GÜNDEM - 24 Eylül 2020 Perşembe 13:58

Tekrar yürümek isteyen Belinay arkadaşları ile oynamak istiyor

A
A
A
Tekrar yürümek isteyen Belinay arkadaşları ile oynamak istiyor

Doğuştan engelli olan, anne ve babasının engelli olduğu için kabul etmediği ve boşandığı 10 yaşındaki Belinay Karakoç geçtiğimiz yıl geçirdiği ameliyat sonrasında tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Belinay, yeniden yürüyebilmesini sağlayacağı ameliyatı olabilmek için hayırseverlerin yardım eli uzatmasını bekliyor.

Engelli doğduğu için anne ve babasının kabul etmeyerek boşandığı Belinay Karakoç'un yaşadığı talihsizlikler peşini bırakmadı. Ayakları dışa dönük olduğu için ve rahatsızlığı ilerlediği için yürüme yetisini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Belinay, velayetini alan ve bakımını üstlenen anneannesi Hatice Günek'in hayırseverlerden topladığı 9 bin TL ile sağ ayağından ameliyat oldu.

Geçirdiği ameliyat sonrasında yürüme hayali kuran Belinay ve anneannesi Hatice Günek'in hayalleri suya düştü. Ameliyat sonrasında fizik tedavi çalışmalarının da boşa çıkması sonrasında 10 yaşındaki Belinay, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu.

Ameliyatın geçtiğimiz yıl Eylül ayında gerçekleştiğini söyleyen anneanne Hatice Günek, "Ameliyatı yapan doktor bize Belinay'ın yürüyebileceğini söylemişti ama kızım yürüyemedi. Doktor ile yeniden görüşmek için çok çabaladık ama bizimle muhatap olmadı sürekli sekreterine yönlendirdi" dedi.

Belinay'ın ameliyat öncesinde yürüyebildiğini anlatan Günek, "Ameliyat öncesinde dışarı beraber çıkabiliyorduk. Markete gidip, parkta dolaşabiliyorduk. Ameliyat sonrasında evden dışarı çıkamaz oldu. Yaptığımız araştırmalarda Belinay'ın yürüyebilmesi için damar eklenmesi gerektiğini öğrendik. Bu konuda da İstanbul'da bir doktor ile görüştük. Damar eklenirse kızımın yeniden yürüyebileceğini söyledi ama önce İstanbul'da muayene etmesi gerektiğini belirtti" dedi.

49 yaşındaki Hatice Günek, babasından kalan 800 TL'ye borçları nedeniyle haciz konulduğunu, Belinay'a baktığı için aldığı bin 500 TL ile geçinmeye çalıştığını söyleyerek, "Doğal gazımız 4 aydır borcu nedeniyle kapalı. Maddi durumumuz iyi olmadığı için Belinay'ın ameliyatını da hayırseverlerin desteği ile yaptırmıştık. Şimdi kızımın yürümesi için de bir ameliyat gerekiyor. Durumumuz iyi olmadığı için İstanbul'a nasıl götüreceğiz, nasıl muayene ettireceğiz, nasıl ameliyat ettireceğiz bilemiyoruz. Bu konuda hayırseverlerin bize yardım eli uzatmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Geçtiğimiz yıla kadar yürüdüğünü ve dışarı çıkmayı çok özlediğini söyleyen Belinay Karakoç, "En çok dışarıda oyun oynamayı ve arkadaşlarımı özledim" diyerek gününün büyük bölümünü televizyon karşısında geçirdiğini anlattı.

Alparslan Ötüken
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas İlk yerli ve milli motor bloğu bu müzede sergileniyor Sivas’ın tarihî mirasını ve endüstriyel geçmişini keşfetmek isteyenler için TÜRASAŞ Müzesi, bir zaman makinesi gibi işlev görüyor. 1939 yılında kurulan TÜRASAŞ, günümüze kadar uzanan zengin tarihini, ziyaretçilerine görsel bir şölenle sunuyor. Sivas kent merkezinde bulunan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi (TÜRASAŞ), buharlı lokomotiflerin ve yük vagonlarının bakım ve onarım işlerinin yapılması amacıyla kuruldu. 1939 yılında Cer Atölyesi ismiyle kurulan fabrika bugün TÜRASAŞ ismiyle hizmet veriyor. Fabrika içerisinde kurulan müze ise demiryolu geçmişine adeta ışık tutuyor. Kurulduğu günden bugüne kadar üretilen yaklaşık 3 bin parça müzede sergileniyor. Devrim otomobilin motor kalıbı olmak üzere vagon prototip maketlerden en küçük vagon parçalarına kadar yaklaşık 3 bin antika parça ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. “Devrim otomobilin motor kalıbı da sergileniyor” TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, müzenin halka açık olduğunu söyleyerek, “Eğitim kısmında çırak okulunun kullandığı bando takımı var burada. Eskişehir’de üretilen devrim arabasının motor blok modeline varana kadar burada parçaları sergilemekteyiz. Müzemiz halka açık. Mesai saatleri içerisinde talep eden herkes gezebilir. Bu parçaları görebilir. En değerli parça bence devrim arabasının motoru. Çünkü bir tarihe tanıklık ediyor. O zaman çekilen filmde de bahsediyorlar. Devrim arabasının motor bloku defalarca dökülüyor çatlıyor, sorun çıkıyor. En son orada deniyor ki Sivas’ta cer atölyesi dökümhanesinde bir usta var ancak o usta bunu yapar diyorlar. Sivas cer atölyesi dökümhanesinde döktürülen parçayla devrim arabasının motorunda muvaffak oluyorlar. Bu çok önemli bizim için. Bunun dışında aslında bana sorarsanız her bir parçası önemli. Ben 1985 yılında çırak okuluna girdim. Baktığınız zaman aslında ben de müzenin bir parçasıyım. Çeşitli ürünler, yaptığımız vagonların maketleri burada sergileniyor. Açılışa dair fotoğraflar, anı defteri. Her şey burada mevcut. Sinemamızın film makinesi hepsini burada sergiliyoruz” dedi.