SAĞLIK - 05 Aralık 2017 Salı 01:16

Tümörlerin küçülmesini sağlayan yeni bir metot geliştirildi

A
A
A
Tümörlerin küçülmesini sağlayan yeni bir metot geliştirildi

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedime Serakıncı tümörü küçültebilen yeni bir yaklaşım buldu.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye, İngiltere, Fransa, İran, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 600’ü aşan katılımcı ile Fethiye’de düzenlenen “15.Ulusal Tıbbi Biyoloji ve Genetik Kongresi”ne, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı aynı zamanda Centre of Excellence ve Genetik ve Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Başkanı olan Prof. Dr. Nedime Serakıncı konuşmacı olarak katıldı.

Tümörlerin küçülmesini sağlayan yeni bir metot geliştirildi

Kanserde moleküler mekanizmalar, kök hücre ve rejeneratif tıp, gen tedavisi, hastalıkların moleküler temelleri, sinir bilim, tıbbi biyolojide güncel konular, genetik ve kardiyoloji eğitimi ile tıp eğitimi, biyolojik ilaç gelişimi ve biyoteknoloji gibi farklı araştırmaların yer aldığı kongrede, Prof. Dr. Nedime Serakıncı, “Mezenkim Kök Hücrelerin Kansere Yönelik Genetik Tedavi İçin Modellenmesi” başlıklı sunumu yaptı.

Sunumunda, mezenkim kök hücrelerin genetik tedavi ile radyoterapiye duyarlılığının 2 kat artırmasını sağlarken bu hücrelerin kematerapötik ajaları kanserli dokuya taşmasını sağlayarak tümorün boyutunun 3 hafta gibi bir sürede üçte biri oranında küçültebilen yeni bir yaklaşım bulduklarını açıkladı. Konuşmasının katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan Prof. Dr. Serakıncı, ayrıca bu yöntemle hücrelerin senesens yolu ile hücre ölümüne gittiklerini gösterdiklerini de açıkladı. 

Prof. Dr. Serakıncı ilk kez TRF2 baskılanmasının telomer destabilizasyonu yaratarak insan mezenkim kök hücrelerinin radyosensitivitesini 1.5-2 kat artırılabileceğini gösterirken bu çalışmanın radyoterapide yeni bir araç olabileceğini aynı zamanda TRF’ baskılanmış hücrelerin Kekik bitkisinden elde edilen esensiyal yağla muamele edildiğinde senesense yolu ile hücre ölümünün artırdıklarını duyururken kök hücre bazlı kombinasyonel tedavilerin kanserle müdalede yeni bir yol olabileceğini belirterek konuşmasını tamamladı. Ayrıca, bu yaklaşımın henüz klinik uygulamaya hazır olmadığını ancak klinik uygulamalara yeni bir yaklaşım getirdiğini belirtti. 

Prof. Dr. Serakıncı, kanser kök hücre alanında bilime damgasını vuran çalışmalar yaptı
Prof. Dr. Nedime Serakıncı, Mezenkimal kök hücrelerin tümör yapma potansiyelini dünyada ilk kez gösteren ve aynı zamanda kansere karşı mücadelede mezenkimal kök hücrelerin kemoterapötik ajanların ulaşımını sağlayacak birer taşıt hatta güdümlü birer füze gibi kullanılabileceğini gösteren ilk bilim insanları arasında yer alan çalışmaları ile kanser kök hücre alanında bilime damgasını vuran sayılı bilim insanları arasında yer almaktadır.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.