddesi’ni birbirine bağlıyor.