SAĞLIK - 28 Temmuz 2016 Perşembe 12:28

Tatilden yağlanarak dönmeyin!

A
A
A
Tatilden yağlanarak dönmeyin!

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, tatilde beslenme hususuna dikkat çekti.

Tatillerde genelde fast food gibi yüksek kalorili ancak oldukça pratik yiyeceklerin ön planda tutulduğunu ifade eden Diyetisyen Pınar Kural Enç, şöyle konuştu: "Tatilde egzersiz arka planda kalır ve biz böylece tatili kutlarız. Kendimizi ödüllendirdiğimizi ve bunu hak ettiğimizi düşünürüz. Bol bol yemek ve içmeye kendimizi veririz. Peki sonrasında ne olacak ? Tatil döneminde kilo vermek, birçoğumuzun isteği olmakla birlikte, ben tatil döneminde kilo vermek yerine kiloyu muhafaza etmeyi öneriyorum. Tatil duygusunun verdiği rahatlık çoğu zaman beslenmemize de yansımakta ve hem yemek hem de alkol tüketiminde fazlaya kaçılabilmekteyiz. Aynı zamanda, sıcak havanın verdiği rehavet duygusu nedeniyle genelde yapılan egzersizler aksamakta sadece yarım saatlik yüzme yeterli olmamaktadır. Özellikle kilo almak istemiyorsanız, yazlık mekanlarda hızlı ve pratik olarak ulaşabileceğimiz yiyecekler olan; makarna, pizza, hamburger ve kızarmış patates tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Karbonhidratı daha az tüketip, uzun yaz günlerinde sizi daha uzun süre tok tutacak protein ve daha fazla sebzeye yönelmeye özen gösterin. Meyve, sebze ve yüksek lifli tüm yiyecekler en iyi seçimlerdir.

Yemek sonrasında size daha çok doygunluk hissi verirler. Konu ile ilgili yakın zamanda gençler üzerinde bir çalışmanın sonuçlarına göre; fazla kilolu yada obez olan gençlerin tatil döneminde daha fazla kilo aldıklarını gösteriyor aynı durum yetişkinler ve çocuklar içinde geçerli. Peki, kilo alımını engellemek için ne yapmalıyız? Yaşları 40 ila 60 arasında değişen 443 yetişkin üzerinde yapılan çalışmaya göre, yaşlarına ve kilolarına göre beklenenden daha fazla kalori yakan bireyler, tatil döneminde kilo almıyorlar. Daha fazla kalori yakmak için ise egzersiz önemli. Bunun yanı sıra fiziksel olarak aktif olmak morali de yüksek tutuyor. 60 saniyede istediğiniz kaloride bir besin yiyebilirsiniz ancak bunu yakmanız 2 saatten uzun sürecektir. Bu nedenle tatil döneminde nasıl olsa yüzüyorum diyerek besin alımını arttırmak doğru değildir. Canınız dondurma istediğinde, yedikten sonra yakmanız için ne kadar egzersiz yapmanız gerektiğini düşünün. Baharatları deneyin. Baharatlar hem tat değiştirler hem de iştahı kısıtlamak üzerinde etkili olabiliyorlar. Kırmızıbiber besin alımını azaltabiliyor aynı şekilde köri, zencefil, zerdeçal ve kimyonda metabolizmanın hızlanmasını destekliyor ve kekik yağlı besinlerin sindirimini hızlandırabiliyor. Buharda pişirin. Daha az yağ almanıza yardımcı olan pişirme tekniklerini deneyin. Lezzet ve görüntü açısından hiçbir farklılık olmayacağını garanti ediyoruz. En sevdiğiniz besinlere odaklanın. Örneğin çikolatalı dondurma; 1 top tadın ve gerçek açlık ile psikolojik açlığınızı ayırt etmeye çalışın. Öğünleri atlamayın. Özellikle akşam bir yemeğe veya partiye katılacaksanız, yüksek protein ve lifli bir kahvaltı ve öğle yemeği ve çiğ sebze veya meyveden oluşan bir ara öğün sizi aşırı yemek yemekten alıkoyacaktır. Alkol tüketimine dikkat ! Diğer serinletici alternatifler olan meyveli sodalar, light bira veya şarap veya alkolsüz kokteyller sizi serinletecektir. Açık büfeye ikinci defa uğramayın. Beyimize yemek yediğimizin sinyalleri 20 dakikada ulaşır bu nedenle mutlaka yavaş yemeye özen gösterin. Yiyecekler genelde tatilin \%90’ının oluşturmakta, aile ve arkadaşlarla geçirilen keyifli saatler, ne kadar ve ne zaman yemek yediğinizi unutmanıza neden olabilir. Miktarlara dikkat ederek, sadece tadına bakmak maksatlı lezzetlere dokunabiliriz." 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya’ya sağlık yatırımları arttırılıyor AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, deprem bölgesi Malatya’nın güçlü bir sağlık altyapısına sahip olduğunu belirterek, yatırımlara ise her geçen gün yenilerinin eklendiğini belirtti. Sağlık Bakan Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık’ı ziyaret eden AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya’ya kazandırılması planlanan ve devam eden sağlık yatırımlarına ilişkin istişarelerde bulundu. Ziyarete dair açıklamalarda bulunan Milletvekili Ölmeztoprak, Malatya’nın güçlü bir sağlık altyapısına sahip olduğunu belirterek, yatırımlara ise her geçen gün yenilerinin eklendiğini ifade etti. Turgut Özel Tıp Merkezi ile Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ki kadro ve teknik teçhizat ile ilgili taleplerinin de Sağlık Bakan Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a aktarıldığını ifade eden Milletvekili Ölmeztoprak, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kanser tanı ve tedavisinde kullanılan Positron emission tomography (PET) cihazının da en kısa sürede devreye alınacağını yine aynı şekilde Tüp Bebek Tedavi Merkezi’ninde biran önce hizmet girmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Milletvekili Ölmeztoprak, Akçadağ, Arapgir, Battalgazi, Doğanşehir, Hekimhan ile Yeşilyurt ilçelerine kazandırılması planlanan Aile ve Toplum Sağlık Merkezleri , Sağlık Evleri ile Aşı depoları için çalışmaların sürdüğünü belirterek, bazı projelerde ise sona gelindiğini aktardı. Akçadağ Şehit Gökhan Aslan Devlet Hastanesi’nin yatak kapasitesinin arttırılmasına yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgiler paylaşan Milletvekili Ölmeztoprak, “Bir müddettir gelen talepler doğrultusunda ilgilendiğim Akçadağ ilçemizdeki hastanemize 50 yatak 25 oda ek bina projesinin yapımına ise Sayın Bakan Yardımcımızın talimatı ile başlandı. Alan ve arazi sorunlarının aşıldığı proje aşamasının ise bakanlık kanalıile yapılmaya başlandığını ve sürecin üç ay içerisinde tamamlanarak yatırım programında olacağını müjdesini hemşehrilerimizle paylaşmak isterim. Akçadağ’daki hastanemizin ek bina yapımıyla birlikte kardiyoloji branşında talep edilen kadroların tahsisi konusu da en kısa zamanda karşılanacaktır inşallah. Şimdiden Akçadağ’ımıza hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
Aydın Başkan Yetişkin’den 19 Mayıs mesajı Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı ateşini yaktığı, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün temellerinin atıldığı 19 Mayıs’ın 105’inci yılına ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. 19 Mayıs, Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesinin simgesi ve Cumhuriyet’imizin temellerinin atıldığı gündür. Öyle ki Atatürk; bu tarihin kendisi ve Türk milleti için taşıdığı büyük anlamı; ‘Benim doğum günüm 19 Mayıs’tır’ diyerek ifade etmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gençliğe olan güvenini ve inancını ise; "Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz" sözleriyle dile getirmiştir. Bu sebeple 19 Mayıs, gençlerimize armağan edilmiş en değerli miraslardan biridir. Gençlerimizin, Atatürk’ün izinde, aklın ve bilimin ışığında, ülkemizi daha aydınlık yarınlara taşıyacağına olan inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’mız kutlu olsun!” ifadelerini kullandı" ifadelerine yer verdi.
Denizli GEKA’dan Avrupa’daki Türk seyahat acentelerine yönelik tanıtım turu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı 10-16 Mayıs 2024 tarihleri arasında Güney Ege Bölgesi’nde alternatif turizm imkanlarının tanıtılması amacıyla Avrupa’daki Türk seyahat acentelerine yönelik tanıtım turu düzenledi. Aydın, Denizli ve Muğla’nın alternatif turizm çeşitliliğinin öne çıkartıldığı tanıtım turu, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Aydın Ticaret Odası, Denizli Ticaret Odası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ve Almanya’daki Türk seyahat acenteleri birliği COOP TRR iş birliğiyle gerçekleştirildi. 6 gün süren etkinlikte Almanya’daki Türk Seyahat Acenteleri Birliği COOP TRR’ye bağlı Almanya, Belçika ve Hollanda olmak üzere farklı ülkelerden 25 seyahat acentesi yetkilisine Güney Ege Bölgesi’nin alternatif turizm rotaları tanıtıldı. Ayrıca ziyaretçi acentelerle bölgedeki turizm profesyonelleri bir araya getirilerek B2B görüşmeler gerçekleştirildi. Böylece, Avrupa seyahat acentesi yetkililerinin Güney Ege’deki turizmcilerle network ve iş birliği geliştirmelerine katkı sağlandı. Gerçekleştirilen etkinlikle, Aydın-Denizli-Muğla’dan alternatif kültür destinasyonlarının yeni seyahat acentelerinin turlarına eklenmesi hedefleniyor. Kültür turizmi ağırlıklı info turun Aydın bölümünde AYTO Kültür Evi, Aydın arkeoloji Müzesi, Aydın’ın geleneksel çarşısı ve Sevgi Yolu, Tralleis, Priene, Milet, Aphrodisias Antik kentleri, Karacasu, Didim Apollon Tapınağı, İlyas Bey Camii, Karina Koyu, Doğanbey Köyü ziyaret edildi. Muğla’da ise Milas’ın Çomakdağ köyünde geleneksel köy düğünü yerel halk tarafından ziyaretçilere canlandırıldı. Stratonikeia Antik Kenti, İncirlin Mağarası, Köyceğiz’de Yuvarlakçay, Akyaka, Muğla merkezde Saburhane, Arasta ve Kültür Yolu ziyaret edildi. Dalyan’da ise gerçekleştirilen tekne turunda ziyaretçiler, doğa harikası Dalyan lagünü ve İztuzu plajının yanı sıra kaya mezarlarını görme imkanına ulaştılar. Tanıtım turunun Denizli bölümünde Denizli’deki termal turizm imkanlarını deneyimleyen ziyaretçiler ayrıca, Laodikeia Antik Kenti ile geleneksel dokumaları ve mimarisiyle farklı bir ambiyansa sahip Buldan’ı ziyaret ettiler. GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, konuya yönelik yaptığı açıklamada; “Ajansımız, ‘Alternatif Turizmde Yeni Destinasyonlar Sonuç Odaklı Programı’ yürütmektedir. Bu çerçevede bölgemizde alternatif turizm ögelerinin tanıtımına ve geliştirilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirmekteyiz. Söz konusu tanıtım turu da bu faaliyetler arasında yer almaktadır. Öncelikle bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde Ajansımızla iş birliği içerisinde hareket eden Aydın ve Denizli Ticaret Odası ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ederiz. Ayrıca, İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerimizin katkılarından da söz etmemiz yararlı olacaktır. İlgili kurumlarımızın iş birliği içerisinde hareket ettiği bu faaliyet neticesinde, bölgemizdeki alternatif kültür destinasyonlarının Avrupa’daki seyahat acentelerinin turlarına eklenmesini hedefliyoruz” dedi.