EKONOMİ - 17 Ekim 2017 Salı 09:24

Türk zeytin ve zeytinyağı dünyanın en iyisi

A
A
A
Türk zeytin ve zeytinyağı dünyanın en iyisi

Girişimci Fırat Aşkın'ın Kaz dağlarının eteklerinde yetiştirdiği zeytin ve zeytinyağı Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (İTQİ) tarafından dünyanın en iyisi seçildi.

Üç üniversite birden bitiren Fırat Aşkın istatistik, iktisat ve mimari restorasyon eğitimlerini bir yana bırakarak dede mesleği zeytinciliği seçti. Onu dünyanın en iyisi olmaya götüren yolculuğun temeli ise 1928 yılında atıldı. Girit’in en büyük ikinci kenti Hanya’da zeytincilik yapan dedesi Mustafa Kemal Aşkın, o dönem mübadeleyle Altınoluk’a yerleşti. Devlet, Aşkın'a Yunanistan'daki zeytinliğine karşı Altınoluk'ta orman arazi verdi. Narlı Köyü ile Doyran Köyü arasında, Kaz dağları eteklerinde oldukça güç ulaşılan yerdeki çorak araziye yıllarca zeytin fidanı dikti. Ancak ömrü buradan yağ yemeye yetmedi.

Mirasa sahip çıktı

Aşkın'ın 4. kuşak torunu olan Fırat Aşkın bu mirasa sahip çıkarak arazide iyi tarım uygulamaları başlattı, tüm ağaçları elden geçirdi. Hanya adıyla kendi markasını oluşturdu. Edremit tipi zeytin ve zeytinyağında kalitesini artırdı. Denize hakim vadideki zeytinleri tek tek elle topladı. Elde ettiği ürünü İtalya'daki ünlü tadım okulu Onaoo'ya gönderdi. Buradaki duyusal analizler olumlu sonuçlanınca Brüksel'de Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü tarafından Michelin ödüllü dünyaca ünlü 135 şefin jüri üyesi olduğu yarışmaya katıldı. Fırat Aşkın’ın aile köklerine dayanarak verdiği Hanya isimli zeytin ve zeytinyağı, “üstün lezzet ödülü”ne layık görüldü. İki kategoride de çifte ödül alan dünyadaki tek kişi oldu.

Türkiye'nin lezzeti

Tüm bu çalışmalara 3 yıl önce başladığını söyleyen Fırat Aşkın, Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği ve 90 firmanın katıldığı 10. Ulusal Zeytinyağ Yarışması’nda altın madalya kazandıklarını belirterek, “Zeytin müthiş bir meyve. İnsana hayat veriyor. Onunla çıktığımız yolculukta biz de yeniden doğduk. Dedemin mirasına sahip çıktık, onu geliştirdik. Şimdi hem ülkemizin adını en iyilerin listesine yazdırmış olduk hem de çabalarımızın karşılığını bu ödülle almış olduk” dedi. Hedefinin Türkiye'nin iyi zeytin ve zeytinyağı ürettiğini herkese göstermek olduğunu söyleyen Aşkın, “Kaliteli zeytin ve zeytinyağı için kimsenin uzaklara gitmesine gerek yok. Kendi zeytinimiz en iyisi. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Dalgıç: "Mudanyalılar deprem korkusuyla yaşamamalı" Bursa’nın Mudanya ilçesinde muhtemel bir deprem felaketine hazırlıklı olmak amacıyla üç farklı yöntemle çalışma başlattıklarını açıklayan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Öncelikle depreme karşı Mudanyalıların can güvenliğini sağlamak istiyoruz” dedi. Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve BGC Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretinde açıklamalarda bulunan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, deprem riskine karşı ilk olarak Mudanya’nın yapı envanterinin çıkarılacağını söyledi. Halkın can güvenliğini sağlamanın kamunun öncelikli görevi olduğunu ve bu amaçla Mudanya’yı depreme karşı hazırlamak için projeler üretildiğini ifade eden Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, binaların güçlendirilmesi için üç farklı yöntem uygulanacağını kaydetti. Başkan Dalgıç konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı; “İlk iş olarak Mudanya’daki yapıların envanterini çıkaracağız. Dönüşümde uygulayacağımız üç farklı yöntemin birincisi, çürük olduğu belirlenen yapıların yıkılarak yerlerine yeşil alan yapılması ve hak sahiplerinin daha güvenli bölgelere taşınması. Yani bir anlamda hem yapı stoğunda seyreltme yapılacak hem de Mudanya’ya yeni yeşil alanlar kazandırılacak. İkinci yöntemimiz yerinde dönüşüm çalışmaları olacak. 8 - 10 katlı yüksek binalara izin vermeden, çürük yapıların yerinde dönüşümünü sağlayacağız. Bir diğer yöntemimiz ise yatırımcı bularak ada bazında gerçek anlamda kentsel dönüşüm çalışmaları yapmak olacak.” Depreme hazırlık çalışmaları kapsamında Güzelyalı mahallesinin daha sorunlu bir bölge olduğunu söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Bilindiği gibi Alüvyon, akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl taşı gibi parçaların, suyun akış hızının azalması sonucu birikmesiyle meydana gelen tortulardır. Ne yazık ki Güzelyalı’nın zemini Alüvyon. Bu nedenle Güzelyalı’da zemin çok sıkıntılı. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle mahalle bazında bir kentsel dönüşüm başlatabiliriz” dedi. Mudanya Belediyesi’nin mali durumuna ve kurumsal yapısına ilişkin de bilgi veren Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Mali açıdan zor durumdayız ama gerekli dokunuşları yaparak belediye hizmetlerinin aksamadan devamını sağlayacağız. Personel sayımız çok fazla. İller Bankası’ndan ayda 14 milyon TL gelirken, sadece personel maaşı ödemelerimiz 38 milyon TL düzeyinde. 110 bin nüfusa yaklaşık 750 personelle hizmet veriyoruz. Bu sayıyı azaltacağız ve mülk satışlarıyla mali disiplini sağlayacağız. Mudanya Belediyesi’nin 110 milyon SGK, 20 milyon TL de vergi borcu var. Yaklaşık son 25 yıldır gelir getirici hiçbir çalışma yapılmamış. Belediyeye gelir getirici projeler üreteceğiz. Belediyemizin insan kaynakları ve finans departmanları yetersiz. Bunları düzenlerken Mudanya Belediyesi’nde kurumsallaşmayı da sağlayacağız.” Mudanya’nın doğal ve tarihi değerlerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini sözlerine ekleyen Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Çok önemli değerlerimiz var. Sahilleri kullanma hakkının Mudanya Belediye’sine verilmesi için Büyükşehir Belediyesi’nden yetki devri isteyeceğiz. Toplam 45 kilometrelik sahil bandının temizlik, bakım ve işletme hakkını aldığımızda gelir getirici projeler üretebiliriz” dedi. Ziyarette Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basınına ilişkin bilgi veren BGC Başkanı Nuri Kolaylı da, Bursa basının, özellikle yerel sorunları gündeme taşıyarak yol gösterici nitelikte yayın yaptığına dikkat çekti. Bursa’nın köklü basın kuruluşlarına sahip olduğunu ve en güçlü yerel medyanın Bursa’da görev yaptığını söyleyen BGC Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin 550 üyesiyle sektöre ve sektörde çalışan basın mensuplarına hizmet ürettiğini, sektörde yaşanan en büyük sorunun ise ’meslek yasası eksikliği’ olduğunu kaydetti. Meslek Yasası eksikliği nedeniyle bilgi birikimine sahip olmayan, basın meslek etik kurallarını bile bilmeyenlerin sektörde istihdam edilebildiğine dikkat çeken BGC Başkanı Kolaylı, "Sektörümüzde ne yazık ki tehdit ve şantaja varan sözde haberlere şahit oluyoruz. Bu kişileri BGC’ye üye almıyoruz, üye ise üyeliklerine son veriyoruz. Başka bir yaptırım uygulayamıyoruz. Rapor halinde detaylarıyla hazırlayarak Ankara’da siyasi parti temsilcilerine sunduğumuz Basın Meslek Yasası TBMM’de görüşülerek kabul edilirse, basının eski saygınlığını kazanması yönünde önemli bir mesafe almış olacağız, tehdit ve şantaja dayalı sözde haberciliği engelleyeceğiz" dedi. Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra, Başkan Vekili Fuat Kars, Başkan yardımcıları İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ali Ekmekçi, Ersin Yıldıran, Nejat Kırbulut, Musa Öztürk ve Cemal Ekentok ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç katıldı.