EKONOMİ - 18 Ocak 2021 Pazartesi 17:20

''Traktör satışlarında ve tarım sektöründe patlama yaşanıyor''

A
A
A
''Traktör satışlarında ve tarım sektöründe patlama yaşanıyor''

İş adamı Yiğit Can, ''Geçmiş yıllarda yaşanan ekonomik sarsıntıların sebebiyle durma noktasına gelen traktör satışlarında ve tarım sektöründe 2020-2021 senesinde patlama yaşanıyor'' dedi.

2021 yılı pandemi sebebiyle tarım sektörü açısından ciddi boyutta yönelim vadeden bir yıl olarak karşımıza çıkıyor. Koronavirüs sebebiyle yaşanılan pandemi sürecinde, insanların şehir hayatından ziyade kırsal kesime yönelmesiyle tarıma duyulan rağbet, beraberinde traktör satışlarını da getirdi. Yağışların sağlamış olduğu olanaklar ve dövizdeki düşüş eğilimiyle birlikte canlanan alım piyasası hakkında Konyalı İş adamı Yiğit Can açıklamalarda bulundu.

''İlk 6 ayda 500 milyon liraya yakın traktör satışı hedefliyoruz''

Traktör satışlarına değinen İş adamı Yiğit Can, ''Geçmiş yıllarda yaşanan ekonomik sarsıntıların sebebiyle durma noktasına gelen traktör satışlarında ve tarım sektöründe 2020-2021 senesinde patlama yaşanıyor. Koronavirüs sebebiyle şehirlerde uygulanan kısıtlamalar insanları şehir hayatından ziyade kırsal kesime yönlendirirken, tarıma duyulan rağbet, beraberinde traktör satışlarını da getirdi. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 200 artan traktör satışlarıyla birlikte, ilk 6 ayda 500 milyon liraya yakın traktör satışı hedefliyoruz'' dedi.

''Türkiye’nin traktör sektöründe en büyük filo satışını gerçekleştirdik''

Sektörde en büyük filo satışını geçekleştirdiklerini dile getiren İş adamı Can, ''Pandeminin traktör satışlarında uzun zamandır görülmeyen hareketliliği getirmesi üreticiyi her ne kadar sevindirse de üreticiler, alıcılara yetişemiyor. Tarımsal üretimin vazgeçilmezi olan traktörde her ne kadar üretim rakamları geçen yıllara göre artsa dahi tarıma yönelen şehircilere traktör yetişmiyor. Otomobil pazarında yaşanan fiyat artışı, traktör piyasasını da etkilemiş olmasına rağmen talepler kesilmedi. 2020’nin başından bu yana traktör fiyatlarındaki artışın yüzde 30’u bulması dikkat çekiyor. 2019 senesinde 21 bin traktör satışı gerçekleşirken, bu sayı geçtiğimiz 2020 senesinde 42 bini bulmuş durumda. Traktör alımındaki artışı vergi oranının otomobilden daha düşük oluşu da etkiliyor. Otomobil fiyatlarında yılbaşından bu yana yüzde 100'e yaklaşan fiyat artışlarına karşın, traktörde bu oranın daha düşük olmasının ve traktörlere uygulanan bir Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) bulunmuyor oluşunun da alımda rolü büyük. Sıfır kilometre traktörler yüzde 8 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanırken, ikinci el traktörde ise KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanıyor'' şeklinde konuştu.

''Traktör satışlarında ve tarım sektöründe patlama yaşanıyor''

''Dövizin düşüşü faiz oranını tetikledi''

Dövizin düşüşüne dikkat çeken İş adamı Can, ''Tarım hayatımızın vazgeçilmez temel parçalarından olduğu sürece sektöre yenilik kazandırmamız gerekiyor. Biz de yenilik kazandırmaya ve hedeflediğimiz satış adetlerini yakalamak için yeni yatırımlar, yeni yüzler, yeni teknolojiler sunmaya devam ediyoruz. Dövizde yaşanan düşüş yüz güldürdü fakat bu olay faiz oranlarını tetikledi, faiz oranlarında artışa sebep oldu. Hedeflerimiz doğrultusunda faizlerin artışı, ulaşmak istediğimiz rakamlara ulaşmamızı etkileyen bir durum değildir. Sonuç itibari ile yerimizde saymak yerine yeni teknolojileri tarıma kazandırarak tarım sektöründe yapılan temel yatırımların maliyetini minimuma düşürme ihtimali söz konusudur. Pandemi süreci halkımızın şehirlerden köylere inmesine ve üretime önem vermesini sağlamıştır. Şu an ilk 6 ayda 500 milyon liraya yakın traktör satışı hedefliyoruz. Üretim yapmak isteyen her kişi traktör sektörüne uğramak zorundadır. 2021 yılı tarımın ve tarımın vazgeçilmezi, traktör sektörünün ise altın yılı olacak diyebiliriz ki, bu iş zaten bizim işimiz. 4’üncü nesildir traktör satışı yapıyoruz” İfadelerini kullandı.

''Traktör satışlarında ve tarım sektöründe patlama yaşanıyor''

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Belediye meclisinde 5 madde komisyona gönderildi Zonguldak Belediye meclisinde gündeme gelen 5 madde oy birliği ile komisyonlara gönderildi. Zonguldak Belediye Meclisi Mayıs ayı ilk birleşimi Belediye Başkanı Tahsin Erdem başkanlığında belediye nikah salonunda yapıldı. Gündemde 5 madde ise oy birliği ile komisyonlara gönderildi. Mali Hizmetler Müdürlüğünün 2023 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesaplarının ve Cetvellerinin görüşülmesi hakkındaki yazısı görüşüler ilgili komisyona havale edildi. İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norma Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelikte B4 gurubunda yer alan Belediye kadrolarında yapılacak olan ihdas değişikliğine ait 1 sayılı cetvelin görüşülmesi hakkındaki yazısı okunarak komisyona gönderildi. Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünün Zonguldak Belediye Gelirleri Tarifesinin Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Hizmetleri Ücretleri bölümünde Su Ücret Tarifesi ve Atıksu Ücret Tarifesi konulu kısımların (B) bendinin "Engelli İndirimli Konut" şeklinde düzenlenmesi ve (J) bendinin eklenerek "Şehit Yakını ve Gazi İndirimli Konut" şeklinde düzenlenerek ücretlerinin belirlenmesi hakkındaki yazısı okunarak komisyona gönderildi. Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün Merkez İlçe sınırları içerisindeki Belediye mülkiyetinde veya hissesi bulunan taşınmazların, 29813290 sayılı kanun 10/C maddesi kapsamında hak sahipliği tespit edilen kişilere, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16’ncı maddesi uyarınca Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliğin 7’nci maddesi gereği yapı kayıt belgesi sahiplerine ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 17/3 maddesince parsel hissedarlarına tahsisen devir veya doğrudan satışlarına ilişkin ilgili kurumlarda yapılacak tüm iş ve işlemler için Belediye Encümeni ile Belediye Başkanı Tahsin Erdem’e yetki verilmesi hakkındaki yazısı okunarak komisyona gönderildi.
Ankara 77 ilde "SİBERGÖZ-37" operasyonu: Çevrimiçi Çocuk Müstehcenliği ve Tacizi ile Mücadele kapsamında 156 şüpheli yakalandı Çevrimiçi Çocuk Müstehcenliği ve Tacizi ile Mücadele kapsamında 77 ilde düzenlenen "SİBERGÖZ-37" operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 77 ilde Çevrimiçi Çocuk Müstehcenliği ve Tacizi ile Mücadele kapsamında düzenlenen "SİBERGÖZ-37" operasyonlarında 156 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "En hassas olduğumuz konuların başında çocuklarımızı korumak geliyor. Kara Vatan’da olduğu gibi Siber Vatan’da da sanal devriyelerimiz 7 gün 24 saat görevlerinin başında" diyen Bakan Yerlikaya, operasyonla ilgili şu ayrıntıları paylaştı: "Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlükleri Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerince; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak ve Bayburt olmak üzere toplam 77 ilde düzenlenen ’SİBERGÖZ-37’ operasyonlarında şüphelilerin; CPS (Çocuk Koruma Sistemi) ve NCMEC (Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi) isimli uluslararası kuruluşlarla yapılan çalışmalar sonucu; çocuklara ait cinsel içerikli fotoğrafları ve videoları bilgisayar ortamında indirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu çok sayıda dijital materyale el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."