GÜNDEM - 13 Şubat 2018 Salı 11:13

Tarladan 4,5 TL'ye çıkıyor, tezgahta fiyatı uçuyor

A
A
A
Tarladan 4,5 TL'ye çıkıyor, tezgahta fiyatı uçuyor

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Nevzat Akcan, kıl sivri biberdeki fiyat artışında ürün azlığının ve maliyetlerin yüksek olmasının etkili olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin örtü altı sebze ambarı konumundaki Antalya’da, bazı ürünlerde mevsimsel olarak üretimde düşüş yaşanıyor. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi kıl sivri(manken) biberde hava şartlarının soğuk gitmesi nedeniyle üretim gözle görülür bir düşüş yaşandı. Antalya Toptancı Hali’ne günde ortalama 3 ile 5 ton arasında gelen sivri biberin kalitesine göre alış fiyatı 6 ile 9 lira arasında değişiyor. Kıl sivri biberin eklenen maliyetlerle birlikte İstanbul’daki marketlerde fiyatının 17 liraya kadar yükselmesinin doğal olduğuna dikkat çekildi.

"Yüksek vergiler etkili"

Antalya Hal Dernek Başkanı Nevzat Akcan, sivri(manken) kıl biberdeki fiyat artışındaki ana sebebin mevsimsel olduğunu kaydetti.

Antalya’da sivri biberin satış fiyatının 8-9 lira bandında olduğunun altını çizen Akcan, “ Burada maliyetler arttı. Maliyetten mümkün değil kısamıyoruz. Her sene girdilerimiz yüzde 20 artıyor. Üreticinin yetiştirdiği ürün son 10 yıldır devamlı geriliyor. Bu ürün İstanbul’da marketteki raftaki yerini alıncaya kadar çeşitli vergiler geliyor. Kim burada kazanan devlet. Tarım sektöründe şuanda ne çiftçi, ne tüccar ne komisyoncu para kazanamıyor. Bir maldan 3-4 sefer aynı üründen vergi alınır mı? Buda maliyet. Her şeyimiz ithal olmuş.”dedi.

"Antalya halinde en kalitelisi 9 lira"

Antalya halinden 9 liraya çıkan ürün girdilerle İstanbul’da 17 liraya afaki bir rakamla satıldığını kaydeden Akcan, “ Ama sürekli maliyet biniyor, hepsinin bir bedeli var. Şu ürün akşama kadar serada dönümünden bu mevsimde 30 kilogram biber toplayabilir. Yevmiye parasını kurtarmaz. Bu girdileri tarımda düşürmemiz gerekiyor. Üreticiyi yaşatmazsak, birkaç sene sonra daha büyük rakamlara tüketici biber yemek zorunda kalacak. Ekmeyecek, ette olduğu gibi biberi de ithal etmeye başlayacağız. Şuanda biber cinsi ürünlerin en az üretildiği zaman. 1 ay daha biber fiyatı düşmez. Üretim çok az, hava şartlarından dolayı.” ifadelerine yer verdi.

"Ürün az biber pahalı, yazın bol çöpe gidiyor"

Tüccar Ali Yandık, biberde fahiş fiyat artışının söz konusu olmadığının altını çizerek, aradaki uçurumun tamamen masraflardan kaynaklandığını dile getirdi.

İşçi, karton, poşet,nakliye masraflarının biberin fiyatını etkilediğini kaydeden Yandık, “Geçen yıla oranla, kasa, nakliye, poşet fiyatları yüzde 20 arttı. Bunların hepsini eklediğiniz zaman arada bir uçurum yok. 1 liralık ürünü 5 liraya mı satıyoruz. Hayır.9 liraya aldığımız ürünü 12 liraya satıyoruz. Halde 17-20 liraya sivri biber yok. İstanbul’daki tüccar Antalya’dan aldığı en iyi malı orada 12 liradan sattı. Herkes haklı aslında. Devletimizin bu işe bir el atması lazım. Maliyetlerin dengelenmesi gerekir. Marketin kira bedeli artıyor. Mazot zamlanıyor. Bu arz talep meselesi. Ürün az olduğu fiyat yüksek, çok olduğu zaman düşük olur. Şimdi biber 17 liraya çıkmış diyorlar birde yazın gelsinler, biz çöpe sivri biber döküyoruz. 30-40 kuruşa satamıyoruz. Bu ayda biberin kilogram maliyeti 4-5 lira. Şuan mevsimsel haftalık 300 kilogram biber toplanıyor. Yaz mevsimine doğru biberin fiyatı ister istemez düşecektir. Bu fiyatların etkisi tamamen mevsimseldir. Her yıl bu tür yüksek fiyat artışlarını görüyoruz.” dedi.

"Aradaki fark çözülsün"

Üretici Ramazan Durgun ise saat 03.00’dan bu yana halde olduğunu 3 liradan normal biberi satamadığını belirterek fiyatların abartılmasından yakındı. Kumluca ilçesi Mavikent Bölgesinde biber üretimi yapan çiftçiler, üretici ile tüketici arasındaki biber fiyatlarının çok farklı olduğunu belirterek tepki gösterdi.
Biber üreticisi Suat Bars, İstanbul’da kıl sivri biberin 17 liraya satıldığını, Kumluca'da ise bu ürünün fiyatının 5 - 6 lira arasında olduğunu belirtti.
Tüketicinin daha ucuz biber yemesi için, aradaki fiyat farkının az olması gerektiğini ifade eden Bars, " Biz buna anlam veremiyoruz. İstanbul’da biber ucuz olursa tüketici alır yer. Bizde burada daha iyi satış yaparız. Gece gündüz çalışıyoruz. 5 liraya zor satıyoruz. Arada 10 lira farkla İstanbul’da veya başka yerlerde fiyatın yüksek olmasına bizde üzülüyoruz. Tüketicileri bizde düşünüyoruz. Aradaki farkı bir türlü çözemedik. Devletimizden konunun çözümü için yardım istiyoruz” dedi.

Üretici Mustafa Türkyön ise, kıl sivri biberin satış aşamasına kadar çiftçinin büyük zorluklar çektiğine değinerek,

" Lakin ürettiğimiz malın maliyetinin çok az üzerinde, yani bizi öldürmeyen, güldürmeyen, arada oynatan şekilde, bu işi devam ettirebileceğimiz kadar bir pay sunuluyor. Sonuca baktığımızda bu işten en az kazanan çiftçidir.” diye konuştu.

İsa Akar-Adem Akalan-Ramazan Sarıkayalı
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ticaret Bakanlığı: "İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu" Türkiye, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ve insani yardımları engellemesi üzerine, İsrail’le tüm ihracat ve ithalat işlemlerini durdurma kararı aldı. Bu karar, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşaması olarak nitelendiriliyor. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bilindiği gibi, İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları neticesinde bugüne kadar 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşı ise yaralanmıştır. Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur. Bununla birlikte, İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir” denildi. Açıklamada, “Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir” ifadeleri yer aldı.
Malatya Milletvekili Ölmeztoprak’tan yeni sanayi sitesi açıklaması AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Milletvekilleri Büelnt Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a gerçekleştirilen ziyarette Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinin görüşüldüğünü belirterek, Küçük Sanayi Sitesi esnafının mağdur olmaması için tüm gayretin gösterildiği ifade etti. Milletvekili Ölmeztoprak ziyarete dair yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile, Malatya’mızın sanayi alanı ve faaliyetleri ile ilgili finansman programını detaylı ve öngörülebilir şekilde görüşülerek, şehrimizin sanayi ve endüstri alan konuları geniş bir biçimde ele alındı. Altay Kışlası’nın arazisi üzerindeki yeni sanayi alanı için çalışmalar ise hızla ilerliyor, küçük sanayi sitesi ile ilgili en ufak bir mağduriyet bırakmadan bu alanın çözümü inşallah sağlanacak. Organize Sanayi Bölgesi’nde kamulaştırma arıtma, elektrik alt yapı ve alan üzerinde özellikle çevre sağlığı açısından aciliyetinin üzerinde büyük ölçekte durduk. Esnafımız için faizsiz KOSGEB kredileriyle ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz. Metropol ilçelerimiz Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizdeki mevcut ve planlanan sanayi alanları ile özel sektörlere yönelik yatırımcıyı teşvik edecek bölge ve maddeleri istişare edildi. Sayın Bakanımıza Malatya’mıza verecekleri desteklerden dolayı hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Milletvekili Ölmeztoprak, heyetle birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş’ede ziyaretlerde bulunularak Malatya’nın temel ekonomik parametreleri ile istişarelerde bulunduklarını kaydetti.