GÜNDEM - 12 Aralık 2019 Perşembe 17:04

Trabzonlu fındıkçı Drakula’ya yenildi

A
A
A
Trabzonlu fındıkçı Drakula’ya yenildi

Trabzon'un Maçka ilçesi Esiroğlu mahallesinde fındık bahçelerinde dalların kurumasına neden olan ve halk arasında 'Drakula' olarak adlandırılan böceğin hızla yayılması ve çözüm bulunamaması nedeniyle üreticiler çareyi bahçelerindeki fındıkları önce sökmekte sonra da yakmakta buldu.

Trabzon’un Maçka ilçesi Esiroğlu Mahallesi’nde 2016 yılından itibaren görülmeye başlayan ve fındık dallarını kuruttuğu için 'Drakula' olarak isimlendirilen 'Turunçgil Uzun Antenli Böceği' ile mücadeleyi fındık üreticisi kaybetti. Yöredeki yaklaşık 15 fındık üreticisi yüzlerce dönüm arazide özellikle fındık mevsiminde ortaya çıkan ‘Drakula’dan kurtulamayınca önce fındık ağaçlarını iş makineleriyle söktürdü, ardından da sökülen fındık ocaklarını ateşe verdi. Böcekle başa çıkamadıkları için bu yöntemi seçtiklerini belirten Temel Aydın, vatandaşların böcekle uğraşmamak için fındıklarından vazgeçtiklerini söyledi. Aydın, “Sadece benim 8 dönümlük arazimi söktüm. Yalnızca Esiroğlu’nda 15 kişi yüzlerce dönüm fındığını söktü. Bir çok kişi ‘neden böcekle uğraşayım’ diyor. Herkes fındığından memnun ama böcek herkesi canından bezdirdi” dedi.
24 Ekim 2019 tarihli ve 30928 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 1961 karar nolu Cumhurbaşkanı kararı ile 'Drakula' lakaplı fındık dallarını kurutan 'Turunçgil Uzun Antenli Böceği' ile mücadele çalışması başlatılmış ve Cumhurbaşkanlığı yayınladığı kararname ile fındık üreticilerine tazminat verme kararı almıştı.

Bu gelişmelerin ardından geçtiğimiz ay Trabzon'da Vali Yardımcısı Bünyamin Yıldız başkanlığında yapılan toplantıda zararlı ile mücadele konusu ele alınırken, Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit Gülbay, Turunçgil Uzun Antenli Böceği ile ilgili yapılan çalışmaları anlatmıştı. Gülbay, “1 Haziran 2018 tarihinde İl Müdürlüğümüz ve KTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. İsmail Demir’in aracılığı ile, doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin de bulunduğu grup ile zararlının yoğun olduğu fındık bahçesinde elle toplanan yaklaşık 500-600 civarı ergin böcek biyoloji esaslı preperat geliştirmek üzere KTÜ Biyoloji Bölümü'ne teslim edildi. 2019 yılında il ve İlçe Müdürlüklerimizin teknik personelleri ile Maçka İlçesi ve İl genelinde 2 bin 373 dekar alan ve 623 parselde zararlı sürvey çalışmaları yapılmış, yapılan çalışmalar sonucunda, ilave 453 dekar alanın bulaşık ve riskli alan olduğu kabul edilmiştir. İl Müdürlüğümüzün Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi teknik personeller ve ilçe müdürlüğümüz teknik personellerince bulaşık alanda ikamet eden üreticilerimize fındık bahçelerinde ve mahallinde Turunçgil Uzun Antenli Böceği ile ilgili bilgilendirme ve Eğitim çalışmaları yapıldı. Fidan üreticilerimize ve satıcılarımıza bilgilendirme yapılmış ve üretim ve bekletme alanlarında zararlı sürveyleri yapılmıştır. 2019 Yılı içerisinde yapılan sürveyler sonucunda zararlının yaygın gösterdiği bin 535,81 dekarlık Öğütlü, Günay, Esiroğlu, Bahçekaya ve Işıklar (Esiroğlu) Mahallelerine tampon bölgeler oluşturulmuş ve karantina tedbirleri alınmıştır. Bakanlığımızın girişimleri ve yapılan çalışmalar sonucunda 24 Ekim 2019 tarih ve 30928 sayılı Resmi Gazetede, 1691 karar nolu Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlanmıştır. Kararın telafi edici destekler ödeme başlığında yer alan 5 maddesinin 2 fıkrasına göre, ‘Yeni zararlı organizmaların bulaşmasını engellemek ve mevcut olanların yayılmasını önlemek amacıyla ilgili mevzuata uygun olarak gerekli karantina tedbirleri amacıyla söküm yapılan fındık bahçelerinde yasaklanma süresi olan 4 yıllık ürün bedelinin aynı alan için bir kereye mahsus olmak üzere kilogram başına 15 TL /kilogram tazminat ödenmesi yapılması sağlanacaktır” demişti.

"İlk olarak bölgede 2016 yılında görüldü"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu ise böceğin anavatanının Uzakdoğu olduğunu ve ilk olarak süs bitkilerinden görüldüğünü anlattı. Eroğlu, “Bu böcek ilk olarak 2016 yılında Atasu Tesislerinde görüldü. O alanda görülmesinin nedeni de Trabzon’da EYOF Olimpiyatları yapılmıştı o kapsamda belediye tarafından bazı ağaçlandırmalar yapılmıştı. İstanbul’dan bir Japon akçaağacı getirilmiş. Zaten 2014 yılında bu böcek İstanbul’da görülmüştü. Bu böceğin dünyaya yayılışı da büyük oranda süs bitkilerinden oluyor. O bölgede bu böcekle ilgili çok kapsamlı bir araştırma yaptık. 2017 yılında ise yaptığımız tespitte bu böceğin fındık ağaçlarına geçtiğini gördük” diye konuştu.

Eroğlu, yabancı istilacı böceğin mutlaka yok edilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Turunçgil Teke Böceği bir yabancı istilacı bir tür. Yabancı istilacı türlerin mutlaka üzerine gidilmesi ve kökünün toptan kazılması gerekiyor. 2016 yılında yaptığımız çalışmada birinci derecede fındığın tehdit altında olduğunu ikinci derece de de narenciye olabileceğine vurgu yaptık. Konunun bir bütünlük içerisinde ele alınması gerekiyor. Dolayısıyla fındık için oluşturduğu tehdit potansiyeli tam olarak ortaya koyabilmiş değiliz. 2017 yılında bir çalışma yaptık acaba civar bahçelere geçmiş midir diye birkaç saat içerisinde 90 tane ergin topladık. Teknik anlamda böceğin mücadelesi ister fındık ağacı olsun, ister meyve ağacı olsun, ister orman ağacı olsun hepsine yönelik olarak yapılmalı. Yayılış alanlarını net bir şekilde belirlenerek ona göre tedbirler alınması gerekir. Bu işin vatandaşa terk edilmesi durumunda bundan sonuç alınabileceği inancında değilim. Bunun mutlaka devlet eliyle yürütülmesi gerekiyor. Çok iyi şekilde planlanıp organize edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ozan Köse
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kocasinan’da 3 gün süren çocuk şenlikleri, büyük yankı uyandırdı Kocasinan Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında gerçekleştirdiği ‘Çocuk Şenliği’, büyük yankı uyandırdı. 3 gün süren etkinlikte, çocuklar doyasıya eğlenirken büyükler de hoşça vakit geçirdi. Etkinliğin son gününde de çocuklarla bir araya gelen Başkan Çolakbayrakdar, ‘Çocuk gülerse dünya güler’ anlayışıyla gece gündüz demeden çalıştıklarını belirterek, “Bütün gayretimiz; çocuklarımızın daha iyi bir Kocasinan ve daha güzel bir Kayseri’de yaşamaları içindir” dedi. Çocuk Şenliği’nin son gününde etkinlik alanını ziyaret edip, çocuklarla yakından ilgilenen Başkan Çolakbayrakdar, Kayseri’nin sosyal hayatını renklendirmeye devam ettiklerine dikkat çekerek, “Çocuklarımızın yüzü gülsün, mahalleler şenlensin ve sokaklar, cıvıl cıvıl çocuk sesleriyle olsun diye çalışmalarımızı artırarak sürdürüyoruz. Kocasinan Belediyesi olarak yapmış olduğumuz bütün projeler ve çalışmalarda geleceğimizin teminatı evlatlarımıza daha güzel bir Kocasinan bırakmak içindir. Daha güzel yarınlar için projeler üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Folklor gösterileri, müzik-koro, çocuk tiyatrosu, Hacivat - Karagöz, palyaço, oyun grupları olmak üzere çeşitli gösterilerin yer aldığı ve 3 gün süren ‘Çocuk Şenliği’nde çocuklar, keyifli vakit geçirdi. Çocukların yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinlik, renkli ve eğlenceli görüntülere sahne oldu. Kocasinanlı çocukların doyasıya eğlendiği etkinlikte, Kayserililer gün boyu bayram coşkusu yaşadı.
Denizli CHP Lideri Özgür Özel, kazanılan 15 belediye için Denizlililere teşekkür etti Seçimden sonraki ilk mitingini Denizli’de yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bazı illere gidersiniz yanınızda belediye başkanı olmaz. Bazı illere gidersiniz ’3-4 başkan varsa arkam sağlam’ dersiniz. Denizlililer sizlere ne kadar teşekkür etsem az. Arkamıza 15 belediye başkanı veren Denizli’ye helal olsun” dedi. Bir dizi ziyaret kapsamında Denizli’ye gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Büyükşehir Belediyesi ziyaretinin ardından 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı’nda seçimden sonraki ilk mitingini gerçekleştirdi. Yoğun katılımın gözlemlendiği mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Özel, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun her kesimin belediye başkanı olacağı vurgusunda bulundu. 23 Mart günü memleketi Manisa’nın ardından kente geldiğini ve mitingde yaptığı ittifak çağrısını hatırlatan Genel Başkan Özel, “O gün bir çağrıda bulunduk. Seçim öncesi geldiğimde ’Siyasi parti liderleri olarak bizler Ankara’da ittifak yapamadık ama umudumuz var. Denizli’nin sosyal demokratlarını, milliyetçi demokratlarını, muhafazakar demokratlarını, Kürt’üyle, Türk’üyle memleketine yürekten bağlı olan Denizli’nin güzel insanlarını Denizli ittifakına davet ediyorum’ dedim. O gün Denizli sesimizi duydu. Ben o gün dedim ki, ’Benim gördüğüm Denizli kararını vermiş’ 31 Mart akşamı en güzel haberi sizden aldık. Hepinize teşekkür ediyorum. Bazı illere gidersiniz yanınızda belediye başkanı olmaz. Bazı illere gidersiniz 3-4 başkan varsa arkam sağlam dersiniz. Denizliler sizlere ne kadar teşekkür etsem az. Arkamıza 15 belediye başkanı veren Denizli’ye helal olsun” dedi. “272 avroluk emekli maaşının Almancaya tercümesi yok” Yurt dışındaki temaslarından bir iktibas paylaşan Genel Başkan Özgür Özel, “Almanya’da Almanlara anlattım tercüman hatası, yanlış söyledim sandılar. ’Türkiye’de emekliler 272 avro maaş alıyor’ dedim. Düzeltiyor ’2 bin 700 avrodur’ diyor. ’Yok’ dedim. Strazburg’daydım, Fransa’daydım. Tercüman kız yanlış söylüyor sandılar. ’Bir 0 eksik değil mi, 2 bin 700 euro olsun’ dediler. O gün kendi kendime dedim ki, ’Ey Özgür Özel, Türkiye’deki 272 avroluk emekli maaşının Almancaya tercümesi yok. İngilizceye tercümesi yok’ Milletin bir 0 eksik sandığı bu sefalete mahkum edenlere yazıklar olsun” ifadelerini kullandı. “Bizim ittifakımız siyasi parti ittifakı değildir” Türkiye İttifakı ile Türkiye’nin kazanacağı vurgusunda bulunan Özgür Özel, “Bizim ittifakımız siyasi parti ittifakı değildir. Bizim ittifakımız bir araya gelmiş ve milletin canı yanı yanarken onları duymayan Cumhur İttifakı değildir. Adını memleketimizden, renklerini ay yıldızlı al bayrağımızdan alan Türkiye İttifakı’dır. Türkiye İttifakı kazanacak, Türkiye kazanacak” şeklinde konuştu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Merkezefendi Belediyesi ve Pamukkale Belediyesi ziyaretlerinin ardından memleketi Manisa’ya hareket edecek.
Kütahya Kütahya OSB’den orman yangınlarına tam destek Kütahya Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) istihdam eden personeller ve işletme sahipleri, orman yangınlarıyla mücadelede gönüllü olmak için eğitim aldılar. Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Orman Yangınları Gönüllüsü" eğitimi kapsamında, katılımcılara yangınla mücadelede gerekli bilgi ve beceriler aktarıldı. Eğitim, Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Deneyimli orman yetkilileri tarafından, katılımcılara yangınla mücadelede kullanılan kişisel koruyucu donanımlar, ekipmanlar ve yangınla ilgili teorik bilgiler detaylı bir şekilde sunuldu. Pratik becerilerin de önemli olduğu eğitimde, Kütahya OSB Müdürlüğü otopark alanında arazöz araçları ile yangına nasıl müdahale edildiği uygulamalı olarak gösterildi. Katılımcılar, yangına müdahalede kullanılan sistemler ve hangi yangına hangi teknikle müdahale edilmesi gerektiği konusunda da bilgi sahibi oldu. Eğitimi tamamlayan kursiyerler, yapılacak yazılı sınavı da başarıyla geçtikten sonra "Orman Yangını Gönüllüsü" ünvanını almaya hak kazanacaklar. Bu sayede Kütahya Organize Sanayi Bölgesi gönüllüleri, orman yangınlarıyla mücadelede aktif bir rol oynayarak çevrelerine ve doğaya destek olacaklar. Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bu tür eğitimlerin önemine vurgu yaparak, iş birliği içinde hareket ederek orman yangınlarının etkilerini en aza indirmeyi hedeflediklerini belirtiyorlar. Kütahya Organize Sanayi Bölgesi çalışanlarının bu tür eğitimlere katılımları, şehrimizde yaşanabilecek muhtemel afet durumlarında güçlü bir dayanışma ve koordinasyonun oluşturulmasına katkı sağlayacak.
Samsun Yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırma ve fuhşa sürükleyenlere operasyon: 3 gözaltı Samsun’da göçmen polisi tarafından, yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 2’si erkek 3 kişi yakalandı, 6 kadın da kurtarıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu Türk vatandaşı M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğündeki sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi.