ÇEVRE - 19 Temmuz 2015 Pazar 10:42

Tunceli’de ölü Anadolu Parsı bulundu

A
A
A
Tunceli’de ölü Anadolu Parsı bulundu

Tunceli’nin Pülümür ilçesinde Anadolu parsı olduğu tahmin edilen hayvan leşi bulundu.

Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı Boğalı köyü Karagöz Deresi’nde uzun zaman önce öldüğü sanılan Anadolu parsı yavrusunun bulunması üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerine haber verildi. Civar köylüleri, Anadolu parsının bölgede var olduğunu büyüklerinden duyduklarını dile getirirken, Anadolu parsı olma ihtimali yüksek olan leş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi ekipleri tarafından incelenmek üzere bulunduğu alandan alındı.

Anadolu parsının bulunduğu bölgede incelemelerde bulunan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Barış Yıldırım, "Yaptığımız harici gözlemlerden çıkardığımız sonuç tespit edilen canlının Anadolu parsı veya leoparı olarak bilinen türün yavrusu olabileceği şeklinde. Baş, tırnak, kuyruk yapısı ve vücut yapısı birlikte değerlendirildiğinde Anadolu Parsı olması ihtimali yüksek. Kesin sonuç ancak uzmanlarca yapılacak araştırmalar sonucu açığa çıkabilecek" dedi.

Tunceli’de özellikle Munzur Dağı eteklerinden zengin endemik hayvan türleri bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, "Başta Kocatepe olmak üzere Dersim’de Anadolu parsının yaşadığı yönünde yöre insanlarının anlatımları var. Bu türün burada yaşıyor olabileceğine ilişkin bilimsel araştırmalar var. En son Munzur havzasında yürütülmesi planlanan madencilik projeleri için mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda da bölgede Anadolu parsının yaşam bulduğuna ilişkin işaretler olduğu ifade edilmişti. Şayet Anadolu parsının olduğu saptanırsa bölgedeki madencilik, baraj ve HES projelerinin derhal iptal edilmesi gerekiyor. Çünkü bu türün yeryüzünde neslinin tükenmeye yakın olduğu biliniyor. Bern sözleşmesine göre bilimsel anlamda da korunması gerekiyor. Buradan bilim çevrelerine, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne sesleniyoruz. Yöre sakinlerinin anlatımlarından çıkan sonuç burada Anadolu parsının yaşadığı ortaya çıkıyor. Bu bölgede ciddi bir araştırma yapılması gerekiyor. Bölgeye yönelik çok sayıda proje var. Avcılık ve diğer faaliyetlerin önünün alınması maksadıyla ciddi bir araştırma yapılması ve tedbir alınması gerektiği inancındayız" diye konuştu.  

ERCAN TOPAÇ - İSMAİL YOLERİ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir