EĞİTİM - 02 Nisan 2021 Cuma 11:28

TÜBİTAK Türkiye finallerinde birincilik için yarışacaklar

A
A
A
TÜBİTAK Türkiye finallerinde birincilik için yarışacaklar

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencileri, TÜBİTAK yarışlarında 63 proje ile bölge finallerinde sergilenme aşamasını geçti.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencileri; psikoloji, coğrafya, biyoloji, fizik, kimya, yazılım, Türk dili ve edebiyatı ve tarih alanında 8 ayrı dalda projeleriyle Türkiye finallerinde yarışacak. Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven, Doç. Dr. Burcu Özsoy, Doç. Dr. Ali Görkem Yılmaz gibi alanlarının önemli temsilcileri, öğrencilere projelerinde destek oldu. “Bilimi, ifadeleri gözlemle kontrol edilebilen ve yanlışlanabilen bir düşünce sistemi olarak tanımlıyoruz” diyen Prof. Dr. Celal Şengör, “Bu bilimsel yaklaşım, özgür düşünce ile buluşunca projeler oluşur. TÜBİTAK yarışmaları, düşünmeyi, üretmeyi teşvik eder. Bizler de bu teşvike destek olabilirsek, yarınımız daha güçlü olur” dedi.

                         TÜBİTAK Türkiye finallerinde birincilik için yarışacaklar

Yarışmaya damga vuran bölgeler: Samsun’dan 5 derece, Ankara ve İstanbul’dan birincilikler

Bölgelerinde ödül alan ve Türkiye birinciliği için yarışacak İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji kampüsleri sırasıyla şöyle:

*Giresun Kampüsü öğrencisi Buğra Kemal Korkut, psikoloji alanında “Covid-19 döneminde lise öğrencilerinin teknoloji bağımlılıkları ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişki” projesiyle 1. oldu.
*Çanakkale Biga Kampüsü öğrencisi Ecem Rabia Kaplan, “Bursa’daki yapılaşma biçimi ve şehir dokusunun kentsel ısı adalarına etkisi” projesiyle coğrafya alanında 1. oldu.
*Eryaman Kampüsü öğrencileri İsmail Şenay ve Asrın Deniz Akdal, kimya alanında geliştirdikleri “Ekmekteki kimyasal katkı maddeleri yerine küf önleyici doğal bir alternatif: defneyaprağı” projeleriyle 1. oldu.
*Ataşehir-1 Kampüsü öğrencisi Caner Yılmaz, “Dijital biyoloji laboratuvarı” projesiyle biyoloji alanında 1. oldu.
*Acıbadem Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Dilara Demirkılıç ve Nil Öztürk, “Kuantum nokta ve likit lens modifiyeli organik solar panel” projesiyle fizik alanında 1. oldular.
*Samsun Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Alperen Gazioğlu, yazılım alanında “Pyhton Opencv ile maske denetimli kapı” projesiyle 2. oldu.
*Bursa Özlüce Kampüsü öğrencileri Ceren Çelik ve İlknur Aklan, “Boyutlandırılmış betimlemelerin içinde yaşamak” projesiyle Türk Dili ve Edebiyatı alanında 2. oldu.
*Halkalı Atakent Kampüsü öğrencisi Su Kaya, “Dünya gözümün önünde” projesiyle coğrafya alanında 2. oldu.
*Samsun Fen ve Teknoloji Lisesi - Kerime İrem Pıçaklı ve Ömer Yüksek, Fizik alanında geliştirdikleri “Açısal momentumun korunumu yasasının uzay egzersiz aletleri üzerinde kullanımının incelenmesi” projesiyle 3. oldu.
*Samsun Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Ayşenur Duman ve Simay Büşra Gers, Tarih alanında geliştirdikleri “Teknolojide şehrimin tarihi mekanlarını yaşatmak” projeleriyle 3. oldu.
*Samsun Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Mustafa Berkay Karademir ve Baransel Tağmaç Dolak, yazılım alanında geliştirdikleri “Yapay zeka ve makine öğrenmesi ile sporcu analizi 4.0” projesiyle 3. oldu.
*Çanakkale Kampüsü öğrencisi Kemal Eren Kızıl, biyoloji alanında geliştirdiği “Yapay zeka kullanarak kıymanın kokuşma analizini yapan android tabanlı bir elektronik burun geliştirilmesi” projesiyle 3. oldu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Hitit’in “Anne Üniversitesi" başladı Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Hitit Anne Üniversitesi başladı. Bu yıl Çorum Valiliği ile Alaca, Bayat, Boğazkale ve Laçin Kaymakamlıkları işbirliğinde hayata geçirilen Hitit Anne Üniversitesine 65 anne ve anne adayı katılıyor. Programa katılan kursiyerlere Hitit Üniversitesi kampüslerindeki derslikler ve laboratuvarlarda mikrobiyoloji, ev kazaları, ebru atölyesi, müzik atölyesi, bağımlılıkla mücadele, eşler arası iletişim, akılcı ilaç kullanımı, kültürümüzde kadın ve aile konularında eğitimler verilecek. Eğitimler sonrasında ise Hitit Anne Üniversitesi 2024 yılı öğrencileri için mezuniyet töreni düzenlenecek. İlk ders öncesi öğrencilerle bir araya gelen Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Anne Üniversitesi ile kişisel gelişime katkı sağlamak, aile içi iletişim, ebeveynlik gibi konularda farkındalığı geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Önceki yıllardan farklı olarak Hitit Anne Üniversitesinin bu yıl Alaca, Bayat, Boğazkale ve Laçin ilçelerinden 65 anne ve anne adayına yönelik gerçekleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Baykam, “Hitit Üniversitesi olarak topluma hizmet faaliyetleri çerçevesinde etkinlik ve programlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu noktada en önemli programlarımızın başında da Anne Üniversitesi programı geliyor. Hitit Anne Üniversitesini bu yıl Çorum Valiliğimiz ile işbirliği içinde farklı bir konseptte düzenliyoruz. Valilik ve üniversite olarak ilçelerimizdeki kadınlarımıza da bir dokunuş yapmak istedik. 4 ilçemizden 65 anne ve anne adayımızı misafir ediyoruz. Yine mikrobiyolojiden akılcı ilaç kullanımına, ebrudan müzik atölyesine kadar farklı alanlarda eğitimler düzenliyoruz. Amacımız, kursiyerlerimizin hem kişisel gelişimlerine katı sağlamak hem de hafızalarda yer edinecek güzel bir anı bırakmak. Bu çerçevede başta Çorum Valiliğimiz olmak üzere Alaca, Bayat, Boğazkale ve Laçin Kaymakamlığına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. 2024 yılında aramıza katılan değerli anne ve anne adaylarımıza keyifli ve faydalı bir ders dönemi diliyorum.” şeklinde konuştu. Anne Üniversitesi’nde dersler 13 Mayıs’ta sona erecek. Hitit Anne Üniversitesinden mezun olacak kadınlar için 14 Mayıs günü de mezuniyet töreni düzenlenecek.