GÜNDEM - 08 Haziran 2018 Cuma 11:23

Tek bir çivi bile kullanılmadan yapıldı, 8 asırdır dimdik ayakta

A
A
A
Tek bir çivi bile kullanılmadan yapıldı, 8 asırdır dimdik ayakta

Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan ve 8 asrı aşan tarihi ile zamana meydan okuyan Göğceli Camii’nin hem tek bir çivi bile kullanılmadan yapılması hem de ‘deprem takozu’ özelliği sayesinde birçok depremi hasarsız atlatmış olması, bilim insanlarını bile hayrete düşürüyor.

Amerikalı bir bilim adamı tarafından, 1205 yılında yapıldığı belirlenen Göğceli Camii (Çivisiz Cami,), 8 asrı aşkın süredir dimdik ayakta durarak yıllara meydan okuyor. Günümüzde dayanıklı olduğu iddia edilen yapıların kısa ömürlü olmasına karşın, 8 asır önce çivi kullanılmadan, pelit ağacından yapılan Göğceli Camii varlığını sürdürüyor. Müslümanların yüzyıllardır ibadet ettiği cami, ahşaptan yapılmasına rağmen yüzlerce devletten daha eski bir yapı olma özelliğini taşıyor. 

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edildiği düşünülen cami, birçok medeniyete ve savaşlara tanıklık etti. Selçuklu ve Osmanlı'yı geride bırakan cami, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına merdiven dayadı. Yıllardır camide imamlık yapan Ahmet Özköse, camiye ziyarete gelen yerli ve yabancı deprem uzmanlarının caminin içerisinde bulunan deprem takozu ve kirişine hayret ettiklerini söyledi.

“Pelit ağacından çivisiz olarak yapıldı” 

Cami hakkında bilgiler veren Göğceli Camii İmamı Ahmet Özköse, "Camimiz halk arasında ‘Çivisiz Cami’ olarak bilinir. Çarşamba Göğceli Mezarlığı’nda bulunan bu cami, 8 arsı aşkın süre önce Selçuklu tarafından yapıldı. Tarihi olarak Hicri 592, Miladi olarak 1205 yılına denk geliyor. Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan bu cami, çok güzel bir eser olarak ilk günden günümüze kadar geldi. Camimiz tamamen ahşap bir camidir. Yığma tekniği ile inşa edilmiştir. Caminin yapımında hiçbir şekilde çivi kullanılmamıştır. Köşelerden tahtalar birbirine geçirilmek suretiyle ‘kurt boğazı tekniği’ kullanılarak yapılmıştır. Taş eserlerin uzun süre yaşamaları mümkün ama ahşap eserlerin uzun süre yaşaması o kadar mümkün olmuyor. Bu caminin uzun yıllardır ayakta kalmasının maddi sebepleri olduğu kadar manevi sebeplerinin de olduğunu düşünüyorum. Ümidimiz, Çivisiz Camii'nin uzun yıllar daha ayakta kalması ve ibadete açık olmasıdır” dedi.

“Deprem uzmanları caminin yapısına hayran kaldı” 

Caminin birçok depremde hasar almadığını, yıkılması durumunda ise yapımındaki teknik özellikler sayesinde Kıble yönüne doğru yıkılacağını vurgulayan imam Özköse, "Camimizde 8,5 asır önce ecdadımız deprem takozu, kirişi ya da yayı kullanmış. Bizlere okullarda 'deprem takozunu 300 yıl önce Japonlar buldu' diye anlatırlardı. Burası bir deprem bölgesi. 1939 ve 1942’de Samsun’da çok büyük 2 deprem oldu. 8 arsı aşkın süre içinde burada çok depremler yaşandı. Camimiz son 2 büyük depremle birlikte ondan önceki depremleri hasarsız bir şekilde atlattı. Caminin yapımında köşelerde çivi kullanılmadığı için deprem esnasında takoz ve kirişin de yardımıyla cami beşik gibi sallansa da yıkılmıyor. Geçen yıl camimize 30 deprem uzmanı geldi. Bunlar arasında yerli ve Japonlar da vardı. Onlara caminin özelliklerinden bahsedince hayret ettiler. Japonlara, ‘deprem kirişini siz bulduğunuzu söylüyorsunuz ama bizim ecdadımız bunu 8 asır önce bulmuş ve uygulamış’ dedim. Biz de her şeyi 'Batı bilir' hastalığı var. Bazı gelişmiş milletler bizden öğrendikleri şeyleri kendileri bulmuşlar gibi övünebiliyorlar. Bizim millet olarak kimsenin buluşuna ihtiyacımız yok. Bizim ecdadımız geçmişte birçok şeyi bulmuş. Ancak biz sahip çıkmadığımız için başkaları bizim bulduğumuz şeylere sahip çıkıyorlar” diye konuştu. 

Caminin neme ve çürümeye olan dayanıklılığından da bahseden Özköse, şunları söyledi: 

“Bulunduğumuz yer çok yağış alan ve çok nemli bir bölge. Ahşap eserler o yüzden çok fazla çürümeye ve rutubetlenmeye maruz kalabiliyorlar. Çivisiz Camii'de, ahşap olmasına rağmen böyle bir konu söz konusu değil. Bunun nedeni ise taban ile toprak arasında 1 metrelik boşluk olmasıdır. Yani caminin altında 24 saat hava sirkülasyonu gerçekleşiyor. Bu sirkülasyon da ahşap yapının çürümesini engelliyor.” 

Camide itikafa giren cemaat ise herhangi bir camide ibadet yapmak yerine tarihi güzelliği ve anlamı olan Göğçeli Camii'de ibadet yapmayı tercih ettiklerini söyledi. 

Caminin içinde bulunan ahşap kolonların, belli meyilde kıble yönüne eğimli olarak yapıldığı, bu özelliği sayesinde caminin yıkılması halinde secde eder gibi kıble yönüne yıkılacağı rivayet ediliyor. Göğceli Camii, 8 asrı aşan tarihi ile Anadolu’da Türk köklerinin ne denli güçlü olduğunun bir delili olarak kendini gösteriyor. 300 cemaat kapasiteli Göğceli Camii'nin hemen önünde garipler mezarlığı bulunuyor. Buradaki mezar taşlarında yapılan incelemede en eski kabrin 300 yıllık olduğu tespit edildi. Caminin hemen yan tarafında tarihi bir su kuyusu yer alıyor.  

Erdi Demür

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Trendyol Süper Lig: Antalyaspor: 1 - Pendikspor: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 35.haftasında Antalyaspor, sahasında Pendikspor’a 2-1 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 52. dakikada Veysel’in yaklaşık 25 metre uzaklıktan sert şutunu kaleci kornere çeldi. 67. dakikada sol kanattan kullanılan köşe atışına iyi yükselen Ömer Toprak’ın kafa vuruşunu N’diaye son anda kafasıyla uzaklaştırdı. 70. dakikada kontra atağa çıkan Pendikspor’da sağ kanattan Halil Akbunar’ın yerden ortasıda topa hareketlenen Erencan’ın şutunu kaleci Helton Leite kurtardı, seken topu defans uzaklaştırdı. 71. dakikada topla ceza sahası içerisine giren Erencan’ın şutunu kaleci Helton Leite kurtardı, seken topu defans uzaklaştırdı. 77. dakikada Sam Larsson’un serbest vuruştan kullandığı sert şut kaleci Erdem’den sekerken altıpas çizgisinde topu önünde bulan Assombalonga’ın şutu üstten auta gitti. Hakemler: Tugay Kaan Numanoğlu, Candaş Elbil, Mert Bulut Antalyaspor: Helton Leite, Erdoğan Yeşilyurt, Veysel Sarı, Ömer Toprak, Güray Vural (Mert Yılmaz dk. 81), Ufuk Akyol (Milosevic dk. 46), Kaluzinski, Emre Uzun (Assombalonga dk. 46), Van de Streek, Sam Larsson, Adam Buksa Yedekler: Mehmet, Doğukan Özkan, Gerxhaliu, Dario Saric, Naldo, Teknik Direktör: Sergen Yalçın Pendikspor: Erdem Canpolat, Erdem Özgenç, Alparslan Öztürk, Welinton, Emre Taşdemir, Gökcan Kaya, N’diaye, Diaby (Midtsjo dk. 60), Halil Akbunar (Endri Çekiçi dk. 81), Mame Thiam (Eze dk. 90+4) Erencan Yardımcı (Umut Nayir dk. 81) Yedekler: Burak, Murat Akça, Rassoul, Berkay, Efe Sayhan Teknik Direktör: İbrahim Üzülmez Goller: Adam Buksa (dk.13) (Antalyaspor), Mame Thiam (dk. 15) (Pendikspor) Kırmızı kart: Van de Streek (dk.74) Sarı kartlar: Emre Uzun, Adam Buksa, Güray Vural, Veysel Sarı (Antalyaspor), Diaby, Emre Taşdemir (Pendikspor)
Konya Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 0 - Fenerbahçe: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Konyaspor sahasında Fenerbahçe ile golsüz berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Tadic’in sol kanattan ceza alanı içerisine yaptığı ortada Dzeko, kafayı vururken top az farkla dışarı çıktı. 61. dakikada Ferdi Kadıoğlu’nun ortasında ceza alanı içinde Dzeko şutunu çekerken, kaleci Slowik gole izin vermedi. 62. dakika Szymanski’nin ara pasına hareketlenen Dzeko kaleci ile karşı karşıya kaldı. Dzeko’nun şutunda kaleci Slowik topu kornere çeldi. 69. dakikada Fenerbahçe’nin sol kanattan gelişen atağında Tadic ceza alanına orta açtı. Topa iyi yükselen Dzeko’nun vuruşunda meşin yuvarlak yandan dışarı çıktı. 75. dakikada sağ kanattan Cengiz Ünder’in ortasında ceza alanı içerisinde Dzeko kafasıyla topu Batshuayi’ye aşırdı. Batshuayi’nin kafa vuruşu az farkla yandan auta çıktı. 89. dakikada Konyaspor’un atağında Boanteng ceza alanı önünde şutunu çekti. Kaleci Livakovic’ten dönen topu tamamlayan Ndao’nun şutunda top meşin yuvarlak ağlarla buluştu. VAR kontrolü sonrası gol ofsayt gerekçesi ile iptal edildi. Hakemler: Bahattin Şimşek, Süleyman Özay, Osman Gökhan Bilir Konyaspor: Slowik, Ahmet Oğuz (Cebrail Karayel dk. 66), Uğurcan Yazğılı, Adil Demirbağ, Hadebe, Guilherme, Ndao (Muhammet Demir 90+1), Nzonzi, Soner Dikmen (Damjanovic 90+1), Oğulcan Ülgün (Prip dk. 76), Çikalleshi (Boateng dk. 76) Yedekler: Deniz Ertaş, Niangbo, Cicaldau, Yunus Mallı, Kahraman Demirtaş Teknik Direktör: Ali Çamdalı Fenerbahçe: Livakovic, Osayi Samuel (Mert Müldür dk. 51), Rodrigo Becao (Çağlar Söyüncü dk. 46), Alexander Djiku, Ferdi Kadıoğlu, Fred, Szymanski, İrfan Can Kahveci (Cengiz Ünder dk. 52), Mert Hakan Yandaş (Batshuayi dk. 46), Dusan Tadic (Serdar Dursun dk. 80), Edin Dzeko Yedekler: İrfan Can Eğribayat, King, Miha Zajc, Rade Krunic, Efekan Karayızı Teknik Direktör: İsmail Kartal Sarı kartlar: Ahmet Oğuz, Slowik, Ndao, Muhammet Demir (Konyaspor), Mert Müldür (Fenerbahçe)