ADVERTORIAL - 01 Kasım 2018 Perşembe 16:23

Toplu Ulaşımda Çıtayı Yükseklere Çıkarıyoruz

A
A
A
Toplu Ulaşımda Çıtayı Yükseklere Çıkarıyoruz

“2015'te ortalama aylık 7 milyon kişi toplu ulaşımı kullanırken bu rakam 2018'de 12 milyona kadar yükseldi. Bisikletin de ulaşım amaçlı kullanımının artması için özel yollar yapıyoruz.”

Toplu Ulaşımda Çıtayı Yükseklere Çıkarıyoruz

Gaziantep ‘te toplu ulaşımın durumu ve gelişimi ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Şehrimizdeki nüfus artışına paralel olarak toplu taşıma ihtiyaçlarımız da gelişiyor. Bildiğiniz gibi Gaziantep, nüfus yoğunluğu bakımından ülkemizde 5.sırada ve nüfusumuz 2 milyonu geçti. Kentleşme ve nüfus artışına bağlı olarak toplu ulaşım ihtiyaçlarımız da giderek artıyor. 2015 yılında ortalama aylık 7 milyon yolculuk gerçekleşirken bu rakam 2018 yılında 12 milyona kadar yükseldi.Gaziantep ‘te şehir içi toplu ulaşımözel taşımacılar, belediye otobüsleri ve raylı sistem ile sağlanıyor.Belediye otobüsleri ve tramvayların işletilmesi ise Belediyemiz iştiraki olan Gaziulaş tarafından yapılıyor.Şehirdeki toplam yolcunun yaklaşık \%30 ‘u belediye araçları ile, \%70’i ise toplu taşıma esnafınca taşınıyor. Tabi biz bisikletin de ulaşım amaçlı kullanımının artmasını arzu ediyoruz. Bu yönde yaptığımız çalışmalarla şehirdeki ayırılmış bisiklet yollarını devamlı arttırıyoruz, bisiklet kiralama uygulaması GaziBis ‘i yakın zamanda devreye aldık, ülkemizde kullanımı yeterince yaygın değil ama sağlık, maliyet, hava kirliliği, trafik yoğunluğu her bakımdan yaygınlaştırılması gereken bir çözüm bisiklet.

Toplu Ulaşımda Çıtayı Yükseklere Çıkarıyoruz

Son dönemin trend konularından birisi akıllı ulaşım, bu anlamda Gaziantep ‘te çalışmalarınız oldu mu?

Akıllı şehirciliğin toplu ulaşım ayağındaki geliştirmeler içintoplu ulaşımın elektronik altyapısını yeniledik. Bu altyapı akıllı ulaşım adına yapılacak bir çok işin temelini oluşturuyordu ve yenilikler getirebilmek için bir altyapı değişimine gitmek gerekiyordu. Tabi canlı bir sistem olması nedeniyle zor bir operasyondu. Bu operasyon boyunca şehirdeki bir milyondan fazla aktif akıllı ulaşım kartını yeni teknoloji kartlarla ücretsiz değiştirdik ve bu esnada hizmette en ufak bir aksama yaşanmadı. Bu değişim neticesinde yolcu bilgilendirmeye yönelik seyahat planlayıcısı, otobüsüm nerede, toplu ulaşım kullanım geçmişlerini inceleme gibi hizmetleri yeni bir mobil uygulama ile devreye aldık. Engellilerin gündelik yaşamını kolaylaştıran araç içlerine görsel ve sesli bilgilendirme uygulamaları, araç dışı seslendirme uygulaması, mobil uygulamada engelli uyumluluğu gibi imkânları bu dönemde başlattık.Toplu ulaşımın ölçülebilirliğinin ve güvenliğini arttıran kartlı ödeme sisteminin ödeme seçeneklerine dair geliştirmeler yaptık, vatandaşlarımız kartlarına internetten dolum yapabiliyorlar, kart yerine cep telefonlarını ya da temassız özellikli kredi kartlarını direk kullanarak araçlara binebiliyorlar. Bu sistem aynı zamanda belediyemizin Hayvanat Bahçesi, Botanik Bahçesi ve müzeler gibi diğer noktalarında da geçerli, daha da yaygınlaştırmaya yönelik çalışmaya devam ediyoruz. Bu alanda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayesinde, sektörün öncü kurumlarının birlikteliği ile kurulan Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği ‘ndenvatandaşın günlük yaşamını doğrudan etkileyen daha güvenli, hızlı, konforlu, çevreci ve yaşamı kolaylaştırıcı uygulamalar kategorisinde “Belediyecilikte Ulaşımın Aklı Ödülü” ne layık görüldük. Keza Avrupa Birliği ‘nin yaptığı saha araştırma sonuçları da bu alanda Türkiye ‘nin en önde gelen Belediyeleri arasında olduğumuzu net bir şekilde ortaya koyuyor.

Toplu Ulaşımda Çıtayı Yükseklere Çıkarıyoruz

Peki bu gelişmeler toplu ulaşımda maliyetleri arttırmadı mı?

Bildiğiniz gibi gelişmiş ülkelerde toplu ulaşım kar amaçlı yapılmayan ve sübvanse edilen yerel yönetimlerin asli hizmet alanlarından birisidir. Gelişmişlik düzeyi arttıkça işletme zararı da artar. Gelişmiş ülkelerde gelir-gider dengesi bakımından bu zarar \%50 seviyelerine kadar yükselir. Ancak biz Belediye ‘nin toplu ulaşım hizmetini yeniden yapılandırarak işletme zararını \%90 oranında azalttık. 2016 yılı başı itibariyle Belediyemize ait Gaziulaş şirketimize otobüs, tramvay ve elektronik ücret toplama sisteminin işletmesini yapması için gerekli kurumsal yapılandırmasını tamamlayarak, işletmecilik işlerini bu şirketimiz üzerinden sürdürmeye başladık. Bu yapılanma değişikliği neticesinde toplu ulaşım işletmeciliğinde önemli bir verimlilik artışı meydana geldi, hem hizmet çeşitliliğini ve kalitesini arttırdık, hem de görev zararı konusunda çok önemli iyileştirmeler yaptık. Yani hizmet gelişti, ancak mali yük azaldı. Bunu yaparken de bu mali tablonun vatandaşa yansıtmamaya özel gayret gösterdik. Ancak bildiğiniz gibi toplu ulaşımın en büyük gider kalemleri ithal. Özellikle yakıt maliyetlerinde dünya genelinde meydana gelen değişimler maalesef toplu ulaşım hizmetlerinin maliyetlerini ciddi şekilde etkiliyor.

Toplu Ulaşımda Çıtayı Yükseklere Çıkarıyoruz

Fosil yakıtların maliyetlerinin yanı sıra çevreye verdikleri zararlar da epeyce tartışma konusu. Bu konuda toplu ulaşım tarafında neler yapılabilir?

Son dönemde otobüs filomuza 137 yeni araç ekledik. Artık araçlarımızın \%57 ‘si çevre dostu düşük emisyonluCNG ‘liaraçlardan oluşuyor. Sıfır emisyonlu elektrikli araçlara geçiş için de pilot uygulama başlattık. Bu kapsamda şarj istasyonumuz kuruldu ve bir adet elektrikli otobüsümüz deneme seferlerine başladı, vatandaşlarımız memnun, teknik olarak gelişmesi ve fiyat/performans olarak istenen noktaya gelmesi durumunda bu yönde ilerlemeyi istiyoruz. Yani toplu ulaşımı geliştirirken karbon salınımı anlamında şehrimizin havasını iyileştirici çözümler üzerinde duruyoruz. Bu konuda dünya genelindeki gelişmeleri yakından takip ederek şehrimize kazandırmaya çalışıyoruz. Şehirdeki yolcunun \%15 ‘i zaten elektrikle çalışan raylı sistem araçları ile taşınıyor.

Toplu Ulaşımda Çıtayı Yükseklere Çıkarıyoruz

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan Raylı sistemin arttırılması hakkında önemli bilgiler verdi:

Tramvay duraklarımızı büyüttük, yolcu kapasitemizi ve araç sayımızı arttırdık. 2015 yılında ortalama 20 araçla yaptığımız işletmeyi artık ortalama 38 araçla sürdürüyoruz ve buna bağlı olarak şehirdeki aylık raylı sistem yolculuk sayıları 500.000‘li rakamlardan ayda 1.700.000‘lere geldi. Keza Otobüs İşletme ‘sinde belediye araçlarımızla taşıdığımız aylık yolcu sayısı 800.000’li rakamlardan 1.700.000’li rakamlara geldi. Bu hizmetleri düzenli dezenfekte edilen, bakımlı, klimalı araçlarla sürdürüyoruz. Hizmet kalitesi ve yolculuk sayıları anlamında önemli gelişmeler gerçekleştirdik. Mevcut hattımızı daha etkili kullanmak adına çalışıyoruz. Bunun yanı sıra Gaziray projemiz son hızla devam ediyor, ray altyapıları ve istasyon inşaatlarında önemli bir aşamaya geldik,Gaziraygüzergâhındaköprülü kavşaklar kısa süre içinde inşa edilerek hat üzerindeki geçiş noktaları düzenlendi, proje hızla ilerliyor. Aynı zamanda Hastane – Gar metro hattının proje ihalesi gerçekleştirildi. Projenin tamamlanması ile birlikte uygulama ihalesi yapılacak. Gar – 15 Temmuz Yerleşkesi metro hattımız için de kısa süre içerisinde proje ihalesine çıkmayı planlıyoruz. Bu projeler tamamlandığında Gaziantep ‘te toplu ulaşım adına kalite çıtasını çok yüksek bir noktaya taşımış olacağız.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Özel ihtiyaçlı bireylerin ailelerine yönelik seminer Mersin Büyükşehir Belediyesince özel ihtiyaçlı bireylerin ailelerine yönelik seminer düzenlendi. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde Engelliler Haftası çerçevesinde düzenlenen ’Çocuğumun İletişim, Dil ve Konuşma Gelişimini Nasıl Desteklerim’ başlıklı seminerde, Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Nida Şanlı aileleri bilgilendirdi. Seminerin ilk bölümünde iletişim, dil, konuşma gelişimi basamakları ve dikkat edilmesi gereken davranışlara dikkat çeken Şanlı, ikinci bölümde ise özel ihtiyaçlı bireylerin bu konularda nasıl desteklenmesi gerektiği hakkında aileleri hem teorik olarak, hem de uygulamalarla bilgilendirdi. Dili anlama ve ifade etmede gelişimsel basamakların neler olduğunu hem videolarla, hem de karşılıklı anlatımla aktaran Şanlı, "Bunlar çok önemli, çünkü bunlarda herhangi bir gerilik ya da gecikme varsa, konuşma açısından müdahale etmemiz gereken durumlar açığa çıkıyor" dedi. Daha normal gelişimdeki iletişim, dil ve konuşma gelişimi basamaklarını da paylaşan Şanlı, otizmli, down sendromlu, serebral palsili gibi farklı desteğe ihtiyacı olan bireylerin desteklenmesiyle ilgili ailelere hem uygulamalı, hem de videolarla sunum yaptı. Aileler seminerden memnun kaldı Semineri dinlemeye gelen velilerden Fevziye Karaoğlan, 2,5 yaşında çocuğuna otizm teşhisi konduğunu ve Büyükşehir Belediyesinin Otizm Aile Danışma Merkezi’nin hizmetlerinden yararlandığını belirterek, “Kasım’dan bu yana eğitim alıyoruz. Her katıldığım toplantıda, her hocamızın verdiği bilgiyle, çocuğuma nasıl yardımcı olabileceğim hususunda kendimi geliştiriyorum" dedi. Otizm Aile Danışma Merkezi’nden yararlanan Zelal Yiğit de "Çocuğum 6 yaşında ve konuşma güçlüğü çekiyor. Genel olarak terapistler kartlarla çalıştığı için evde o şekilde ilerliyorduk. Ama burada günlük yaşam becerileriyle, yaptığımız günlük işlerle devam ettirmemiz gerektiğini, çocukta jest ve mimiklerimizi kullanmamız gerektiğini anladım" diye konuştu. Ömer Aydın ise çocuğuna 20 aylıkken otizm teşhisi konduğunu ifade ederek, "Bu tarz seminerlerin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Sık olması, bilgilenmemiz açısından önemli. Birçok yerden bilgi alıyoruz, ama en doğru bilgiyi en doğru yerden almaya çalışıyoruz. Bu seminerin bize büyük katkısı olduğuna inanıyorum" dedi. "Hafta boyunca pek çok etkinlik düzenleyeceğiz" Büyükşehir Belediyesi Otizm Aile Danışma Merkezi Sorumlusu Bilge Yıldırım, Engelliler Haftası kapsamında ilk etkinliği gerçekleştirdiklerini belirterek, "Özellikle ilk etkinliği dil ve konuşma alanında yapmak istedik. Velilerimiz ile interaktif bir şekilde, çocuğunun dil gelişimini nasıl destekleyeceği hakkında seminer düzenledik" diye konuştu. Yıldırım, hafta boyunca hem çocukların sosyalleşebileceği, hem de ailelere yönelik pek çok etkinlik düzenleyeceklerini kaydetti.
Kayseri Kayseri’de öğretmenlere “Heimlich manevrası” eğitimi Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan eğitim merkezindeki eğiticiler, okul okul gezerek öğretmenlere hayati öneme sahip olan “Heimlich manevrası”nı öğretiyor. Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kurulan eğitim merkezindeki eğiticiler, okullarda son dönemlerde artan boğulma vakalarında hayati öneme sahip olan Heimlich manevrası için harekete geçti. Haftanın her günü kentteki farklı okullarda öğretmenler ile buluşan uzmanlar, ilk yardım eğitiminin yanında Heimlich manevrası eğitimi de veriyor. Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli İlk Yardım Eğitici Eğitmeni Emel Çatinkaya; “Eğitimlerimiz temel ilk yardım üzerine kurulu. Olay yerinde herhangi bir hasta, yaralı ve kazazede ile karşılaşıldığı zaman ne yapılabilir, hayata döndürmek için ne yapılabilir, kanamalarda ne yapılabilir, kazazedeye zarar vermeden araçtan nasıl çıkarılır gibi bütün temel ilk yardım konuları üzerinde duruyoruz" dedi. "Heimlich manevrası kişiyi hayatta tutan bir manevradır" Heimlich manevrasının önemine değinen Çetinkaya; "Heimlich manevrası kişiyi hayatta tutan bir manevradır. Solunum yoluna yabancı cisim tıkandığında kazazedeye zarar vermeden nasıl kolay bir şekilde çıkarırız ve hayata tutundururuz diye bunun yöntemlerini gösteriyoruz. Merkezimizde hem öğrencilerimize farkındalık eğitimleri hem de öğretmenlerimize temel ilk yardım eğitimleri yapılıyor. Geçen sene Kayseri’de 70 bin öğrenciye farkındalık eğitimi verdik. Bu senenin başından beri de 29 bin öğrencimize ulaştık. 2 bin 600 öğretmenimize de temel ilk yardım eğitimi verdik. Eğitimlerimizi 2 gün sürüyor ve sınavı geçen her öğretmenimize sertifika veriyoruz. Geçemeyen öğretmenlerimizi ise tekrar kursa davet ediyoruz. 3 yıl sonunda da sertifika alan öğretmenlerimizi birer günlük güncelleme eğitimine devam ediyoruz. Solunum yolu tıkanıklıklarında nefes alamayan, konuşamayan ve öksüremeyen kişiye müdahale etmek için kullandığımız bir manevradır. Kazazede öksürüyorsa, konuşuyorsa ve nefes alıyorsa sırtına vurmayalım ve su vermeyelim. Sadece tam tıkanıklıklarda müdahale edelim. İlk yardım hayat kurtarır" ifadelerini kullandı. Eğitimlerden güzel dönüşler aldıklarının altını çizen Emel Çetinkaya; "Geri cevaplarımız çok güzel. Özellikle eğitim alan öğretmenlerimiz okulda ve trafikte vakalarla karşılaştıklarında da yada en yakınlarına ilk yardım yapmak zorunda kaldıklarında çok önemli dönüşler alınıyor. Hiçbir şey yapmıyorlarsa da kazazede dokunmayarak yada hiç kimsenin dokunmasına izin vermeyerek onun hayata tutunmasını sağlıyorlar. Bu durumdan da çok mutlu ve memnunuz" şeklinde konuştu.
Mersin Başkan Yıldız, kadın kursiyerlerle Anneler Günü etkinliğinde buluştu Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Anneler Günü etkinliğinde Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları’nın (TORTEK) eğitmenleri ve kursiyerleri ile bir araya geldi. Kadın çalışanları birimlerinde ziyaret ederek, belediye serasında yetiştirilen çiçeklerden takdim eden Yıldız, daha sonra eşi Feride Yıldız ile Osmaniye Mahallesi’ndeki TORTEK kursiyerlerinin hazırladığı etkinliğe katıldı. Etkinlikte, kadınların ürettikleri ürünlerin sergisi, workshop ve yörük kadını temalı hazırlanan ’Anadolu’dan Esintiler’ adlı mini defile gerçekleştirildi. Sergiyi gezerek kadınlara teşekkür eden Yıldız, defileden dolayı kursiyerleri de tebrik etti. Başkan Yıldız, "Üretimde, eğitimde, evde ve yaşamın her alanında güvenin adıdır anne. Anneler Günü’nüz kutlu olsun" dedi. “Dünyadaki en büyük sevgi anne sevgisidir” Etkinlikte konuşan Başkan Yıldız, tüm annelerin ve anne adaylarının Anneler Günü’nü kutladı. Anneler Günü dolayısıyla hazırlanan etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden Yıldız, "Dünyadaki en büyük sevgi anne sevgisidir. Dünyada hangi inanca, hangi düşünceye, hangi ideolojiye sorarsanız sorun, en önemli şey annedir. Annelere dair ne söylense azdır. İnsanın dünyada belki kaybettiği en değerli varlık annesidir. Annesini kaybetmiş bir arkadaşınız olarak, bunun kıymetini daha fazla biliyorum. Bazen vefasızlık ediyoruz, bazen çok fazla üzüyoruz. Ama her şeye rağmen, yaşımız ne olursa olsun onlar bizi sevmeye, korumaya devam ediyorlar" diye konuştu. Belediye Meclis Üyeleri ile kadın mahalle muhtarlarının da katıldığı etkinlikte, Başkan Yıldız’a, Alsancak TORTEK Seramik ve Heykel atölyesinde tasarlanan Aladağ Mahallesi’ndeki tarihi Kızılgeçit Köprüsü’nün tablosu ile Yöresel Kilim Dokuma Kurs Merkezi’nde dokunan kilim hediye edildi.
Antalya Karavil Grup’tan bayilerine motivasyon buluşması Karavil Grup “İnşaatın Yıldızları Bayi Buluşması” programı, Antalya Belek’te bulunan bir otelde gerçekleştirildi. Diyarbakır’da faaliyet gösteren Karavil Grup tarafından düzenlenen bayi buluşması toplantısı, Antalya’da düzenlendi. Birçok sektörde hizmet veren firmanın yapı sektöründe bulunan bayilerinin katılımıyla, yaklaşık 200 kişinin yer aldığı etkinlik, 8-11 Mayıs tarihleri arasında yapıldı. Karavil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halim Karavil, çok sayıda alanda çalışma gösterdiklerini kaydederek, yeni projeler üzerinde çalışma gösterdiklerine vurgu yaptı. "İmkanımızı, istihdam sağlayarak paylaşıyoruz" Karavil, “Grubumuz, sanayiden lojistiğe enerjiden e-ticarete uzanıyor, kısacası hayatın her alanında varız. 5 yıldızlı otelimiz mevcut, bir projemiz de devam ediyor, bitmek üzere. İmkanımızı; yatırım yaparak, bölgedeki insanlarla ülkemize istihdam sağlayarak, paylaşıyoruz. Gayemiz, gruplarımızın imkanını, tecrübelerini daha ileri paylaşmaktır. Bize bağlı doğu ve güneydoğuda, Suriye, Irak ve İran’dan bayilerimizle yaklaşık 200 kişi bir aradayız. Firmalarımızın faaliyetleri ve markalarımız hakkında bilgilendirme yapıyoruz ve yeni projelerimizi aktarıyoruz. Grubumuzda 580 çalışanımız, AVM’mizde 3 bine yakın çalışanımız var. Böyle bir istihdam oluşturduk. Aynı zamanda, bölgenin en büyük alışveriş merkezi bize ait. Gelişeceğiz, büyüyeceğiz, dünyaya açılacağız ama merkez şubemizi ilimizden taşımayacağız” ifadelerine yer verdi. 200 bayi katıldı Karavil Grup Genel Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Karavil ise, firmanın 50 yıllık bir aile şirketi olduğunu, programı; işbirliği sağladıkları ekiplere motivasyon sağlama ve yeni hedefleri hakkında planlama yapmak için düzenlediklerini aktardı. Karavil, şu sözlere yer verdi: “Firmamız 50 yıllık bir aile şirketi, inşaat, turizm, enerji sektörü ve e-ticaret üzerine yıllardır faaliyet göstermekteyiz. Üretim kısmında yapı malzemeleri üretimi yapıyoruz. Buna yönelik hem stres atma hem geleceğe yönelik konuşmak açısından farklı illerde buluşma sağlıyoruz. Buradaki buluşmamız da yapı sektöründeki beşinci buluşmamız. Yurt içinden 150, yurt dışından 50 firmamız katıldı. Karavil grubun köklü geçmişinden bahsettik, gelecekte hangi yatırımları planladığımızdan bahsettik, iş ortaklarımıza bilgilendirme yaptık.” "2023 yılında 8 milyon 500 bin kg karbondioksit azaltımı sağlandı" Karavil grubun son iki yıldır enerji sektörüne ağırlık verdiğine dikkat çeken Zeki Karavil, 2023 yılında karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik yaptıkları çalışmada 8 milyon 500 bin kg bir karbondioksit azaltımını sağladıklarını açıkladı. Karavil, “Grubumuzun son iki yıldır ağırlık verdiği sektör, enerji sektörü. Tüm dünyada karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor, biz de 2023 yılında yaptığımız enerji yatırımımızla birlikte yılda 8 milyon 500 bin kg karbondioksit azaltımını sağladık. Hedefimiz 2024 yılında daha fazlasını gerçekleştirmek” diye konuştu. Depremzedelere konut projesi Geçtiğimiz yıl yaşanan, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından, yeni bir sosyal sorumluluk projesi hazırlığı içinde olduklarını da belirten Zeki Karavil, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bölgemizde geçtiğimiz yıl çok büyük bir deprem yaşandı, depremden sonra ciddi anlamda konut ihtiyacı meydana geldi. Biz buna hazırlık yapma çabası içindeyiz, bunu bir iş fırsatı olarak görmüyoruz, hem bizim hem bayilerimizin sorumluk projesi olarak görüyoruz. Çünkü bir an önce orda kalan vatandaşların konutlara yerleşmesi gerekiyor. Biz de yapı sektöründe olduğumuz için buna öncelik etmek istiyoruz, elimizden geldiğince bu süreci hızlandırmayı planlıyoruz.”