EKONOMİ - 08 Ağustos 2016 Pazartesi 14:40

TARİŞ işçileri greve başladı

A
A
A
TARİŞ işçileri greve başladı

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde hizmet veren TARİŞ Entegre Tesislerinde çalışan yaklaşık 200 işçi, greve başladı. Sabah saat 08.30 sularında davul zurna eşliğinde ellerinde dövizlerle iş yeri önüne gelen işçiler, haklarını alana kadar greve devam edeceklerini söyledi.

Alaşehir TARİŞ Entegre Üzüm işletmesinde çalışan Öz Gıda-İş Sendikasına üye 300 işçi bu sabah greve başladı. Bir kısmı mevsimlik işçi statüsünde olan yaklaşık 200 üyenin katıldığı grevde konuşan Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu, "TARİŞ Entegre Üzüm İşletmesi ile 2016 yılı başından beri devam eden Toplu İş Sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmıştır. Yasal sürecin bitiminde de antlaşma sağlanamayınca Öz Gıda-İş Sendikası grev kararı almıştır. Grevde yetki sendikada olmasına rağmen çalışanlardan gelen talep üzerine iş yerinde grev oylaması yapılmıştır. Yapılan grev oylamasında büyük bir çoğunluk greve evet demiştir. Öz Gıda-İş Sendikası olarak grev uygulama tarihi olan 8 Ağustos tarihine kadar işverenle antlaşma yolları aranmış ve diyalog yollarımız hep açık tutulmuştur. Yetkili kişiler zaman zaman iş yerine gelerek fabrika müdür ve yönetimi ile görüşmeye devam etmiş, çalışan üyelerimizle devamlı fikir ve görüş alışverişi içerisinde olunmuştur. Genel Müdür beyle de görüşmeler bu süreçte devam etmiş ve görüşmelerin her aşamasından iş yerinde çalışan üyelerimiz bilgilendirilmiştir" dedi.

Anlaşmaya varamadılar
Genel Başkan Yardımcıları Emin Sürücü ve TARİŞ Genel Müdürü Yurtcan Biryol'un 5 Ağustos Cuma Günü bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydeden Hançeroğlu, "Genel müdür yetkili tüm kişilerle görüştüğünü ve çalışan sendika üyesi arkadaşlara 40 TL brüt zam yapabileceğini çalışanların kaçar gün çalışacağına ise yönetim olarak kendilerinin karar vereceğini söyleyerek TARİŞ'de çalışan sendikamız üyesi tüm çalışanların yasal asgari ücretin çok az üzerinde iki yıl daha çalışması gerektiğini vurgulamıştır. Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan yardımcısı Emin Sürücü şimdiye kadar olduğu gibi yapılan bu son teklifi iş yerindeki sendika üyesi arkadaşlarla paylaşacağını bu teklifi kabul etmelerinin mümkün olmadığını, TARİŞ'de çalışan kişilerin Türkiye şartlarında zaten düşük rakamlar alarak çalışmaya devam ettiklerini ve en büyük sıkıntılarının da iş veren yönetiminin kişilere has uygulamayla çalışma gün sayılarında adaletsizlik yaptıklarını belirtmiş bu şartlar düzelmeden görüşmenin ve anlaşmanın mümkün olmadığını söylemiştir" şeklinde konuştu.

İşçilerin istekleri
İşçilere sunulan 40 TL teklifin hayal kırıklığına neden olduğunu vurgulayan Hançeroğlu şunları söyledi:
"Yıllardan beri özveri ile çalıştıklarını çoğu zaman kendilerine yapılan haksız ve hukuksuz uygulamalara dahil ses çıkarmadıklarını fakat bu sefer TARİŞ yönetiminin basiretsiz ve yanlış yönetimleri sonucu zarar ediyoruz dedikleri faturayı ödemeyeceklerini söylemişlerdir ve bunun üzerine bugün grev kararı alınmıştır. Bu saatten sonra yasa gereği çalışmak zorunda olan arkadaşlarımızın haricinde hiç kimse iş yerine girip çalışmayacaktır. Bundan sonra işveren grevde olan hiçbir üyemizin iş akdini fesih edemeyecektir. Taleplerimiz seyyanen 100 TL zam, iki ikramiye ve tüm çalışanların eşit çalıştırılmasıdır. Grevimiz haklarımızı alana kadar devam edecektir" dedi
Öte yandan işveren temsilcileri alınan grev kararı hakkında açıklama yapmak istemediklerini belirtti.

Nurettin Doğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.