EKONOMİ - 18 Ağustos 2017 Cuma 16:46

Türk müteahhitleri 2016’da rekor kırarak 46 firma ile dünya ikincisi

A
A
A
Türk müteahhitleri 2016’da rekor kırarak 46 firma ile dünya ikincisi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Uluslararası müteahhitlik sektöründe yıldızımız parlamaya devam edecek. Bugün 46 firma ile dünya ikincisi olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aynı zamanda dünyanın ilk 100 firmasına bu yıl ilk defa 10 firmayı sokmayı başaran sektörümüz göğsümüzü kabartmıştır" dedi.

Bugün yayımlanan verilere göre 2016 yılı itibarıyla dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 46 Türk firması yer aldı. Buna göre Türkiye, Çin’in ardından 2'nci sırada yer alıyor. Geçen yıl büyükler liginde 40 firma ile yer alan sektör, 2016 yılında bir rekor kırarak tarihinde ilk defa 46 firmayı büyükler ligine soktu.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Uluslararası müteahhitlik sektöründe yıldızımız parlamaya devam edecek. Bugün 46 firma ile dünya ikincisi olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aynı zamanda dünyanın ilk 100 firmasına bu yıl ilk defa 10 firmayı sokmayı başaran sektörümüz göğsümüzü kabartmıştır. 2016 yılında yüzde 6,4 daralan uluslararası müteahhitlik hacmine rağmen, Türk firmalarının gelirlerini 23 milyar dolardan 25,6 milyar dolara çıkarabilmesi de bu sektörde bir dünya gücü olma yolunda ilerlediğimizi göstermektedir" ifadelerini kullandı.

"Almanya ve Japonya firmalarını geride bırakan Türk müteahhidi ve Türk işçisidir" diyen Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bizleri asıl mutlu eden gelişme, uluslararası müteahhitlerimizin kazandığı ihale hacminin, dünyanın en büyük 250 firmasının kazandığı toplam ihale hacmi içinde payını yüzde 4,7’den yüzde 5,5’ine yükseltmesidir. Türk müteahhitleri, dünyanın en riskli, en zor coğrafyalarında işlerini başarıyla sonuçlandırarak haklı bir ün elde etmiş, 2016 yılında ihale hacminde sektörde dünya devleri olan Almanya ve Japonya’yı geride bırakarak dünyada 7'nci sıraya yükselmiştir. Bu başarı Türk müteahhitleri ve Türk işçilerinindir. Amacımız her sektörde kendi küresel devlerimizi ortaya çıkarmak. Küresel ekonomide, etken bir ülke olmak için Ekonomi Bakanlığı olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Teşvik sistemimizden, ihracat destek sistemimize ve Eximbank’a kadar alanda bu hedefe kilitlendik. Müteahhitlik sektörümüz bunu başardı, diğer sektörler de bunu başaracak. Binlerce yıldan gelen muhteşem ve kadim kültürümüz, sanatımız ve değerlerimiz ile birlikte sektörlerimizi, markalarımızı, başarılarımızı ve iddiamızı başta kültür coğrafyamızda olmak üzere her yerde görünür kılacağız. Nihai hedefimiz dünyanın neresinde olursa olsun eline bir ürünü alan bir tüketicinin şu yazıyı görmesidir: Made in Türkiye." 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de polis minibüsü kaza yaptı: 1 polis memuru yaralı Mersin’in Erdemli ilçesinde görev dönüşünde olduğu belirtilen polis minibüsü yağmurla kayganlaşan yolda kaza yaptı. Yoldan çıkıp refüjdeki aydınlatma direğine çarpan minibüsün şoförü polis memuru R.A.T. itfaiye ekiplerince sıkıştığı yerden çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Kaza ilçe merkezine 8 kilometre mesafede bulunan Limonlu Mahallesi’ndeki Şehit Polis Cem Tayfun Kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre polis memuru R.A.T. yönetimindeki çevik kuvvete ait olduğu belirtilen minibüs, görev dönüşünde D-400 karayolunun Mersin Antalya istikametinde seyir halindeyken yağmurla birlikte kayganlaşan yolda sürücüsünün kontrolü kaybetmesi sonucu refüjdeki aydınlatma direğine çarptı. Polis memuru R.A.T. çarpmanın etkisiyle refüje çıkıp devrilen minibüste sıkıştı. Çevredekilerin haber vermesiyle kaza yerine itfaiye, sağlık ekibi ve güvenlik güçleri sevk edildi. Minibüsün sıkışan kapısını açan itfaiye ekipleri polis memurunu bulunduğu yerden çıkardı. Vatandaşların da desteği ile yaralı polis memuru ambulansa taşındı. Erdemli Devlet Hastanesi acil servisine kaldırılan yaralı polisin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Vatandaşlardan İbrahim Arslan kayganlaşan yolda polis minibüsünün kaza yaptığını belirterek, yaralı polisin ambulansla hastaneye kaldırıldığını dile getirdi. Kaza ile ilgili soruşturma sürüyor.
Antalya Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na Brüksel’den havayoluyla ilk kez gelen 189 yolcu su takıyla karşılandı. Corendon Airlines, Belçika’nın başkenti Brüksel’den Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing 737-800 tipi uçak ve XC7655 sefer sayılı uçuş ile gelen 189 yolcu için görkemli karşılama töreni düzenlendi. Karşılama töreni saat 16.00’da geleneksel havacılık seremonisi olan ’su takı’ töreniyle başladı. Törende uçaklardan inen tüm yolcular ile pilot ve beraberindeki mürettebata karanfil ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 7 Ülke, 17 destinasyon Sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan 7 ülke ve 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirilecek. Corendon, 26 Ekim’e kadar sürecek sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran’a sezon boyunca bin 278 uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. “İlçemizde ağırlamaktan gururluyuz” Gazipaşa Kaymakamı ve Havalimanı Mülki İdare Amiri Orhan Altun Gazipaşa-Alanya Havalimanının, Mersin’den Antalya Havalimanı’na kadar kapsayan bölgedeki misafirler için avantaj olduğunu belirterek, "Bölgedeki otellerin rezervasyonlarını da göz önünde bulundurarak bu sezon yolcu sayımızın daha da artacağını ön görüyoruz. Hem Gazipaşa hem de Alanya için güzel adımlar turizmde güzel adımlar atılıyor. Bugün Brüksel’den ve sonrasında dünyanın dört bir yerinden gelen misafirlerimizi ilçemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.