KÜLTÜR SANAT - 12 Mayıs 2017 Cuma 09:11

Tarihi Zeynel Bey Türbesi taşınıyor

A
A
A
Tarihi Zeynel Bey Türbesi taşınıyor

Ilısu baraj suyu altına kalacak olan Hasankeyf ilçesindeki 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin taşınma işlemi başladı.

Hasankeyf ilçesindeki 650 yıllık Zeynel Bey Türbesinin taşınması için Türk ve Hollanda’lı mühendislerin 2 yıldan beri yaptığı çalışmalar sona gelindi. Türbe 2 kilometre uzaktaki yeni Hasankeyf Kültür parkına taşınmaya başlandı. 192 tekerlekli platforma yüklenen türbe, saat 07.00 itibari ile yolculuğuna çıktı. Vatandaşlar cep telefonları ile taşınma anını kaydetti.

Hollanda ve Türk firması tarafından hazırlanan projeyle gerçekleştirilen 1100 tonluk Zeyney Bey Türbesi’nin taşıma işlemi Türkiye’de ilk kez kullanılan bir yöntemle gerçekleştiriliyor.

Hasankeyf ilçe kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, “2015 yılından beri ortaya koyulan projeye tanıklık etmek hem bizler hem de ülkemiz açısından çok önemli burada Zeynel Bey Türbesinin taşınma işi uzun gayretler sonucunda en güzel şekilde başladı. Devletimiz burada hem baraj yaparken ve baraj kapsamında da tarihe ve kültüre ne kadar önem verdiğini de gösteriyor. Türbe taşıma işlemi başladı. Yeni Hasankeyf yerine konumlandırılacak ve taşınacak bütünsel ve parçalı taşınacak 8 eser daha var çalışmaları tamamlayıp onları da inşallah yeni Hasankeyf’e, Ülkeye ve Batman’a kazandıracağız” dedi.

Mehmet Şükrü Yıldırım -Osman Arslan-Ahmet Faruk Sarıkoç
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.