EKONOMİ - 26 Nisan 2013 Cuma 10:27

Türk firmasından Avrupa’da önemli başarı

A
A
A
Türk firmasından Avrupa’da önemli başarı

Almanya, Kibarlı Doğal Sağlık Ürünleri firmasının ürettiği "Kibarlı Panax" isimli gıda takviyesinin, 'damar tıkanıklığına karşı yardımcı bitkisel ürün' olarak satılmasına onay verdi.

İSTANBUL

Kibarlı Panax, Almanya‘da gıda takviyelerinin bileşenlerini incelemek ve sağlık beyanına izin vermekle görevli Bilim Komisyonu tarafından "Damar tıkanıklığına karşı ve damar tıkanıklığının sebep olduğu risklere karşı yardımcı ürün" olarak onaylandı. Bu onayın ardından Almanya Gıda ve Tarım Bakanlığı da, Kibarlı Panax'n OTC gıda takviyesi olarak üretilip satılmasına izin verdi.
Türkiye’de Dr. Mustafa Eraslan ve Ecz. Mustafa Tekin tarafından formülize edilen, Türk Firması Kibarlı tarafından Almanya‘da satışa sunulan bitkisel ürün etiketinde de "Ginseng kökünün etken olan maddesi ginsenosit, deneylerde damar tıkanıklığına karşı etki gösteriyor. Ayrıca ginsenositin yaptığı bu etkiyi, çoban çökerten ve yulaf güçlendiriyor" yazısının yer almasına karar verildi.
Alman makamlarının etikete konmasına karar verdiği bir diğer ifade de şöyle:
"Özel tedavi amaclı diyet gıda takviyesi (tamamlayıcı dozajlı diyet) damar tıkanıklığına karşı ve sebeb olduğu riskler için… (kalp vs)"

ERASLAN: "DÜNYA ŞİFALI BİTKİLERE YÖNELİYOR"

Türkiye'nin en önemli gıda takviyesi üreticilerinden biri olan Kibarlı Doğal Sağlık Ürünleri'nin uluslararası düzeydeki bu başarısını, ürünleri fomülize eden Dr. Mustafa Eraslan değerlendirdi. Şifalı bitkilerden yapılan ürünlere tüm dünyada ilginin giderek arttığına, Uzakdoğu’nun ardından özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde, tüketicilerin bu ürünleri kullanımının kimyasal içerikli ürünlerden çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Eraslan, Türkiye'de ise bu sektörün önüne çıkarılan yasal engellerden yakındı. Eraslan şöyle konuştu:
“Ben Türkiye'de çok düşük olan bu oranın hızla yükselmesi gerektiğine inanıyorum. Yaklaşık 23 yıldır bu alanda çalışıyorum. Bu çalışmalarımın ülkeme ve milletime ciddi katkıları vardır. Önümüz açılsa çalışmalarımı hızla geliştiririm, hem halkımız, hem de Sağlık Bakanlığı bütçesi çok büyük fayda görür. Ancak, ülkemizde maalesef yeni çalışma yapan, yeni şeyler geliştiren insanlar, desteklenmek bir tarafa bir çok problem ile karşılaşıyorlar. Kabul edelim ki Batı ülkelerinde, yeni şeyleri araştırıp geliştiren insanlar bizzat devlet tarafından desteklenmektedir. Her türlü yeni gelişmenin Batı'dan geleceğini beklemek, Batı'dan gelmeyen yeni fikirleri safsata, Batı'dan gelen fikirleri bilimsel kabul etmek, hem bize yakışmıyor, hem de zarar veriyor. Ülkemde verdiğim mücadelenin onda birini batılı ülkelerde versem, çalışmalarım şu an çok daha farklı yerlerde olurdu. Bugün beni kendi ülkesine çalışma yapmam için davet eden bazı Batılı devlet adamları var. Ben ülkemi seven ve ülkeme hizmet etmek isteyen bir insanım. Bu konuda devletin üzerine düşeni yapıp işin önünü açmaya yönelik gerekli yasal düzenlemeleri yapacağına da inanıyorum, inanmak istiyorum.“

“BİTKİSEL ÜRÜN KULLANIMI AVRUPA'DA YÜZDE 50, TÜRKİYE'DE YÜZDE 3”

Avrupa'da eczanelerin cirolarının yüzde 40 - 60'ını bitkisel kökenli ürünler oluşturduğunu belirten Dr. Mustafa Eraslan, “Aynı zamanda Avrupa'da bitkisel gıda takviyeleri, eczane dışında marketlerde ve ‘drugstore’ denilen sağlık ve SPA ürünleri merkezlerinde de yoğun şekilde satılmaktadır. Yani Avrupa'da sağlık alanında kullanılan ürünlerin yüzde 50'sinden fazlası bitkisel ürünlerdir. Türkiye'de bu oran henüz yüzde 3'tür. Bu dünya ortalamasına göre çok düşük bir oran. Üstelik bu noktaya da son bir kaç yıl içinde gelinmiştir ve bunda bizim katkımız oldukça büyüktür” ifadelerini kullandı.

KİBARLI: “DOĞAL SAĞLIK ÜRÜNLERİMİZ YAKINDA TÜM AVRUPA’DA OLACAK”

Öte yandan Kibarlı Panax’ın bu başarısıyla ilgili olarak firma yönetiminden de bir açıklama geldi. Kibarlı Doğal Sağlık Ürünleri Hukuk Başmüşaviri Avukat Lütfullah Önder, “Türkiye'de önümüze sürekli yasal engellerin çıkması nedeniyle firma yöneticilerimiz Avrupa pazarına da girmeye karar verdi. Almanya Gıda Tarım Bakanlığı, ürünlerimizin ‘OTC gıda takviyesi’ olarak satışına izin verdi. Kibarlı ürünleri inşaallah yakın zamanda Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren bir çok bitkisel ürün mağazasındaki yerini alacaktır” açıklamasında bulundu.

“SAHTE VE TAKLİT PANAX’A DİKKAT”

Almanya’nın damar tıkanıklığına karşı yardımcı ürün beyanıyla satılmasına izin verdiği ürünlere halkın gösterdiği rağbetin giderek artması üzerine, Türkiye’de bu ürünün çok sayıda taklit ve sahtesinin piyasaya sürüldüğüne de dikkat çeken Av. Lütfullah Önder, vatandaşlara ‘kendi sağlığınız için bu konuda çok dikkatli olun’ çağrısında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Başkan Hürriyet Anıtkabir’i ziyaret etti İzmit Belediyesinde 2’nci dönemine başlayan Başkan Fatma Kaplan Hürriyet Anıtkabir’i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Hürriyet, "Size söz veriyorum, görevimi layıkıyla yerine getirmek için durmadan, yorulmadan çalışacağım" dedi. Yeni yönetim kadrosunu oluşturan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Anıtkabir’i ziyaret etti. Çınar Çocuk Evi ve Çınar Akademi öğrencileri ile birlikte Aslanlı Yolu geçen Başkan Hürriyet mozoleye çelenk sundu. Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Başkan Hürriyet, "Aziz Atatürk. 16 Ocak 1923’te Cumhuriyet’i kuracağınızın müjdesini verdiğiniz, ilk ve tek basın toplantısı yaptığınız, kadınlara seçme seçilme hakkının eninde sonunda verileceğini ilk kez müjdelediğiniz güzel İzmit’imiz sayenizde müjdelerin şehri olmuştur. Siz İzmit’i, İzmit sizi çok sevdi. İzmit’i yönetmek üzere kıymetli İzmitliler tarafından belediye başkanı olarak ikinci dönemime başlamanın verdiği onur ve sorumlulukla manevi huzurunuzdayız. İlkeleriniz ve devrimleriniz, yolumuzu aydınlatan birer meşale olarak önümüzde durmaktadır. Hedefimiz, sizin ’En büyük eserim’ dediğiniz Cumhuriyet’i korumak ve ileriye taşımak olacaktır. Bu kutsal görev yolunda bana güç veren değerlerinizi, adaletinizi ve bilgeliğinizi her daim hatırlayacağım. Size söz veriyorum, görevimi layıkıyla yerine getirmek için durmadan, yorulmadan çalışacağım. Ruhunuz şad olsun" dedi.
Burdur Burdurlu öğrenciler Yörük kültürünü yaşayarak öğrendi Burdur’un Tefenni ilçesinde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine BESTE projesi çerçevesinde öğrencilere Yörük kültürünü aşılamak amacıyla temsili Yörük yaşantısı etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Yörük çadırında Yörük çalgıları eşliğinde yöresel türküler söylenirken yüzlerce öğrenci aynı anda yöresel halk oyunlarını oynadı. Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda başlatılan "Burdur’da Etkin Sürdürülebilir Tamamlayıcı Eğitim Projesi (BESTE)" çerçevesinde yıl boyunca öğrencilere yönelik çeşitli etkinlikler ve eğitim faaliyetleri düzenlendi. Proje çerçevesinde öğrencilere müfredat haricinde kişisel gelişimlerine de katkı sağlamak hedefleniyor. Burdur’un Tefenni ilçesinde bulunan Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilere Teke yöresinin ata kültürü olan Yörük kültürünü aşılamak amacıyla okul futbol sahasında temsili Yörük yaşantısı etkinliği düzenlendi. Futbol sahasına kurulan Yörük çadırında Yörük çalgıları olarak bilinen sipsi, cura, kabak kemane ve saz eşliğinde yöresel türküler söylenirken bir yandan da Yörüklerin günlük yaşamlarında kullandığı malzemeler ve binek hayvanları olan develer ile öğrencilere atalarının yaşantısı tanıtıldı. Yörüklerin başlıca yemeklerinden olan etki pilav, yayık ayranı ve gözlemelerin de dağıtıldı etkinlikte öğrenciler hep birlikte yöresel halk oyunlarını oynayarak unutulmaz bir an yaşadı. Etkinlikte konuşan Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Feyyaz Korkmaz, "ESTE projesi çerçevesinde öğrencilere Yörüklerin nasıl yaşadığını aktarmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenledik. Düzenlediğimiz bu etkinlikte Yörük kültürünün nasıl olduğunu, Tefenni halkına ve öğrencilere güzel bir şekilde aktarmaya çalıştık. Kültürümüzdeki bu yöredeki sipsi, yayık ayranı, Yörüklerin kullandığı elbiseler, hayvanlar olsun bunları öğrencilere ve Tefenni halkına tanıtmaya çalıştık. Güzel bir program oldu, inşallah devamını da getireceğiz" dedi.