GÜNDEM - 02 Ekim 2019 Çarşamba 10:06

'Thomas Cook' krizinin sadece Kuşadası’ndaki zararı 5 milyon euro

A
A
A
'Thomas Cook' krizinin sadece Kuşadası’ndaki zararı 5 milyon euro

Thomas Cook firmasının iflası sonrasında oluşabilecek olumsuz sürecin değerlendirmesi ve çözüm yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in daveti ile Kuşadası turizm işletme temsilcileri ve milletvekilleri bir araya geldi. Toplantıda Thomas Cook krizinin sadece Kuşadası’nda ilk etapta 5 milyon euro olduğu belirtildi.

178 yıllık tarihi ile dünyanın en önemli seyahat acentelerinden ve havayolları şirketlerinden olan Thomas Cook'un iflası sonrasında, oluşabilecek olumsuz sürecin değerlendirmesi ve çözüm yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği işbirliği ile düzenlenen toplantıya, CHP Aydın Milletvekili ve PM üyesi Bülent Tezcan, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Tacettin Özden ve turizm işletme temsilcileri katıldı.

Kuşadası Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı, Thomas Cook işletmesinin iflasının Kuşadası işletmelerinde olan etkisinin değerlendirmesi ile başladı.

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Thomas Cook isimli firmanın iflası sonucu oluşan bir kriz durumunun analizi yapmak amacıyla toplandıklarını belirtti. Günel, “Bu durumdan etkilenen firmaların doğru tespit ve önerilerini alarak Ankara’da yapılacak olan toplantıya veri sağlamak. Bu sebeple milletvekillerimiz, Ticaret Odası Başkanımız ve kurumsal sektör temsilcilerimiz ile sizlerle burada toplandık. Kuşadası kıyı Ege bölgesinde Marmaris’ten sonra en çok bu durumdan etkilenen turizm merkezi olmuştur. Kentimizde firmanın iflasını müteakip hiçbir turist mağdur edilmemiştir. Ancak işletmelerimizi bekleyen zor bir süreç vardır. Amacımız bu süreci doğru analiz ederek en az hasarla atlatılmasını sağlamak. Tabi burada esas görev turizmin patronu olan Turizm Bakanlığımızdır. Bu noktada bizlere düşen görev de sizlerin istek ve çözüm önerilerinizi doğru şekilde merkeze taşımaktır” diyerek katılımcılara teşekkür etti.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan sektör temsilcilerine geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Sezon sonunda böyle bir tablo ile karşılaşılması üzücü olmuştur. Biz oluşan bu tabloya siyasi bir bakış açısı ile bakmıyoruz. Ortak akılla bu durumu nasıl çözebiliriz bununla ilgileniyoruz. Olayın tek boyutu yoktur. Hukuki ve mali boyutları vardır. İflas süreci çok hızlı ilerleyen bir süreç değildir. Bu sürece turizm sektörü dayanamaz. Bu noktada devletin bu konuyu sahiplenmesi gerekiyor. Sizden alacağımız veriler ile Ankara'da konuyu masaya yatıracağız” dedi.

KODER Başkanı Tacettin Özden ise 1 haftadır bu konunun devamlı konuşulduğunu belirterek, “Bu süreç 7 gün önce sabaha karşı netleşti. Aynı günün sabahında Antalya’da Turizm Bakanımızın daveti ile bir toplantı yaptık. Ülkemiz açısında en fazla zarar gören bölgemiz Antalya’dan sonra Marmaris” diye konuştu.

“Marmaris’te 450 bin koltuk kaybı var”

Yaşanan krizin ülke açısında ciddi bir kayıp olduğu gibi Marmaris içinde çok önemli bir rakam içerdiğini kaydeden KODER Başkanı Tacettin Özden, “Thomas Cook ile ülkemize yılda 900 bin koltuk uçuş yapılmaktadır. Dalaman havalimanına ise bunun yarısını 450 bin koltuğu karşılamaktaydı. 2020 sezonunda bu iptal edilmiş oldu. Buradaki otellerin yüzde 80’i Thomas Cook ile çalışan işletmeler. Kuşadası açısından da durum pek iç açıcı değil. İlk tespitlerimize göre iflasın açıklandığı gün itibariyle yaklaşık 5 milyon euro bir kayıp söz konusudur. Önümüzdeki süreci ve alacakların tahsilatındaki zorlukları göz önüne aldığımızda bu rakam daha yukarılara tırmanacaktır. Sonuç olarak ülkemize yılda 1 milyon 300 bin turist getiren acente battı. Bu Türkiye için ciddi bir kayıptır. Elbette Thomas Cook yerini almak isteyen birçok uluslararası acente olacaktır. Ancak buradan çıkarılan derslerle hareket edilmelidir” diye konuştu.

“Bu sezon kapandı, sorun 2020 sezonu”

Sezon sonunda gelişen bu olayın kaybından çok asıl konunun işletmelerin alacakları olduğunu ve 20 Eylül itibariyle ortaya çıkan krizin iyi yönetildiğini kaydeden Başkan Tacettin Özden, “Hiçbir turist mağdur edilmemiştir. Ancak 60 gün ile önümüzdeki yıla yayılan bir alacak söz konusudur. Bu alacaklar devlet nezdinde takip edilmelidir. İşletmelerin yurt dışında alacaklarını takip etmeleri mümkün değildir. Turizm işletmecileri kredi çekerek acentelerin uzun vadeli ödeme planlarına boyun eğmek zorunda kalmıştır. Bu sistem artık çalışamaz hale gelmiştir. Bu konuda önemli bir değişim yaşanmaz ise gelecek yıllarda turizm sektörünü çok daha vahim günler beklemektedir” dedi.

“Devletten 50 milyon TL can simidi”

Yapılan görüşmeler sonucunda Turizm Bakanlığının girişimleri ile 50 milyon TL can simidi kaynağı sağlanacağını kaydeden KODER Başkanı Tacettin Özden, “Ancak bu konuda da sektör temsilcileri olarak bu kredinin geri ödeme noktasında 1 yıl ödemesiz 3 yıl vadeli bir plan olması için görüş bildirdik” diye konuştu.
Toplantıya katılan turizm işletme temsilcileri ise taleplerini şöyle sıraladı:

Bakanlık tarafından sağlanacak 50 milyon TL‘nin banka kredi oranları ile değil daha düşük oranlarda ve 3 yıl sabit oranlarla vadelenmesi. Tahsil edilemeyen borçların mali olarak şüpheli alacaklar olarak belirlenmesi.

900 bin uçuş kaybının 2020 yılında ek seferler ile geri kazanılması ve turizm bakanlığının, Thomas Cook iflasından doğan borçları tek elden takip ederek süreci hızlandıracak adımlar atması.

Turizm Bakanlığı tarafından toplanan ve bu yıl Ekim ayı sonuna denk gelen turizm katkı paylarının ertelenmesi ya da 2019 için alınmaması.

Sektör temsilcilerinin talepleri sonrasında tekrar söz alan CHP Aydın Milletvekili ve MYK üyesi Bülent Tezcan, turizmcilerin taleplerini Ankara’da masaya yatırarak takipçisi olacağını söyledi.

Yaklaşık 1 saat süren toplantı, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerinin toparlanması ve Ankara'da yapılacak toplantılarda gündeme getirilmesi kararı ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’a 650 milyon liralık yol yatırımı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fırat Görgel, “2024 yılında şehir genelinde 650 milyon liralık yol yatırımını öngörüyoruz” dedi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Önsen bölgesinde devam eden yol çalışma alanlarını yerinde inceledi. Görgel, Önsen bölgesinin ilerleyen yıllarda Kahramanmaraş’ın yeni yerleşim alanları olacağını ifade etti ve bu alanlara yapılacak yatırımları önemsediklerini söyledi. “Yeni bir şehircilik planlaması ortaya koyuyoruz” Yeni bir şehirleşme planı doğrultusunda ulaşım altyapısına önem verdiklerini ifade eden Görgel, “Burası toplu konutlarımızın olduğu alan. Depremden sonra şehrimiz büyük hasar görünce yeni yerleşim alanlarının önemi daha da arttı. Önümüzdeki zamanlarda Kahramanmaraş’a yeni yerleşim alanları katmamız en büyük arzumuz, hem doğu gelişim hem de batı gelişim bölgelerinde inşallah sağlıklı imar çalışmaları ile Kahramanmaraş’ı genişletmeye devam edeceğiz. Bugün Önsen bölgesinde yaptığımız çalışma önemli bir çalışma. Burada 150-200 bine yakın ileri zamanlarda nüfus yapılanması öngörüyoruz. Burada hem şehir hastanemizin yapılmasıyla, toplu konutlarımızın yapılması ile yeni bir şehircilik planlaması ortaya koyuyoruz. Bununla ilgili de ulaşım altyapısı ile ilgili çalışmalar yapıyoruz” dedi. “650 milyon liralık yol yatırımını öngörüyoruz” 20 kilometrelik yol açma çalışmalarının olduğunu söyleyen Görgel, “Burada yol açımı ile ilgili maliyetimiz sadece 20 milyon lira. Burada tüm Kahramanmaraş’tan gelecek vatandaşlarımız burada yeni bir cazibe alanı oluşması ile şehirleşme anlamında önemli bir yer olacak. Bu yıl içerisinde 150 kilometre asfalt ve satıh kaplama çalışması yapacağız. 200 bin ton da bu yıl içerisinde yama çalışmaları yapacağız. Toplu konutlarımız, yeni bulvarlarımız ve sanayi bölgelerimizde 20 kilometrelik de yeni yol açma çalışmamız olacak. Bu Kahramanmaraş’ın gelişimi ve yeni şehirleşecek alanlar açısından önemli. 2024 yılında şehir genelinde 650 milyon liralık yol yatırımını öngörüyoruz. Bu 5 senelik süre içerisinde enerji yatırımları şehrimize kazandıracağımız vizyon olacak” ifadelerini kullandı.
İstanbul İstilacı yabancı türleri izleme ve kontrol eylem planı açıklandı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, dün Türkiye’nin istilacı yabancı türlerle mücadele ve bunların zarar verdiği ekosistemleri yeniden canlandırmaya yönelik ilk strateji ve eylem planını açıkladı. Türkiye, jeolojisi, coğrafyası ve iklimi sayesinde, hem toprakları hem de üç tarafında sınırlarını belirleyen denizleriyle biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir yer olarak görülüyor. Ancak doğanın bu zenginliği, Süveyş Kanalı’nın açılması, transit gemilerden balast sularının boşaltılması ve iklim değişikliğinin etkisiyle son on yılda ülkeyi istila eden 872 farklı istilacı türün tehdidiyle karşı karşıya. Bu güçlü tehditlere karşı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, dün Türkiye’nin istilacı yabancı türlerle mücadele ve bunların zarar verdiği ekosistemleri yeniden canlandırmaya yönelik ilk strateji ve eylem planını açıkladı. Strateji ve eylem planı, 2018’den bu yana Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen ve Türkiye’nin 8 bin 333 km’lik kıyı şeridi boyunca istilacı yabancı türlerin izlenmesini, kontrol edilmesini ve azaltılmasını amaçlayan 3,3 milyon ABD Doları tutarında bir UNDP projesi olan Denizel İstilacı Yabancı Türler (MarIAS) girişimi kapsamında hazırlandı. Belge, MarIAS ve MarIAS’tan önce karada ve iç sularda bulunan istilacı türlere odaklanan TerIAS projesinin bulgularına dayanıyor. 11 bileşene ayrılan ve 57 eylemi kapsayan yeni strateji, en iyi bölgesel, ulusal ve uluslararası uygulamalarla uyumlu. "Doğanın korunmasına yönelik birçok bölgesel ve uluslararası anlaşmaya imza atan Türkiye, istilacı yabancı türlerle mücadelede önemli bir role sahip" diyen MarIAS Projesi Yöneticisi Mehmet Gölge, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye küresel anlamda önemli biyolojik çeşitliliğe sahip ama aynı zamanda istilacı yabancı türlerden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Bugün ortaya koyduğumuz strateji ve eylem planı, ülkenin bu büyük sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik uzun vadeli çabalarının standartlarını belirleyecek." Bugünkü etkinlik aynı zamanda Türkiye Ulusal İstilacı Yabancı Türler Veri ve Bilgi Sisteminin (TurIST) tanıtımına da sahne oldu. Şu anda 181 farklı türü kapsayan veri tabanı, istilacı yabancı türlerin nerelerde bir araya geldiğini göstererek ve neden oldukları ekolojik, ekonomik ve sosyal zararları ölçerek bilim insanlarına ve politika yapıcılara yardımcı olacak. Ayrıca, ortak sorunun çözümüne yönelik ortak eylemi mümkün kılmak için uluslararası iş birliğini kolaylaştıracak. Çevrim içi veri tabanı, uzmanlara ve politika yapıcılara güncel bilgiler sağlamak için balıkçılardan ve yerel STK’lardan sürekli olarak veri alacak.
Elazığ Vali Toraman: “2 bin 661 konutu teslim ettik, 5 bin 155’inin de inşaatına başlandı ve devam ediyor” Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılı dolmadan Elazığ’da 2 bin 661 konutun teslim edildiğini dile getiren Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, “Elazığ genelindeki şantiyelerde 5 bin 155 konut inşası devam ediyor. İhale hazırlık aşamasında olan 4 bin 454 konut var” dedi. Elazığ Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından kentte inşası devam eden TOKİ konut alanlarında incelemelerde bulundu. Vali Toraman’a, AFAD İl Müdürü Cafer Giyik ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Şişecioğlu eşlik etti. Şantiye alanlarında yetkililerden bilgi alan Toraman, ardından açıklamalarda bulundu. 6 Şubat depremlerinden sonra hasar tespit çalışmalarının süratli bir şekilde yapıldığını dile getiren Vali Ömer Toraman, “Arkasından da hak sahipliği süreci işletilmişti. Hak sahibi olan vatandaşlarımız için konutların inşa faaliyetlerine de hızlı bir şekilde başlanıldı. Hızlı hareket edilmesinin bir neticesi olarak ilk konutlarımızı, şubat ve mart ayında çekilen kura ile teslim etmeye başlamıştık. Bu çerçevede 6 Şubat depremlerinden sonra ilimizde hak sahibi olan vatandaşlardan 2 bin 661 vatandaşımızın kurası çekip konutlarının teslim süreni devam ettiriyoruz. Bu büyük bir hız ve başarıdır. Depremin birinci yılı dolmadan ilimizde 2 bin 661 konutu teslim ettik. Bunların bin 900’e yakını Elazığ şehir merkezinde, bir miktarı Karakoçan ve Sivrice ilçesinde” diye konuştu. “5 bin 155 konutun inşaatına başlandı ve devam ediyor” Diğer hak sahibi vatandaşların konutlarını süratli bir şekilde yapıp teslim etmek için çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Toraman, “Bu çerçevede şuana kadar, Elazığ genelinde 5 bin 155 konutun inşaatına başlandı ve devam ediyor. Aksaray rezerv alanı da dahil olmak üzere Elazığ genelindeki şantiyelerde 5 bin 155 konut inşası var. Bunların 2 bin 393 tanesi Elazığ şehir merkezindedir. Öte yandan Baskil, Palu, Arıcak, Alacakaya, Keban, Ağın, Kovancılar, Karakoçan ilçelerinde inşaatlar devam ediyor. Buralarda da toplam bin 808 konut yapılıyor. Ayrıca köylerde de şuana kadar 954 konutun inşaatına başlanmış durumdadır. Bu üç kalemi topladığımızda 5 bin 155 konut inşa ediliyor. Bu konutlar tamamlandıkça TOKİ tarafından gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra AFAD Başkanlığı’na devrediliyor. Bizde bunların kurasını çekerek teslim etme sürecini devam ettireceğiz” şeklinde konuştu. “İhale hazırlık aşamasında olan 4 bin 454 konut var” Toraman, “Kurasını çektiğimiz 2 bin 661 ve inşaatı devam eden 5 bin 155 konut sayınını topladığımızda 7 bin 900 civarında konut ediyor. Bu Elazığ’daki toplam hak sahibine mukayese ettiğimizde çok yüksek bir oran. Orta hasardan ağır hasara geçen vatandaşlara dair ettiğimizde 13 bin 579 hak sahibi var. Bu sayılar değişebiliyor. İhale hazırlık aşamasında olan 4 bin 454 konut var. Bunların da 3 bin 254’ü il merkezindedir. Köylerimizde de bin 200 konutun ihalesine çıkacağız. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ihale hazırlıklarına başladı. Yer seçimlerini tamamladıkça ihale edip, inşaatlarına başlayacağız. 2023 depreminden hak sahibi olan vatandaşlarımızın konutlarını teslim etmek yolunda önemli mesafe kat ettiğimizi ifade edebilirim. Çalışmalara, ihalelere ve proje çalışmalarına erken başlanmasının önemli bir rolü var. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Elazığ bu konuda tecrübeli bir ildir. 2020 depreminden sonra çok daha büyük inşaatları tamamladı” dedi.