GÜNDEM - 19 Ocak 2018 Cuma 08:45

Toplu taşımada devrim niteliğinde buluş

A
A
A
Toplu taşımada devrim niteliğinde buluş

Türk mühendisler tarafından geliştirilen, 'Elektronik Biletleme Sistemi Projesi' ile artık cep telefonları toplu taşımalarda bilet olarak kullanılabilecek ve turnike sistemi tarihe karışacak. Proje 2018 yılı sonu itibariyle pilot uygulama olarak Kadıköy Ayrılık Çeşmesi durağında hayata geçecek.

Türk mühendislerce geliştirilen Elektronik Biletleme Sistemi Projesi (ETS) ile artık cep telefonları toplu taşımalarda bilet gibi kullanılabilecek ve turnike sistemi sona erecek. Avrupa Birliğinden 4 milyon euro Ar-Ge desteği alan uluslararası akıllı ulaşım ve altyapı projesi ETS, Türk firması olan Elektronet A.Ş’nin liderliğinde 5 ülkeden 8 firma tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Akıllı cep telefonlarının ulaşım kartı olarak kullanılacağı EBS; metro, otobüs, vapur, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarına binerken turnike sistemini ortadan kaldırıyor ve ulaşım kartlarındaki kontörüm bitti, fazla kontörü olan var mı arayışlarına son verecek.

Yüz okuma sistemiyle kaçak geçişler sona eriyor

Toplu taşımada turnike sistemini ortadan kaldıracak olan elektronik biletleme sistemi ile yolcular ulaşım kartlarını ya da cep telefonlarını turnikelere okutmak zorunda kalmayacak ve böylece turnikeler önünde kalabalığın birikmesi önlenmiş olacak. Avrupa'daki kaçak geçişlerin önüne geçmek üzere geliştirilen yüz okuma sistemi de kişileri otomatik olarak algılıyor ve böylece kaçak geçiş yapmak isteyen vatandaşların deşifre olmalarını sağlıyor.

"2018 yılı sonuna doğru Kadıköy Ayrılık Çeşmesi Durağı'na kurulacak"

Projenin detaylarını paylaşan Elektronet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaptana, ‘"Projemizin çıkış noktası 2016 yılında Türk mühendislerimizin bir tane fikriyle başladı. Turnikeleri kullanmadan nasıl geçiş sağlayabiliriz. Fikrimiz biraz gelişmeye başlayınca Avrupa Topluluğunda ITEA’ya başvuru yaptık. Avrupa Topluluğu projemizi çok beğendi. Beğendikten sonra farklı ülkelerden konsorsiyum partnerleri atadı. Bizim amacımız turnikeleri tamamıyla ortandan kaldırıp, insanları akıllı telefonlarıyla veya akıllı kartlarla çok basit kartlarla geçişlerini sağlamak. Plastik bir karta sahip olmadığınız için çevreci bir proje ve kredi kartlarına direk bağlandığı için kartım bitti gibi derdiniz ortadan kalkıyor. Doğal afet gibi olaylarda turnikeler ortadan kalktığı için çok hızlı bir şekilde tahliye yapılabiliyor. Sistem cep telefonunu tanımayınca en yakın güvenlik ekibine düşüyor ve gelip size kaçak geçiş yaptığınız bildiriyor. 2018’yılının sonuna doğru Kadıköy Ayrılık Çeşmesi Durağına kurulacak şekilde planladık. 2025 yılında ise Paris'le başlayarak Avrupa’nın farklı farklı büyükşehirlerinde yayılmaya başlayacak" dedi.

"Türkiye’de yüzde 30 olan kaçak geçişlerin azaltılması üzerine hedeflerimiz var"

Projenin çalışma prensibini anlatan Elektronet Proje Yönetim Ofisi’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bengü Türk ise, ''Elektronik Biletleme Sistemi Avrupa ve Türkiye’de başlayan kaçak geçişleri durdurulmak üzere kurulmuş bir sistem. Bu sistem normal biletlemede kullandığımız cihazların önüne geçecek. Aynı zamanda bilet alırken kullandığımız turnikelerin önüne geçecek bir sistemdir. Kaçak geçiş bir koridor ve insanların bluetooth sistemi ile kartlarını okuyoruz. Okuduktan sonra kişiler herhangi bir yere bağlı kalmaksızın normal geçişlerini yapabiliyor. Geçiş sırasında kaçak geçiş yapan veya yapmayan kişileri de sistem kendi içerisinde belirliyor. Bu çerçevede yüz tanımlama sistemini Türkiye’ye getirmeyi hedefliyoruz ve aynı zamanda da şu anda da mevcut turnikelerin yerine geçecek bir yapıyı kurmaya çalışıyoruz. Türkiye’de öngörülen kaçak geçiş oranı şu anda yüzde 30 ve biz bunun azaltılması için bir takım hedeflerimiz var'' diye konuştu.

"Üniversiteye götürmek değil, üniversitedeki hocalarımızı sanayi ile birleştirmek"

TeknoPark'da yürütülen projeler hakkında bilgiler aktaran Yıldız Teknik Üniversitesi TeknoPark İkitelli Şube Müdürü Selim Kurtulmuş ise "Türkiye’de sanayi içerisine kurulmuş tek Teknopark bulunduğumuz yer. Burada yaklaşık bine yakın personel çalışmakta ve yüz firma ve bu kadarda proje yürütülüyor. Buradaki amaç aslında sanayiciyi üniversiteye götürmek değil, üniversitede ki hocalarımızı sanayi ile birleştirmek ayaklarına gitmek, şu anda bine yakın projemiz var yazılımları yapılıyor, firmalarında projeleri aktif olarak devam ediyor" şeklinde konuştu. 

Mehmet Başa - Fethiye Mutaf

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Eldiveni takan başkan ve kaymakam kenti temizlemek için sahaya indi Hatay’ın İskenderun ilçesinde başlatılan temizlik kampanyası çerçevesinde kentin sokaklarındaki izmaritler başta olmak üzere çöpler, Kaymakam Demiryürek ve başkan Dönmez tarafından toplandı. İskenderun Kaymakamlığı ve İskenderun Belediyesi’nin ortakla düzenlemiş olduğu “Çevremizi Temiz Tutalım, İskenderun’umuza Sahip Çıkalım” kampanyası kapsamında çevresinde kentte temizlik seferberliği başlatıldı. Kampanyaya İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, ilçe protokolü, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Kentin sokaklarında; Kaymakam Demiryürek, başkan Dönmez ve vatandaşlar tek tek izmarit topladı. Temizliğin en başta kirletmemekten geçtiğini dile getiren İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, “Caddelerimizin, sokaklarımızın temiz kalması, sadece temizlik işçilerinin görevi değil. Hepimizin görevi, tüm vatandaşların görevi ve tüm İskenderunluların görevi, bunun en iyi yolu kirletmemekten geçiyor. Deprem süreci hepimizi çok zorladı, hepimizi çok zorlayan bir süreç ama normalleşme yolunda normalleşme İstikametinde bu tür duyarlılıkları hepimizin paylaşması, kurumsal olarak tavrımızı ortaya koymamız ve bu amaçla deyim yerindeyse mücadele etmemiz gerekiyor. Sayın belediye başkanımızla, ekipleriyle bütün kurumlarımızla ve en önemlisi bu kenti gelecekte teslim edeceğimiz, emanet bırakacağımız çocuklarımızla bu duyarlılığı tüm İskenderunlu, tüm çevreyle paylaşmak adına bugün beyaz eldivenlerimizle sokaktayız” ifadelerini kullandı. İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, belediye olarak temizlik çalışmalarını aralıksız yürüttüklerini belirterek, “Deprem yaşadık, acılar yaşadık. Bu acılarla beraber insanlar bazı şeyleri kanıksadığını gördük etrafın dağınık olmasını etrafının kirli olmasını bu kanıksamanın önüne geçebilmek için biz temizlemeye çalışıyoruz. Var gücümüzle belediye ekiplerimiz, temizlik şirketimiz çalışmalarını devam ettiriyor ama asıl olan kirletmemek, asıl olan insanların şehri temiz tutmasını sağlamak. Bunun amacıyla bir kampanya başlattık, bu kampanyaya hep birlikte destek veriyoruz. Bu kampanya bir defalık olmayacak en önemlisi bu birer hafta arayla sürekli hale getireceğiz" şeklinde konuştu. 120 okul, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar başlatılan kampanyada çevre bilincinin oluşması için temizlik çalışmalarına katkıda bulundular.
Antalya Kepez Meclisi mali krizi çözdü Kepez Belediyesi Meclisi toplantısında meclis üyeleri, önceki yönetim döneminde açılan bazı davalardan dolayı belediyeye haciz yapılması işlemini kredi teminat mektubu ile çözdü. Kepez Belediye Meclisi’nin mayıs ayı toplantısında 9 gündem maddesi görüşüldü. Meclis toplantısında önceki yönetim döneminde belediye aleyhine adli ve idari yargı makamlarınca açılan davalar sonucunda belediyenin tüm banka hesaplarına uygulanan haczi kaldırmak için 100 milyon TL’ye kadar yurt içinde yerleşik kamu ve özel bankalardan teminat mektubu alınmasına ilişkin madde oy birliğiyle kabul edildi. Gündem maddelerine geçilmeden önce söz alan Belediye Başkan Vekili Altekin, “Kepez Belediye Başkanımız Mesut Kocagöz’ün sizlere selam ve sevgilerini iletiyorum. Kendisi mecliste alacağımız kararların Kepez halkımız için hayırlı olmasını diliyor ve hepinize selamlarını sunuyor” dedi. Nisan ayı toplantısında alınan kararların görüşülmesi ve oylanmasının ardından 2023 yılı taşınır kesin hesabı ile 2023 yılı bütçe kesin hesabının görüşülmesine geçildi. İlk oturumda Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen taşınır kesin hesabı ile bütçe kesin hesabı meclisin ikinci oturumunda komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi. Meclis gayri nakdi kredi yetkisi verdi Mayıs ayı meclis toplantısının bir diğer gündem maddesi de gayri nakdi kredi teminatı oldu. Önceki yönetim döneminde belediye aleyhine adli ve idari yargı makamlarınca açılan davalarda ödeme yapılması için davaların kesinleşmesi bekleniyordu. Ancak ilk derece mahkemesi karaları ile çıkan bedeller davacı taraflarca kesinleşme şartı beklenilmeksizin icraya konu edildi. Kepez Belediyesi’nin tüm banka hesaplarına, taşınır ve taşınmazlarına, 3. kişilerdeki alacaklarına haciz konuldu. Kepez Belediyesi, bu konudaki mağduriyetin önüne geçilebilmesi ve söz konusu davaların kesinleşmesine kadar geçecek sürede kullanılmak üzere 100 milyon TL’ye kadar yurt içinde yerleşik kamu ve özel bankalardan teminat mektubu alınması için meclisten yetki istedi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun onay verdiği rapor mecliste görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi. Meclisin 1. oturumunda Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen gündem maddeleri, meclisin 2. oturumunda oy birliğiyle kabul edildi.