ASAYİŞ - 11 Kasım 2017 Cumartesi 01:57

Trafikte acı bilanço: 10 ayda 3 bin 21 kişi kazalarda hayatını kaybetti

A
A
A
Trafikte acı bilanço: 10 ayda 3 bin 21 kişi kazalarda hayatını kaybetti

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı, 2017 yılının Ocak-Ekim döneminde meydana gelen 344 bin 332 kazada 3 bin 21 kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Başkanlık, yaralanan 259 bin 521 kişinin de hastanelerde tedavi altına alındığını bildirdi. Sadece kaza yerindeki can kayıplarını kapsayan resmi rakamlar göre, yılın ilk 10 ayında günde ortalama bin 147 kaza meydana geldi. Saatte ortalama 48 kazanın vuku bulduğu, yılın 10 aylık döneminde günde yaklaşık 11 kişi hayatını kaybederken, 865 kişi de yaralandı.

Yapılan tüm uyarılar ve artırılan denetimlere rağmen kural tanımayan sürücüler dehşet saçmayı sürdürüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı verilerine göre, Ocak - Ekim döneminin trafik bilançosunu kamuoyu ile paylaştı. Buna göre; geçen Ekim ayında ülke genelinde meydana gelen 37 bin 223 kazada 26 bin 756 kişi yaralanırken 299 can kaybı vakası yaşandı. Yılın Ocak-Ekim döneminde ise meydana gelen 344 bin 332 kazada 3 bin 21 kişi hayatını kaybetti, 259 bin 521 kişi de yaralandı. Resmi verilere göre; trafiğe kayıtlı araç sayısının 20 milyonu aştığı Türkiye'de bu yılın ilk 10 ayında günde ortalama bin 147 kaza meydana geldi. Ortalama saatte 48 kazanın vuku bulduğu yılın 10 aylık döneminde günde yaklaşık 11 kişi hayatını kaybederken, 865 kişi de yaralandı.

Yılın 10 aylık dönemindeki kazalardan 3 bin 113'ü 'duran araca çarpma', 778'i 'hayvana çarpma', 22 bin 879'u da 'yoldan çıkma' şeklinde gerçekleşti. 162 bin 532 kazaya sürücü, 15 bin 93 kazaya yaya, bin 271 kazaya yol ve 701 kazaya yolcu sebebiyet verdi. Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı'nın, "Veriler trafik kazası sonucunda kaza yerinde meydana gelen ölü sayılarını içermektedir" notuyla paylaştığı rakamlarla acı tabloyu gözler önüne serdi. Yılın ilk 10 ayındaki 4 bin 776 kazaya kırmızı ışık veya görevlinin 'dur' işaretinde durmayan sürücüler sebebiyet verirken, alkol alıp direksiyona geçen 2 bin 691 sürücü ise ölümlü ve yaralamalı kazaya karıştı. Aşırı hız yapan bin 891 sürücü de kazaya davetiye çıkardı. 10 aylık dönemdeki 6 bin 984 ölümlü ve yaralamalı kazaya bisiklet, 131 bin 202 kazaya otomobil, 5 bin 360'ına otobüs, 60'ına tren, 57'sine tramvay ve 59 kazaya at arabası karıştı.

Tunceli'de ölümlü kaza yok

İlk 10 aylık dönemde sadece Tunceli'de ölümlü kaza meydana gelmedi. Tunceli Valiliği, trafik uygulamalarının aralıksız sürdürüldüğü kentte yılın 10 aylık döneminde meydana gelen 71 trafik kazasında 137 kişinin yaralandığını, bu kazalarda herhangi bir can kaybı vakasının yaşanmadığını duyurdu.

Hakkari'deki trafik kazalarında ise 2 kişi hayatını kaybetti. Ocak-Ekim döneminde İstanbul'daki trafik kazalarında 168, İzmir'de 145, Bursa'da ise 88 kişi kaza yerinde öldü. Kural ihlali yapan 8 milyon 506 bin 691 sürücü, yaya ve yolcuya 2 milyar 281 milyon 851 bin 666 lira ceza kesildi. Mobese kameralarına takılan kural ihlalleri sebebiyle araç plakalarına ise 1 milyar 332 milyon 478 bin 210 lira para cezası kesildi. Alkollü araç kullandıkları tespit edilen 92 bin 593 sürücüye ise ceza-i işlem uygulandı. 881 bin 467 araç ise çeşitli kusurlar sebebiyle trafikten men edildi. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği de rakamların sadece kaza yerindeki kayıpları kapsadığını, hastanelerdeki ölümlerle birlikte tablonun daha da karardığını duyurdu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Metroda tacize uğrayan genç kız dehşet anlarını anlattı Kayaşehir’de metroda tacize uğrayan genç kız, yaşadıklarını anlattı. Başakşehir’de dün sabah saatlerinde işe gitmek için Kayaşehir metrosuna binen Zeynep Bilici isimli genç kız, karşısına oturan bir şahsın tacizine maruz kaldı. Metrodaki kalabalığa aldırış etmeden cinsel organını çıkartarak mastürbasyon yapan şahsı fark eden genç kız, korku içerisinde o anları görüntüledi. Yaşananlar sonrasında elindeki görüntüyle Başakşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şikayetçi olan genç kız, yaşadığı dehşet anlarını İHA’ya anlattı. “Gözümü her kapattığımda o sahne gözümün önüne geliyor” Zeynep Bilici, “Ben sabah saat 10.00 sıralarında metroya bindim. Ben bindiğimde o şahısta metrodaydı. Oturdum, bir süre beni süzmeye başladı ve ben bakışlarından rahatsız oldum. Üzerimde de uzun bir kıyafet vardı. Ben durumu fark ettiğimde o beni rahatsız etmeye devam etti. Üzerimi düzelttim ben, sol yanımda iki hanımefendi ve sağ yanımda başka bir hanımefendi de vardı. Ben hareketleri fark ettim ama emin olamadım. Bu nedenle kamera kaydını açtım. Kamera kaydından bakıldığında cinsel organıyla oynadığı görülüyor. Ben tepki verdim ve bağırdım. Hemen çantasını alıp kalktı, o esnada fermuarı da açıktı. Kendisi inkar etti. Şahıs kaçtı, ben Başakşehir Karakolu’na şikayette bulundum. Bunun bir cinsiyetle alakası yok, insan olmakla alakası var. Ben kendisinden davacı oldum. Bu sürecin peşini hiçbir şekilde bırakmayacağım. Kamera kayıtları şu anda inceleniyor. Umarım bulunur. Gözümü her kapattığımda o sahne gözümün önüne geliyor” ifadelerini kullandı. Polis ekipleri metro kameralarını tek tek inceleyerek, şahsı tespit etmeye çalışıyor.
Batman Kozluk’ta taziyelerde verilen yemekler sınırlandırıldı Batman’ın Kozluk Kaymakamlığı tarafından taziye evlerinde uygulama birliğini sağlamak üzere ilçe ve belde belediye başkanları, daire amirleri, kanaat önderleri, köy ve mahalle muhtarları ile toplantı yaparak taziye evleri ile ilgili taziye evlerini kullanma esaslarını belirledi. Yapılan toplantıdan sonra açıklama yapan Kaymakamı Ekrem Güngör, cenaze sahiplerinin ölen yakınlarının üzüntüsünü yaşamaktan ziyade, taziyeye gelenlere yemek verme ve yapma telaşına düştüklerini, taziyelerin cenaze sahiplerini maddi ve manevi anlamda zor duruma düşürmekte olduğunu söyledi. Cenaze sahipleri taziyelerini yapmak için borç para arayışına girmekte olduğuna değinen Kaymakam Güngör, "Cenaze sonrası taziye adetinin gösterişe dönüşmesi, abartılı lüks yemek verilmesi, cenazenin ve ölümün ikinci plana atılması, ölen kişinin aziz hatırasına saygısızlık olmakta, hem İslami değerlerimize hem de geleneklerimizle uyuşmamaktadır. Bu kapsamda bizlere, belediyelere, muhtarlarımıza ve kanaat önderlerimize gelen talepler ve şikayetler doğrultusunda taziye yemeği uygulamasını sadece çorba ikramı ile sınırlandırdık ve taziye evlerini kullanma esaslarını yeniden belirledik. Taziye evlerini kullanma esaslarının uygulanması ile hem cenaze sahibine yük olunmayacak, hem de ilçe geneli bir karar olduğu için herkes aynı şartlar altında taziyesini gerçekleştirmiş olacaktır” dedi.
Trabzon Onuachu: "İkinci yarı iyi bir karakter ortaya koyduk" Trabzonspor’un golcü oyuncusu Onuachu, Gaziantep FK maçının ikinci yarısında önemli bir karakter ortaya koyarak sahadan galibiyetle ayrıldıklarını söyledi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında sahasında Gaziantep FK’yı 4-2 mağlup eden Trabzonspor’da attığı 3 golle mükemmel bir geri dönüşe imza atan Onuachu, "Bugün 3 gol atmamda takım arkadaşlarım bana yardım etti. Onların yardımı olmasıydı ben de bu kadar gol atmayı başaramazdım. İlk yarıda biraz sıkıntılar yaşadık ama tecrübeli oyuncular olduğunuzda neler yapmanız gerektiği noktasında oyunu okumaya çalıştım. Neler yapmam gerektiği noktasında takım arkadaşlarımla birlikte ikinci yarıda bunları doğru uygulayarak 4-2 gibi bir skor ile sahadan ayrıldık. İkinci yarıda sahaya iyi bir karakter ortaya koyduk" dedi. Böyle gollerle geri dönmenin oyuncuya özgüven kazandırdığını belirten Onuachu, "Kolumdan yaşadığımız sakatlık nedeniyle yüzde yüz hazır olmasam da, elimden gelen en iyi mücadeleyi kulübüm ve arkadaşlarım için vermeye çalışıyorum. En iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum. Böyle gollerle geri dönmek özgüven için önemli bir katkı sağlar. Hem takım için hem benim için" diye konuştu. Sözleşmesiyle ilgili olarak ise Onuachu, "Bu soruya her zaman şu cevabı veriyorum. Bura da mutluyum tabii ki kalmak istiyorum ama sonuç olarak kulübümün vereceği bir karar var" ifadelerini kullandı. Gol krallığı yarışı ile ilgili bir soruya ise Nijeryalı oyuncu, "Bu kadar uzun süre sahalardan ve takımdan ayrı kaldıktan sonra gol yarışına dahil olmak o kadar kolay değil. Aylar sonra bende dönüş gerçekleştirdim ama ben her maçı kendi özelinde değerlendirmeyi, her maçı ayrı ayrı bakabilmeyi ve eğer o maçta gol atabilirsem takıma katkıda bulunmayı düşünüyorum" diye cevap verdi.