SPOR - 23 Haziran 2022 Perşembe 11:11

TCDD’den Türkiye Bisiklet Federasyonu iş birliği ile trenlerde ücretsiz bisiklet taşıma izni kuralları açıklandı

A
A
A
TCDD’den Türkiye Bisiklet Federasyonu iş birliği ile trenlerde ücretsiz bisiklet taşıma izni kuralları açıklandı

Türkiye Bisiklet Federasyonu'nun talebi üzerine harekete geçen Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, uzun yol (YHT ve Anahat) ve kısa yol (Bölgesel, Banliyö-Marmaray) trenlerinde bisiklet taşınmasına izin verecek. Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, “Bisikletin yaygınlaşması ve kabul görmesi için verdiğimiz mücadeleye destek olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü’ne müteşekkiriz” dedi.

Türkiye Bisiklet Federasyon'unun çevreci ve sağlıklı bir ulaşım aracı olan bisikletlerin kullanımının yaygınlaştırılması ve kolaylaştırılması amacıyla bisiklet sporcularının bisikletlerini yanlarında götürmeleri, bisikletlerinin taşınmasında kolaylık sağlanması, taşıma hakkı tanınması ve bisiklet kontenjanı (bagaj hakkı) verilmesi talebine TCDD Genel Müdürlüğü'nden olumlu yanıt geldi. Tüm dünyadaki bisiklet taşıma kuralları örnekleri dikkate alınarak belirlenen hükümler, bisikletlilerin ulaşımını kolaylaştırırken; sağlık, çevre, ekolojik denge, egzozsuz yaşam, ekonomik anlamda tasarruf sağlanması ve benzeri konularda örnek teşkil edecekler. Banliyö ve Marmaray trenlerinde yoğun olmayan saatlerde her türlü bisiklet (katlanabilir, city bike, mountain bike) taşınabilirken, Yüksek Hızlı Tren ve Anahat ve Bölgesel Trenlerde katlanabilir bisikletlerin ücretsiz olarak taşınmasına izin verildi.

Emin Müftüoğlu: “Bisikletli yaşamı daha kolay ve daha güvenli hale getireceğiz”

“Bisikletin tabana yayılması, bisikletli yaşamın kolaylaştırılması ve her yerde kabul görmesi adına verdiğimiz emeğin yanında olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) ve TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü’ne çok teşekkür ederiz” cümlelerine yer veren Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, “Bisikletin gerçek bir ulaşım aracı olarak kabul görmesi ve bu çevreci, sağlıklı ulaşım aracının daha fazla kullanılması konusunda verdiğimiz mücadele devam edecek, bisikletli yaşamı daha kolay ve daha güvenli hale getireceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü tren türlerine göre bisikletlerin trenlere kabul esaslarını şu şekilde belirtilmiştir:

Banliyö Trenleri ve Marmaray trenlerinde

- Pazar ve milli bayram günleri hariç diğer günlerde yolcu yoğun saatler (zirve saatler) olan 07.00-08.30 ila 16.00-19.30 saatleri dışında bisikletler trenlerde yolcu beraberinde küçük el bagajı kabul edilecek, taşıma için ayrıca bir ücret alınmadan taşınmaktadır.
- Yolcu yoğun saatlerde ise trenlere kesinlikle bisiklet kabul edilmemektedir.
- Yolcu yoğunluğu olmayan pazar günlerinde ve milli bayramlarda gün boyunca bisikletler
ücretsiz olarak taşımaya kabul edilmektedir.
- Bisikletler tüm vagonlara kabul edilerek ve varsa bisiklet taşıması için ayrılan boşluklarda veya ara boşluklarda yolcu geçişini engellemeyecek şekilde taşınması sağlanmaktadır.
- Asansörlerde, yürüyen merdivenlerde, trenlerde ve trenlere iniş binişlerde kendilerine ve/veya diğer yolculara verilecek her türlü zarar ve ziyandan bisiklet sahibi sorumludur.
- Turnike olan bölgelerde bisiklet geçişleri engelli turnikelerinden yapılmaktadır.

Yüksek Hızlı Trenlerde

- YHT'lerde el bagajları için ayrılmış bölmeye sığabilecek ölçüde katlanabilir bisikletler, yolcu yanında küçük el bagajı olarak kabul edilmekte ve yolcusu beraberinde ücretsiz taşınmaktadır.
- YHT'lerde katlanamayan bisikletlerin taşınmasına izin verilmemektedir.

Anahat ve Bölgesel Trenlerde

- Anahat ve bölgesel trenlerde, sadece tren teşkilatında furgon veya furgon bölmesi olan trenlere, katlanamayan bisikletler yolcu yanında küçük el bagajı olarak kabul edilmekte ve ücretsiz taşınmaktadır.
- Teşkilatında furgon olmayan trenlerde bagaj bölmesine sığabilecek ölçüde katlanabilir bisikletler, yolcu yanında küçük el bagajı olarak kabul edilmekte ve ücretsiz taşınmaktadır. Bu trenlerde katlanamayan bisikletlerin taşınmasına izin verilmemektedir.
- Tren teşkilatında furgon veya furgon bölmesi olan trenlerde, katlanamayan bisikletlerin açık hali ile sığmasının mümkün olmadığı durumlarda tekerlerinin ve pedallarının sökülerek boyutunun yolcu tarafından küçültülmesi gerekmektedir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.