GÜNDEM - 11 Temmuz 2020 Cumartesi 22:41

Tüberküloz hastasının harabe evde yaşam mücadelesi

A
A
A
Tüberküloz hastasının harabe evde yaşam mücadelesi

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde harabeyi andıran yıkık dökük bir evde zor şartlar altında yaşayan tüberküloz hastası Temel Ünal yardım bekliyor. Ünal, "Tek isteğim içerisinde insanca yaşayabileceğim tek odalı da olsa bir evim olsun istiyorum" dedi.

Altınçağ Mahallesi'nde ikamet eden ve hastalığı nedeniyle çalışamayan Temel Ünal (51) yaşam mücadelesini penceresinin camı olmayan, çatısı her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan, zemini toprak, mutfağı lavabosu olmayan yıkık dökük tek odada sürdürüyor.

Uzun yıllar önce şiddetli geçimsizlik nedeniyle eşinden ayrıldığını ve tek başına yaşadığını söyleyen 1 çocuk babası Temel Ünal, "Çay ocaklarında garsonluk yaptım, 5 yıl önce bir çatı montaj firmasında Mersin’de işçi olarak çalıştığım sırada rahatsızlanarak geçirdiğim mide ameliyatı sonrasında çalışamaz duruma geldim. Yaklaşık 1 ay önce de rahatsızlığım nedeniyle gittiğim sağlık kuruluşunda doktor tarafından yapılan tetkiklerde tüberküloz teşhisi kondu. Sağlık Bakanlığımızın yetkili sağlık kuruluşunca yakalandığım hastalığı atlatabilmem için tedaviye başlandı" diye konuştu.

Tüberküloz hastasının harabe evde yaşam mücadelesi

Herhangi bir geliri olmadığını, çalışamadığını ve zor durumda olduğunu söyleyen Ünal, "Geçimimi Sosyal Yardımlaşma Vakfından 3 ayda bir ödenen maddi destekle, yakın, tanıdık ve çevremdeki insanların yardımı ile geçinmeye çalışıyorum. Hastalığı nasıl olsa bir şekilde Allah’ın izni ile yener, bir iş bulur geçimimi yine sağlarım. Tek isteğim içerisinde insanca yaşayabileceğim tek odalı da olsa bir evim olsun. Sesimi duyan devlet büyüklerimizden ve hayırsever insanlarımızdan hayatta en çok yapmak istediğim ve bitiremediğim iki odalı evimi tamamlayabilmem için destek olmalarını istiyorum" dedi.

Rahatsızlığı nedeniyle nefes almakta ve konuşmakta zorluk çeken Temel Ünal, birçok kez kurum ve kuruluşlardan yardım talebinde bulunduğunu ancak bir destek alamadığını söyledi.

Necati İvgin
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Sokaklarda saldırgan köpek kalmayacak Düzce Belediyesi, başıboş ve saldırgan sokak köpekleri ile ilgili sorunu kökünden çözmek üzere harekete geçti. İlçelerde kurulacak ilkyardım merkezlerinde köpeklerin kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılarak, saldırganlıkları ve üremeleri kontrol altına alınacak. Düzce Belediyesi, ülke genelinde bir sorun haline gelen başıboş ve saldırgan sokak köpekleri konusunda Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışmaya imza atıyor. Düzce Belediyesi öncülüğünde, İl Özel İdaresi ve ilçe belediyeleri işbirliğinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yanı sıra hayvanseverlerin de destekleriyle izlenecek bir yol haritası oluşturulurken, il genelinde sorunun çözülmesi hedefleniyor. Yürütülecek süreç, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ilçelerde belirlenecek alanlarda ilkyardım merkezleri oluşturulacak. İl Özel İdaresi tarafından merkezin ihtiyacı olan ekipmanlar alınacak. Ayrıca veteriner hekim ve veteriner teknikerlerinin sayısı artırılacak. Bu merkezlerde başıboş ve saldırgan sokak köpekleri toplanarak kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılacak. Böylece hem saldırganlıkları azaltılacak hem de üremeleri kontrol altına alınmış olacak. “Bu sorunu kökünden çözüyoruz” Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, konuyla ilgili olarak “2019 yılında Türkiye’nin en modern hayvan barınağını Düzce’de kurmuş ve faaliyete geçirmiştik. Şimdi de sokaklarda başıboş ve saldırgan köpek bırakmamak için Türkiye’ye örnek olabilecek yeni bir çözüm ürettik. Düzce Belediyesi öncülüğünde, bütün ilçe ve belde belediyeleri, İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile hayvanseverlerden oluşan üçlü mekanizma tesis ettik. Bu mekanizma ile sokakta saldırgan köpek kalmayacak. Bu mekanizmanın özü kısırlaştırmayla hayvan sayısındaki artışın kontrol altına alınması, sokak hayvanının saldırganlığının rehabilite edilmesidir. Bu amaçla ilçelerde kısırlaştırma merkezleri kuruyoruz. Düzce Belediyesi’nin hayvan konukevi kısırlaştırma kapasitesini artırıyoruz ve bu sorunu kökünden çözüyoruz. Düzce’mize hayırlı olsun” dedi.