KÜLTÜR SANAT - 14 Mart 2019 Perşembe 09:01

Türk Sineması’nın ihtiyaçları raporlanıyor

A
A
A
Türk Sineması’nın ihtiyaçları raporlanıyor

Türk Sinemasının sorunları ve çözüm önerileri yapımcılar, oyuncular ve akademisyenler tarafından tartışıldı. Düzenlenen konferansta belirlenen ihtiyaçlar için hazırlanacak yol haritası, Bahçeşehir Üniversitesi akademisyenleri ve TÜRKSAK tarafından raporlanacak.

Türkiye Sinema ve Görsel-İşitsel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) işbirliğinde ‘Arama Konferansı’ düzenlendi. Konferansta, sektörün ihtiyaçları ve nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği tartışıldı. BAU Beşiktaş kampüsünde düzenlenen etkinliğe, ünlü yönetmen Ezel Akay, TÜRSAK Vakfı Başkanı Yapımcı Elif Dağdeviren, TÜRSAK Vakfı Başkan Yardımcısı Yapımcı Cemal Okan ve BAU Sineme ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nilay Ulusoy, Türk sinemasının önemli oyuncuları ile öğrenciler katıldı. Programla ilgili konuşan Doç. Dr. Nilay Ulusoy, “Bu etkinlik sinema, televizyon ve sektör alanında önemli bir başlangıç olacak” dedi.

“Real sektör ile akademi birbirini desteklemeli”

Üniversite olarak her zaman sektörler ile iç içe olduklarının altını çizerek cümlelerine başlayan BAU Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nilay Ulusoy, “Real sektör ile akademi birbirini desteklemeli. Bu bağlamda da Bahçeşehir Üniversitesi olarak böyle bir konferansı çatımız altında gerçekleştirmekten büyük bir gurur duyuyoruz. Bugünün sinema açısından, sektör ve aynı zamanda televizyon açısından önemli bir başlangıç olacağını düşüyorum. Sinema Endüstrisi ve ilişkili olarak dizi sektörü Türkiye’nin en önemli sektörlerinden birisi. Büyük ihracatlar yapıyoruz. Bir yandan ise büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bundan dolayı burada ‘Arama Konferansı’nı düzenledik” ifadelerinde bulundu.

Sinema ve Televizyon bölümü öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Ulusoy, “Öncelikle bu işin eğitimini almaları gerekiyor. Eğitimlerini alırken de hiçbir şeyden yılmadan, vazgeçmeden devam etmeleri gerekiyor. Pratikte ve teoride ellerinden gelenin en iyisini yapmaları gerekiyor. Öğrencilerin kaygıları, kafalarında sektöre dair soru işaretleri var. Zamanında benimde oldu. Öğrencilerin yapması gereken çok iyi bir eğitim alıp diğer yandan staj ve yaz tatillerinde sektörde yapacakları çalışma ile kendilerini beslemeleri ve sektörün parametrelerini en iyi şekilde değerlendirmeleri gerekiyor” dedi.

“Bugünün hedefi Türk Sinemasının ihtiyaçlarını belirlemek”

TÜRSAK Vakfı olarak Bahçeşehir Üniversitesi ile tüm sinema sektörüne çağrı yaptıklarını belirten TÜRSAK Vakfı Başkanı Yapımcı Elif Dağdeviren ise şunları söyledi; “Bugünün hedefi, Türk Sineması’nın önümüzdeki dönemde nelere ihtiyacı olduğunu, nelerin gelişmesi gerektiğini, uluslararası daha güçlü bir marka olabilmesi için nelere ihtiyacı olduğunu belirlemek. Bunun da ilk adımını attık. Katılımcıları dinleyeceğiz ve sorularını cevaplayacağız. Daha sonra ise Bahçeşehir Üniversitesi ile bir rapor hazırlayıp bu sorunlara nasıl çare bulabiliriz diye kendimize bir yol haritası çizeceğiz.”
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul 70. Gillette Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri töreni yapıldı 70. Gillette Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri sahiplerini buldu. ‘2023 Yılının En İyileri’ ödül töreni, spor, sanat ve iş dünyasının önemli isimlerinin katılımıyla Volkswagen Arena’da gerçekleştirildi. “Türkiye’nin spordaki yükselişi çok daha uzun yıllar devam edecek” Törende Yılın Sporcusu Ödülü’nü milli voleybolcu Melissa Vargas’a takdim eden Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, “70. yıl dile kolay. Bu büyük bir emeğin ve özverinin sonucu. Ben bu vesileyle bu güzel geleneği 70 yıl boyunca inşa eden, taşıyan ve bundan sonra sürdürecek olanlara minnetlerimi ve saygılarımı arz ediyorum. Spor; birleştiren, iyileştiren ve umut veren bir olgu. O yüzden sporun, sporcunun olduğu her alan bizler için çok özel ve bu özel gece her yıl olduğu gibi bu yıl da bizler için hem mutluluk dolu hem umut dolu. Türkiye her alanda olduğu gibi sporda da yükselen bir yıldız. İnanıyorum ki Türkiye’nin spordaki yükselişi çok ama çok daha uzun yıllar devam edecek ve her alanda Türkiye’yi, İstiklal Marşımızı ve ay-yıldızımızı gururla dalgalandıracak sporcularımız. Bu anlamda yeni başarılarla, yeni mutluluklarla her birimizi sevindirecekler” dedi. 2023’de Sporun En’leri şu şekilde: Gillette Yılın Futbolcusu: Mauro Icardi Gillette Venus Yılın Kadın Sporcusu: Buse Naz Çakıroğlu Yılın Çıkış Yapan Sporcusu: Arda Güler Yılın Paralimpik-Engelli Sporcusu/Takımı: Golbol Kadın Milli Takımı Yılın Antrenörü: Daniele Santarelli Yılın Takımı: A Milli Kadın Voleybol Takımı Yılın Sporcusu: Melissa Vargas Ariel ile Sporda Yılın En Temiz Hareketi Ödülü: Necla Güngör Kıragası Namık Sevik Ödülü: Gürcan Bilgiç Milka Yılın Kayak Sporcusu Ödülü: Rıfat Hamza Taş Adel/Faber-Castell Yılın İz Bırakan Sporcusu Ödülü: Aysu Türkoğlu Altınyıldız Classics Ödülü: Semih Kılıçsoy 7Days Eurolague Ödülü: Fenerbahçe Basketbol Takımı Erdoğan Demirören Büyük Ödülü: Türkiye Bisiklet Federasyonu