EKONOMİ - 03 Temmuz 2017 Pazartesi 16:41

Türk bankacılık sektörünün aktif toplamı Mayıs'ta yüzde 7,3 arttı

A
A
A
Türk bankacılık sektörünün aktif toplamı Mayıs'ta yüzde 7,3 arttı

BDDK Mayıs ayı verilerine göre sektörün aktif toplamı 2016 yıl sonuna göre yüzde 7,3 artışla 199 milyar 984 milyon TL oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2017 yılı Mayıs ayı Türk bankacılık sektörünün konsolide olmayan ana göstergelerini açıkladı. Bankalar tarafından kuruma raporlanan verilere göre; Mayıs 2017 döneminde Türk Bankacılık Sektörünün aktif büyüklüğü 2 trilyon 931 milyar 21 milyon TL olarak gerçekleşti.
Sektörün aktif toplamı 2016 yılsonuna göre yüzde 7,3 artışla 199 milyar 984 milyon TL olurken, Mayıs 2017 döneminde en büyük aktif kalemi olan krediler 1 trilyon 889 milyar 158 milyon TL, menkul değerler 366 milyar 245 milyon TL oldu. 2016 yılsonuna göre krediler yüzde 8,9 oranında artarken, menkul değerler toplamı yüzde 4,2 oranında arttı.

Bankaların kaynakları içinde, en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat 2016 yılsonuna göre yüzde 7,3 artışla 1.559.528 milyon TL oldu. Mayıs 2017 döneminde sektörün dönem net kârı ise 21 milyar 173 milyon TL, sermaye yeterliliği standart oranı yüzde 16,7 seviyesinde bulundu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak halkı akıllı durakla tanışacak Uşak Belediyesi vatandaşın konforunu artırmak için kentin çeşitli noktalarına yerleştirmek üzere akıllı durak imalatına başladı. Özellikle büyükşehirlerde sıklıkla görülen ve otobüs bekleyen vatandaşların konforu için büyük önem taşıyan akıllı duraklar, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın talimatıyla bundan böyle Uşak halkına hizmet vermeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından belediye atölyesinde hazırlanan ilk akıllı durağı yerinde inceleyen ve aynı zamanda tanıtımını yapan Başkan Yalım; kentin çeşitli noktalarına bu duraklardan yerleştireceklerini söyledi. Akıllı durak üretimini artıracaklarını ve seri şekilde kente yayacaklarını ifade eden Başkan Yalım; “Özellikle öğrencilerimizin ve işçilerimizin yoğun olarak beklediği ve ulaşımın hareketli olduğu noktalara yerleştireceğiz. Bu duraklar sayesinde; otobüslere, okul servislerine ve işçi servislerine binmek için bekleyen vatandaşlarımız hava şartlarından etkilenmeden vakit geçirebilecek. Aynı zamanda özellikle kadınlarımız ve öğrenci kardeşlerimiz güvenli bir ortamda hiç korkmadan otobüslerini bekleyebilecek” dedi. Tam donanımlı ve güvenli bir sistem İçerisinde bulunan klima sayesinde vatandaşları yaz aylarında sıcaktan kış aylarında ise soğuktan koruyacak olan akıllı duraklar, ferah oturum alanı ve güvenli yapısı ile dikkat çekiyor. Akıllı duraklar sadece konfor anlamında değil güvenlik noktasında da üst düzey bir performans sunuyor. Tavanda yer alan güvelik kameraları ile emniyet güçleri tarafından 7/24 izlenen akıllı durak kabinleri; muhtemel bir sorun halinde direkt olarak polisin müdahalesine imkan sağlıyor. Aynı zamanda Uşak Belediyesi ekipleri tarafından da sürekli takip edilecek olan akıllı duraklar; sağlam yapısı sayesinde halkın yağmur, kar, güneş ve rüzgâr gibi etkenlerden etkilenmesini önlüyor.
Antalya Muratpaşa’da web yazılımı eğitimlerine başvurular başladı Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nde (ASSİM), 18 yaş ve üzeri için web yazılım eğitimi başvuruları başladı. Teknoloji alanında yeni iş fikirleri ve yeni girişimlerin gelişerek ekonomik faydaya, dönüşmesi süreçlerinde fiziksel ortam, makine ve ekipman desteği sağlayan ASSİM Teknoloji Merkezi yeni açılan eğitim alanlarıyla teknoloji meraklılarını ağırlamaya devam ediyor. Web tasarımı, oyun yazılımı, üç boyutlu modelleme alanlarında eğitim veren merkez 80 öğrencisiyle robotik kodlama eğitimlerine de devam ediyor. Verilen eğitimde robotik kodlama için genel bir temel oluşturmak ve yetenekli öğrencilerden özel bir grup oluşturarak bu öğrencilerin üreteceği özel projelerle yarışmalara katılmak hedefleniyor. Eğitimi tamamlayan öğrencilere ise mayıs ayı sonunda sertifika verilmesi planlanıyor. Bunun yanı sıra inovasyon merkezlerinde genç girişimcilere ofis imkanı tanınmasının ardından kendini eğitimler doğrultusunda ilerletmeyi başaranlar hazırladıkları çeşitli yazılımları yurt dışına ihraç ederek ekonomilerine katkıda bulunuyor. ASSİM Teknoloji Merkezi, açacağı web yazılımı eğitimiyle de Antalya’da yazılımcı ekosistemine istihdam oluşturmak üzerine köprü görevi görmeyi ve insanlara yeni iş imkanları oluşturmayı hedefliyor. Eğitime katılmak isteyen yazılım alanına ilgi duyan 18 yaş ve üzeri gençlerin 20 Mayıs tarihine kadar Turunç Masa üzerinden başvurularını tamamlaması gerekiyor.
Muğla Yabancı Diller Yüksekokulları yöneticileri MSKÜ’de buluşacak Her yıl düzenlenen Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticileri toplantısı, bu yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Yabancı Diler Yüksekokulu ev sahipliğinde yapılacak. 16-18 Mayıs 2024 tarihlerinde yapılacak toplantıya Türkiye’nin 206 devlet-vakıf üniversitesinden müdür, müdür yardımcısı, bölüm başkanı, program koordinatörü ve yüksekokul sekreterleri katılacak. Düzenlenen bu toplantıda yabancı dil eğitimindeki sorunlar ve çözümler ele alınacak. Bu yıl daha çok yapay zekânın dil öğretiminde kullanımı ve sorunları üzerinde durulacak. Toplantının son gününde yapılan tartışmalardan elde edilen sonuçlar, rapor haline getirilerek ilgili kurumlara sunulacak. Ayrıca Türkiye’de dil öğretimi konusunda faaliyet gösteren bütün yayınevleri de bu toplantıya, son eğitim-öğretim materyallerini tanıtmak ve bilgi vermek amacıyla katılım sağlayacak. “Hem üniversitemizin hem de kentimizin tanıtımına katkı sağlayacak” Yaklaşık bir yıldır yoğun bir şekilde bu toplantıya hazırlandıklarını söyleyen MSKÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Murat Keçiş, "Geçen yıl Bartın Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli toplantıda, bu yıl XVI. Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticileri Platformu Toplantısı için Üniversitemizde düzenlenmek üzere aday olunmuş ve yapılan seçimde bu yılki toplantının, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde düzenlenmesine karar verilmişti. Yaklaşık bir yıldır yoğun bir şekilde bu toplantının hazırlıklarını sürdürmekteyiz. Toplantının en önemli amacı, dil öğretiminin daha modern usullerle nasıl yapılması gerektiği noktasında gelişmeleri takip edebilmektir. Ayrıca Yabancı Diller Yüksekokullarının bazı yapısal sorunlarına çözümler bulmaya çalışmaktayız. Bu çerçevede bu yıl daha çok yapay zekâ uygulamalarına önem vererek teknoloji ile dil eğitimini tartışmaya açtık. Yine İngilizce dışında diğer dillerin eğitimi ve bu alanlarda karşılaşılan sorunları biraz daha ön plana çıkartmak istedik. Bu kadar geniş katılımlı bir toplantının Üniversitemizde düzenlenecek olması hem Üniversitemizin hem de kentimizin tanıtımına ciddi katkı sağlayacaktır. Toplantımızın son günü olan 18 Mayıs’ta bütün katılımcılarla Kaunos Antik Kentine kültür gezisini de koyarak Muğla’mızın güzelliklerinden birini göstermek istedik” diye konuştu.