SAĞLIK - 27 Temmuz 2015 Pazartesi 13:16

Tüp bebekte ERA yöntemi başarıyı artırıyor

A
A
A
Tüp bebekte ERA yöntemi başarıyı artırıyor

Tüp bebek tedavisi başarıyı artırmak için kullanılan yeni yöntemlerden bir tanesinin de ERA yöntemi olduğunu söyleyen Op. Dr. Figen Sungar, defalarca tüp bebek denemiş ve gebelik elde edememiş hastalarda ERA yöntemi ile başarıya ulaştıklarını söyledi.

Hisar Intercontinental Hospital'ın İnfertilite ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Figen Sungar, Türkiye'de yeni yaygınlaşmaya başlayan ve tüp bebek tedavisi başarıyı artırmak için yeni yöntemlerden bir tanesi olan 'ERA yöntemi' ile ilgili bilgi verdi. Sungar, 'Endometrial Receptivity Assay' (ERA) yöntemi ile rahim iç zarının ne zaman embriyoyu kucaklamaya hazır olduğunu önceden tespit edebildiklerini belirtti. Defalarca tüp bebek denemiş ve gebelik elde edememiş bazı hastalarda ERA yöntemi ile gebelik elde edilebildiğini söyleyen Sungar, “Örneğin hasta daha önce üç kez tüp bebek denemişse ve bu üç denemede ortalama dört tane iyi kaliteli ve sağlıklı embriyo hastaya yerleştirilmişse ve hasta hala gebe kalamadıysa bu gerçekten önemli bir sorun demektir. Hiçbir sorun yok bebek yapabiliyoruz. Rahime koyabiliyoruz. Fakat bir türlü tutunmuyor. O zaman embriyodan kaynaklanmayan ama rahimden kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Bu sorunun ne olduğu araştırılmış ve ERA yönteminde rahim iç zarından alınan ufak bir parça genetik analiz yapılmış. Genetik analizden kasıt yaklaşık 200 gen taraması yapılmasıdır. Bu analizlerin sonrasında da rahim iç zarının ne zaman o bebeği kucaklayabileceği ortalama bir zaman tespit edilmiştir” diye konuştu.

HASTALARA UYGULANMASI
ERA yönteminin uygulaması ile ilgili olarak Sungar; “Hastanın rahim iç zarından çok ufak bir örnek alıyoruz. Bu örnek alınırken hastaya genel anestezi vermemiz gerekmiyor. Lokal anestezi ve sakinleştirici bir iğne ile tedaviye kolaylıkla alabiliyoruz. Ardından genetik analize gönderiyoruz. Genetik analiz rahmin bize o anda bebeği kucaklamak için uygun olup olmadığını söylüyor. Eğer gerçekten o gün uygunsa hastaya transferi planlayabiliyoruz. Bu işlem için embriyoları dondurup saklıyoruz. Eğer gün uygunsa bir ay sonra aynı gün embriyoları çözerek anne rahmine yerleştirmeye çalışıyoruz”.
Yüz güldürücü sonuçların önemli olduğunu belirten Dr. Figen Sungar, bütün dünyada kabul edilen bir yöntem olduğu için ERA yöntemini uyguladıklarını belirtti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.