POLİTİKA - 14 Ocak 2017 Cumartesi 08:24

TBMM Genel Kurulu’nda sözde Ermeni soykırımı krizi

A
A
A
TBMM Genel Kurulu’nda sözde Ermeni soykırımı krizi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda sözde Ermeni soykırımı krizi yaşandı. Anayasa değişikliği teklifi 11. madde görüşmeleri devam ederken HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın sözde Ermeni soykırımı ile ilgili sözleri Meclis çalışmalarına damga vurdu.

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Paylan’ın soykırım ifadesini provokatif şekilde ifade ettiğini söyleyerek, "Bu ifadelerin uluslararası bazı plan ve projelerin bir mini uzantısı olduğu kanısındaydım. Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün 161. maddesinin uygulanması istiyoruz" ifadelerini kullandı.
MHP Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Rus ordusunda 44 bin Ermeni çetenin yüz binlerce insanı katlettiği bir ortamda kendileri nasıl kılıçaltı olduğunu sorgulayarak, "518 bin 301 kişi katlettiler. Van şehrini bilenler hemen kalenin dibinde görürler. Atom bombası atılsa öyle olmaz, 80 bin insanı öldürdüler, genç kızları Akdamar Kilisesi’ne götürüp tecavüz ettiler, bu genç kızların çoğu Van gölüne kendilerini attılar iffetlerini korumak için" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Engin Altay, "Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye’de Anadolu coğrafyasında 1915’li yıllarda bir soykırım yapıldı iddiasını kabul etmesi mümkün değildir. Cumhuriyet Halk Partisi 2006 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir tutum belgesi hazırlamak üzere karar alınmış ve soykırım iddialarını kabul eden dünya parlamentolarına ve dünya kamuoyuyla bu tutum paylaşılmıştır" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, şunları kaydetti: "Bu iddiayı kesin, açık bir dille reddediyorum, tarih olarak da, hakikat olarak da yanlış, Ermenilere de Türk’lere de haksızlıktır. Osmanlı İmparatorluğu çok milletli bir imparatorluktu. Oradaki bütün unsurları bir arada tutma çabasında olan bir iradeyi temsil ediyordu. Burada iddia edilen soykırım geçmişte yaşanan olaylarla ilgili değildir, uluslararası ilişkilerle ilgilidir."

Halkların Demokratik Partisi Ankara milletvekili ve TBMM İdari Amiri Sırrı Süreyya Önder, acı bir tarihle yüzleşmenin yolunun gerçekleri aramak olduğunu belirterek, "Dünya halkları acıların azaltılması için karşılıklı olarak bulabildiği en insani yöntem budur. Bizim ülkemizde bir millet soykırım yapma meselesine tepki gösteriyor. Bütün bunların yolu hakikati aramak, bunu arayanlara en uygun ifade edebilme hürriyetini sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın üç birleşim Genel Kurul çalışmalarına katılmama ve Paylan’ın ifadesinin çıkarılmasına karar verildi.

Ahmet Umur Öztürk 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Başkan Akın belediyenin borcunu belgelerle açıkladı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, önceki dönemden devraldığı belediyenin 15 milyar 428 milyon 985 bin 173 liralık borcu ile alakalı merak edilenleri belgeleriyle birlikte kamuoyuyla paylaştı. Bir televizyon programına konuk olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Türkiye gündemine düşen “15 milyar 428 milyon 985 bin 173 liralık” borç ile ilgili soruları cevapladı. Akın, "Borçların üç temel unsuru var. Birincisi belediyenin genel bütçe borçları, yani İller Bankası, diğer bankalar, yapılandırılmış vergi borçları, yapılandırılmış SGK borçları, iştiraklere olan borçlar, müteahhitlere ve firmalara olan borçlar. Yani bu altı kalemin toplamı 5 milyar 965 milyon 748 bin lira. Anapara bu. Bu borçların dört kalemine faiz işliyor. Faiz borcu da 4 milyar 800 milyon 336 bin lira. Anapara ve faiz olduğu zaman 10 milyar 766 milyon 85 bin 244 lira. Bu kayıtlara uygundu, mührünün basıldığı evraklardan bunları söylüyorum. İkincisi de BASKİ borçları. BASKİ borçları da 29 alt kalemde toplandı. Mülkiye başmüfettişi ve denetim birimleri tarafından kalem kalem incelendi. BASKİ borçları da 3 milyar 492 milyon 719 bin 924 lira. Üçüncüsü de şirketler. Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin 8 alt şirketiyle birlikte tam 12 tane şirketi var. Bu şirketlerin toplam borcu da 1 milyar 170 milyon 79 bin lira. Bu üç unsura baktığımız zaman miktar 15 milyar 428 milyon 985 bin 173 lira çıkıyor. Sadece son 15 ayda doğrudan temin sayısı, açık ihale, pazarlık usulü yapılan ihalelerin sayısının 6 katı. 2023 yılında Sayıştay raporunda da doğrudan teminde yüzde 10 sınırının aşıldığı söylenmiş. Sayıştay defalarca dile getirmiş. Böyle büyük bir devasa borç. 12 milyarlık bir bütçemiz var, 15 milyarın üzerinde bir borcumuz var. Tüm borçlarımızdan bahsediyorum. ‘Büyük bir borcumuz var, hizmetlerden geri kalacağız’, asla böyle bir şey olmayacak. Altından kalkamayacağımız hiçbir iş yok. Hepsinin altından kalkacağız. Açık ve şeffaf bir yönetimle tasarrufumuzu edeceğiz, hizmetlerimize devam edeceğiz. Çalışmalarımız aksamayacak, vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Balıkesir iddia ediyorum Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak” diye konuştu.
Kahramanmaraş Veliler okulun kapatılıp çocukların başka okula gönderilmesine tepki gösterdi Kahramanmaraş’ta Şehir Evliya İlkokulu binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dönüştürüleceğini öne sürülen veliler, bu duruma tepki gösterdi. Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yaklaşık 280 öğrencinin eğitim gördüğü 35 derslikli Şehit Evliya İlkokulu binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dönüştürüleceği iddiaları üzerine veliler okulda toplandı. Çocuklarının başka okula nakledilmesine karşı çıkan veliler, okul binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verilmesinin hem kendilerini hem de çocuklarını mağdur edeceğini savundu. Müdürlüğün kendilerini yönlendirdiği okulun çevresinin tehlikeli ve uygunsuz olduğunu ifade eden veliler, yetkililerin bu karardan bir an önce vazgeçmesini talep etti. Veli Öznur Özdemir, “Biz bu okulun tüm ihtiyaçlarıyla kendimiz ilgilendik, sadece 3 aylık için miydi? İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu okulu bizden almasını istemiyoruz. İlla bir yere gitmek istiyorlarsa Sergentepe İlköğretim Okulu ve Albayrak İlköğretim Okulu var. Albayrak İlköğretim Okulu’nun öğrencisi az. Bizleri yerimizden etmesinler. Kendileri istediği için, konumu güzel olduğu için burayı istiyorlar. Bizim çocuklarımızı yerinden oynatmasınlar, hiç öğrencisi olmayan Albayrak İlköğretim Okulu’na gidebilirler. Sırf orasının otoparkı olmadığı için orayı tercih etmemişler” dedi. Cevahir Kılınç adlı veli ise, “Evlatlarımızın düzenini lütfen bozmayın. Çocuklar kendilerine burada bir düzen kurdular, evlatlarımızın düzeninin bozulmasını istemiyoruz. Lütfen yetkililer bizim bu sesimizi duyun, evlatlarımıza merhamet edin. Neden çocuklarımızın elinden okulumuzu almak istiyorsunuz? Virüs oldu eğitim yarım kaldı, deprem oldu eğitimleri yarım kaldı. Tam bitti derken üçüncü depremi de kendileri yaşattı. Şu anda bizim ve çocuklarımızın psikolojileri altüst” diye konuştu. Okulda eğitim gören çocuklar da öğretmenlerinden ve okullarından ayrılmak istemediklerini ifade etti. Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise binalarının yıkıldığını, bu nedenle okul binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğü hizmet binası yapılacağını bildirdi.