SAĞLIK - 10 Aralık 2016 Cumartesi 09:21

Tomografide hastalar 25 kat daha az radyasyon alacak

A
A
A
Tomografide hastalar 25 kat daha az radyasyon alacak

Türkiye’de sadece 3 adet bulunan, saniyeler içerisinde kalp anjiyosu ve kolonoskopi yapabilen bilgisayarlı tomografi sistemi ile artık hastalar diğer tomografilere oranla 25 kat daha az radyasyona maruz kalacak.

Türkiye’de sadece birkaç şehirde olan bilgisayarlı tomografi sistemi, Medical Park İzmir Hastanesinde de hizmete girdi. Cihaz bir kalp atışının 4’te 1’i süresinde kalp çekimi yapıp, kolonoskopiyi de 10 saniyenin altında bir süre içerisinde gerçekleştirirken, görüntülenmesi en zor alanları dahi yüksek çözünürlükte başarıyla görüntülüyor.

25 kat daha az radyasyon
Diğer tomografi sistemlerine göre saniyeler içinde sonuç veren bilgisayarlı tomografi sisteminin üreticisi, Toshiba Turkey Tıbbi Sistemler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Hiroshi Tani, "Bu sistem dünyanın en gelişmiş bilgisayarlı sistemi ve dünya üzerinde bu sistemi sadece Toshiba yapabiliyor. Bu sistem tüm vücut tomografi sistemini dolayısıyla vücudun her yerine kullanılabilir ancak kalpteki üstünlüğü çok verimli ve efektif. Bir turda bütün kalbi alabiliyor, bir turu dönmesi 0.275 saniye sürüyor ve orada da 640 tane kesit alıyor. Dolayısıyla bütün kalbin bilgisini bir dönüşte veriyor. Bir diğer özelliği de çok düşük radyasyon dozu vermesidir. Normalde kalbi taramak için kullanılan tomografi sistemleri 6 doz verirken bu sistem 1’in altında doz veriyor. Yani 25 kat daha az radyasyon veriyor. Burada 25 kalp anjiyosu yaptırsanız alacağınız dozla diğer sistemlerde 1 kalp anjiyosu yaptırdığınızda alacağınız doz aynı" dedi.

Daha büyük alanı tarıyor
Medical Park İzmir Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Zafer Beken de diğer cihazların bir turda 2 veya 4 santimetre alanı tararken yeni cihazın daha kısa sürede 16 santimetre alanı taradığına dikkat çekti.
Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Serter ise cihazın bir kalp atışının 4’te 1’i süresinde kalp çekimi yaptığını, kolonoskopinin de 10 saniyenin altında bir süre içerisinde gerçekleştirildiğini söyledi. Sistemin İzmir’de sadece Medical Park İzmir Hastanesine getirildiğini belirten Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Serter, "Dünyada şu an 640 kesitli olma özelliği ile en iyi cihaz ve hastanemizde böyle bir cihazla halkımıza hizmet sunmak bizi çok mutlu ediyor. Çok hızlı ve geniş kapsama alanına sahip bir cihazdır. Herkes bu cihazla kalplerinde herhangi bir patoloji olup olmadığı bilgisine etkin ve hızlı şekilde ulaşabilirler. Bunun yanı sıra cihaz endoskopik yollarla akciğerlerin havayollarını, bağırsakların duvar yapısını, kolonoskopi uygulamalarını da herhangi bir müdahale olmadan gerçekleştirebiliyor. Kalpteki damarların yanı sıra beyin, vücut organları, bacak damarları, tüm damar sistemlerini anjiyografik işleme gerek olmaksızın gösteriyor. Ayrıca kanser hastalarında tümör canlılığını, nüksetme olup olmadığının sonucunu etkili ve hızlı veriyor" diye konuştu.

Sonuçlar hızla ve net alınıyor
Özellikle kardiyolog hastaları dahil, çoğu hastalığın tetkiklerinde bilgisayarlı tomografi ile net, hızlı, doğru sonuçlar aldıklarını kaydeden Doç Dr. Serter, "Başta kalp hastalıkları olmak üzere akciğer kitlesi, kalın bağırsak, karaciğer kitleleri, akciğer, karın, bacak, beyin ve boyun damarlarının görüntülenmesi cihazın etkili olarak kullanıldığı alanlardır" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından TOSHİBA Turkey Tıbbi Sistemler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Hiroshi Tani ve Medical Park İzmir Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Zafer Beken açılış kurdelesini kesti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TESK Genel Başkanı Palandöken: “Evliliklerin 500 milyar liralık ekonomi oluşturması bekleniyor” Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken düğün sezonunun başlamasıyla birlikte evliliklerin ekonomiye olan yansımasını değerlendirdi. Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten Palandöken, ortalama düşün yapmanın maliyetini anlattı. Beyaz eşyadan oturma grubuna, düğün salonundan ziynet eşyalarına kadar yapılan harcamaların 500 bin liradan başladığını kaydeden Palandöken, "Döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma imkanlarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu. “Geçtiğimiz yıl düğünler piyasaya 300 milyar lira katkı sağladı” Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.
Bursa Tarihi Gölyazı’da 100 yıllık balık mezadı Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünde yapılan balık mezadı 100 yıldır aynı yerde düzenleniyor. Uluabat Gölü’nde yakalanan balıklar mezatta en çok parayı verenin oluyor. Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünde her sabah 12.00’de başlayan balık mezadında renkli görüntüler yaşanıyor. Uluabat Gölü’nde balıkçıların tuttuğu taze balıklar 100 yıldır aynı yere dökülerek açık artırmada satılıyor. Yakalanan balıklar sırasıyla yere dökülerek mezatta satışa sunuluyor. Herkesin katılabildiği açık artırmada en yüksek fiyatı veren balıkların sahibi oluyor. Tüccarlar yeni yakalanan balıkları almak için birbirleriyle yarışıyor. Keyifli anların yaşandığı açık artırma her gün aynı saatinde tekrarlanıyor. Her vatandaşın tuttuğu balığı kooperatifin müzayedesinden geçirmesi söyleyen Kooperatif üyesi Hüseyin Aydın, "Su Ürünleri Kooperatifi 1966 yılında kuruldu. 1986 yılına kadar kerevit vardı. Hastalıklar geldi kerevitler öldü. Kerevitler ölünce hepimiz balığa yöneldik. Her vatandaş tutmuş olduğu balığı kooperatifin müzayedesinden geçirmek zorunda. Rüzgar olduğu zaman balıkçılar avlanamıyor. Şu anda sazan balığı yasak diğer balıklar serbest. Günde bazen 1 ton, bazen ise 100 kilo çıkıyor. Balık piyasası da aynı olmaz. Az olduğu zaman daha pahalı, bol olduğu zaman biraz daha uygun olur. Böyle bir düzenimiz var. Müzayede dedelerimizden kalma. Daha önceden kooperatif yoktu balıklar muhtarlık nezdinde satılıyordu. Muhtarlığa rüsum kesiliyordu geri kalanı balıkçıya veriliyor” dedi. Bu sene balık fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Hasan Dikmeoğlu, “Doğduğumdan beri balıkçıyım. Şimdi de esnaflık yapıyorum. Balığı köyde ve pazarda satıyorum. Turna, sazan, İsrail balığı ve arada yayın balığı çıkıyor. Uluabat Gölü’nde çok güzel balıklarımız var. Turnalar bu yıl ortalama 200 TL’den satılıyor” şeklinde konuştu.