ASAYİŞ - 07 Şubat 2023 Salı 13:41

Tekirdağ ekibi, Hatay'da enkazdan 4 yaşındaki kız çocuğunu kurtardı

A
A
A
Tekirdağ ekibi, Hatay'da enkazdan 4 yaşındaki kız çocuğunu kurtardı

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem sonrasında Hatay’da arama kurtarma faaliyetlerine katılan Tekirdağ itfaiye ekibi, 4 yaşındaki kız çocuğunu enkazdan kurtardı.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem sonrasında kısa sürede harekete geçerek Hatay İskenderun’a ulaşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Arama Kurtarma ekipleri, 4 yaşındaki Mune Rezzak isimli kız çocuğunu sağ salim kurtardı. Kurtarılma anı ise saniye saniye kameralara yansıdı.

Halil Dağ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum’da Coğrafi işaretli gıda ürünleri çalıştayı Atatürk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nca “Erzurum’un Coğrafi İşaretli Gıda Ürünleri” çalıştayı düzenlendi. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen çalıştaya akademik personelin yanı sıra sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yüksel, “Bir toplumun yeme içme alışkanlıkları ve mutfak kültürü, mutfağında beslenmesi için kullandıkları gıdalar; yaşadığı yörenin coğrafik, tarımsal ve sosyo kültürel özelliklerinin yanı sıra birçok faktörden etkilenmektedir. Bu faktörlerden coğrafya ile ilişkili olarak ülkemizde 1996 yılından beri bahsi geçmeye başlayan Coğrafi İşaretler konusu geleneksel gıdalarımızın endüstriye kazandırılması, bölgesel kalkınmada etkin bir güç olması ve markalaşma stratejilerinin oluşturulması açısından çok önem arz etmektedir. Gerek tarımsal faaliyetler gerekse hayvancılık ve hayvansal üretim alanında Doğu Anadolu Bölgesi’nde önemli bir yere sahip olan Erzurum ilimizin Coğrafi İşaretli Gıdaları bu çalıştayın konusu olmuştur. Erzurum’da bulunan ve geleneksel değerlerimiz olan gıdaların Coğrafi İşaret adı altında tescillenmesi için uğraş gösterenlerin başında Erzurum Ticaret Borsası gelmektedir. Akademik literatürle Erzurum’un coğrafi işaretli gıdalarını ve değerlerini tanıtan değerli akademisyenlerimiz de aramızda bulunmaktadır” diye konuştu. Çalıştaya Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden Öğr. Gör. Dr. Erkan Denk, Erzurum Ticaret Borsası’ndan Yük. Gıda Müh. Kübra Akyüz, Yük. Gıda Müh. Kübra Özlem Yanlıç, Gıda Teknikeri Nurseda Yılmaz, Palandöken Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Işılay Çakır davetli konuşmacı olarak katıldı.
Eskişehir 30 yıl içerisinde 400’den fazla yaptığı resimle evini atölyeye çevirdi Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi’nde yaşayan 73 yaşındaki emekli tarih öğretmeni Faruk Mehmet Alper, 30 yıl içerisinde 400’den fazla resim yaptığı evini atölyeye çevirerek görenleri beğenisini topluyor. Uzun yıllar boyunca öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olan Faruk Mehmet Alper, boş zamanlarını başta Sivrihisar, Eskişehir, Atatürk ve Osmanlı padişahlarının olmak üzere belirlediği konularla ilgili resim yaparak geçiriyor. 30 yıldır bu uğraşı bir hobi edinen Alper, yaptığı 400’den fazla eser ile atölyeye çevirdiği evinin dekoruyla dikkat çekiyor. Geçmiş yıllarda akademiye ve resim bölümüne girmeyi denediğini, ancak başarısız olduğunu ifade eden emekli öğretmen, hayatında kendi kendine bu sanatı öğrenmesi için bir fırsat oluşması üzerine tutkusundan vaz geçmeyerek ortaya çıkarttığı ilginç eserler ile beğeni topluyor. Kitap okuyarak, gezerek ve araştırarak ilham kaynağını da bulan 73 yaşındaki sanatçı vatandaş, eli fırça tuttuğu sürece çeşitli malzemelerle resim yapmaya devam ederek ilerleyen zamanlarda tüm eserleriyle büyük bir sergi açmayı planlıyor. “Ufak tefek çalışmaları saymazsak yaklaşık 450 eser yaptım” Alper, resim yapmanın kendisi için yıllar önce başlayan vaz geçilmez bir tutku olduğunu söyledi. Elinden geldiği kadar kendini geliştirmeyi sürdürmeyi hedefleyen ve 30 yıl içerisinde yaptığı 400’den fazla eserle büyük bir sergi açmayı hayal ettiğini dile getiren Faruk Mehmet Alper, “Daha çok Sivrihisar, Eskişehir, Atatürk ve Osmanlı padişahlarının resimlerini yapıyorum. Bu şekilde oyalanıyorum, vakit geçiriyorum. Dört defa akademiye girmek için uğraştım, 1 defa da resim bölümünü denedim, fakat o zaman Anadolu’nun kıyı şehrinden gittiğim için başarılı olamadım. Belki de eğitimim yeterli gelmedi. Sonra imkânlarım oldu, kendi kendime öğrenmek için uğraştım ve herhalde eserlerden anlaşıldığı gibi istediğim gibi oldum. Sonrasında çok miktarda eser ortaya çıktı. 30 senedir profesyonel olarak çalışıyorum. Yaptığım resimler beğeniliyor. Çalışmalarım çeşitli sergi salonlarında, Sivrihisar’da Nasreddin Hoca Şenlikleri’nde vatandaşlarla buluşturuluyor. Fırsat buldukça da geziyorum, araştırıyorum ve okuyorum. Elimden geldiği kadar hâlâ da deneme yapıyorum. Kendimi bulmuş değilim. Emekliliği yok bunun, sonuna kadar devam ederim. Elim fırça tuttuğu sürece yapmayı düşünüyorum. Ufak tefekleri saymazsak yaklaşık 450 eser yaptım. 300 tanesi Sivrihisar’la ilgili. Sivrihisar küçük yer ve sosyal faaliyetler zayıf. Ben de boş zamanlarımı resim yaparak ve kitap okuyarak değerlendiriyorum” dedi.
Muğla Ortaköy Mahallesinde seçim yenileniyor Muğla’nın Menteşe ilçesi Ortaköy Mahallesinde 31 Mart tarihinde yapılan muhtarlık seçimini kazanan Hüseyin Uçar’ın ‘Memnu hakların iadesine’ ilişkin kararı zamanında vermediği için Yüksek Seçim Kurulu seçimi iptal etti. 1722 seçmeni bulunan Ortaköy’de 31 Mart seçiminde Tevfik Kıloğlu ile Hüseyin Uçar muhtar seçilebilmek için aday oldu. Yapılan seçim sonrasında 1722 seçmenin 822’si Hüseyin Uçar’a, 575 oy da eski muhtar Tevfik Kıloğlu’na çıktı. Seçim sonrasında eski muhtar Tevfik Kıloğlu, seçilen Hüseyin Uçar’ın sabıkalı olduğunu iddia ederek İlçe Seçim Kuruluna itiraz etti. İtirazı değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu, “2024/2196 sayılı kararıyla, Adli sicil ve arşiv kaydının incelenmesinden; Muğla 1.Asliye Ceza Mahkemesinin 27.10.2104 tarihli ve 2014/432 Esas, 2014/651 Karar sayılı ilamıyla Hüseyin Uçar’ın 5237 sayılı Kanun’un 86/1 maddesi uyarınca ‘kasten yaralama’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldığı ve bu cezanın 9/7/2015 tarihinde kesinleştiği, söz konusu mahkumiyet kararına ilişkin 16/4/2024 tarihinde memnu hakların iadesi kararı aldığı ve bu kararında 16/4/2024 tarihinde kesinleştiği anlaşılmaktadır. Yerleşik uygulamalarına göre seçimden sonra alınan memnu hakların iadesine ilişkin karar, geriye yürümez ve kişinin karar tarihinden önceki hukuki durumunda herhangi bir değişiklik meydana getirmez. Ancak ilgili bundan sonra ki seçimlere yeterliliğine sahip bir kişi olarak katılabilir. Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde 31 Mart 2024 tarihinde Muğla İli Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesinde yapılan seçimde muhtar olarak seçilen Hüseyin Uçar’ın seçilmeye engel mahkumiyeti bulunduğu anlaşıldığından adı geçenin mazbatasının iptaline, muhtarlık seçiminin 2972 sayılı Kanun’un 33’ncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 2 Haziran 2024 Pazar günü yapılmasına karar verilmesi gerekmiştir“ denildi. Muğla İl Seçim Kurulu Başkanı Ercan Arslan, “Muhtar seçilen kişi sabıkasını bildiği halde seçim öncesinde Seçim Kuruluna vermesi gereken ‘memnu hakların iadesi’ evrakını zamanında vermediği için YSK böyle bir karar verdi. Sanıyorum Türkiye’de bir iki yerde bundan dolayı seçim yenilenecek. 2 Haziran’da Ortaköy’de seçim yenilenecek. Seçilen muhtar yeniden aday olabilir” dedi.