KÜLTÜR SANAT - 27 Ekim 2021 Çarşamba 10:19

“Tarladan sofraya çeltik” belgeseli

A
A
A
“Tarladan sofraya çeltik” belgeseli

Sinop’un Durağan ilçesi pirinci belgesel oluyor.

Sofraların baş tacı, bereket simgesi pirinç tanelerinin çeltik tarlasından sofralara uzanan hikâyesi çok yakında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor.

“Tarladan sofraya çeltik” belgeseli

Sinoplu Televizyoncu-Belgesel Yapımcı Gazi Korkut tarafından hazırlanan belgeselin çekimleri tamamlandı. Çekimleri Türkiye’nin en önemli çeltik üretim merkezleri arasında yer alan Sinop’un Durağan ilçesi İncir köyünde gerçekleşen yapımın hazırlığı 5 ay sürdü.

Gazi Korkut tarafından büyük bir titizlikle projelendirilen belgesel yapımının başrolünde ailesinin geçimini çeltik üretiminden sağlayan Çiftçi Hasan Ermiş ve ailesi yer alıyor. Yapımda, binlerce yıllık pirinç üretim mirasını devam ettiren Çiftçi Ermiş ailesi ve bölge insanının günlük yaşam biçimleri ve kültürel dokusu da konu ediliyor.

Çekimleri tamamlanan belgesel yapım bölgenin çeltik üretiminde ki potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Çeltik üretiminde en önemli merkezler arasında yer alan ancak somut olarak üretim ayağında geri planda kalan Sinop’un Boyabat ve Durağan ilçelerinde binlerce ailenin geçim kaynağını oluşturan pirincin, ekiminden hasat zamanına tüm aşamalarının belgeselciliğin dışında bir anlatımla kayıt altına alınan hikâyesinin bölgeye büyük katkı sağlaması bekleniyor.

“Tarladan sofraya çeltik” belgeseli

Mustafa Usta

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.